Schweinehaxe bereiden, hoe doe je dat?

schweine haxe

Wat is een schweinehaxe?

Een schweinehaxe is een populair traditioneel gerecht uit Duitsland. Een Schweinehaxe is een deel van de achterpoot van het varken, om precies te zijn is dit het deel tussen de knie en het spronggewricht. Het is een vlezig stuk vlees omringd door een dikke laag vet, een schweinehaxe vraagt om een lange gaartijd en is dus ideaal voor slow cooking op de barbecue of in de oven. Na bereiding heb je een mooi stuk zacht vlees met veel aroma’s.

Vraag bij de ambachtelijke-, liefst scharrelslager een mooi stuk ongepekelde schweinehaxe.
Veel slagerijen pekelen dit vlees op voorhand of kopen het al gepekeld in.
Wij beschrijven hier de methode in de oven maar zoals eerder aangegeven kan dit, met een beetje creativiteit uiteraard ook prima op de barbecue, maar dan wel via de indirecte methode.

Om het vlees te kruiden maken we een mengsel van:
• (Zee)zout
• Peper.
• Eén theelepel gehakte salie.
• Eén theelepel gehakte rozemarijn.
• Eén theelepel tijm
• Eén theelepel knoflookpoeder
In plaats van knoflookpoeder kun je ook een knoflookteen gebruiken.

Meng de kruiden en knoflook goed door elkaar en houd dit even apart.
Haal de schweinenhaxe uit de koelkast, spoel hem afleg en dep hem droog met keukenpapier leg hem daarna op een snijplank.
Snijdt de huid met een zeer scherp mes ruitvormig in, maar zorg ervoor dat je niet te diep snijdt.
Bestrooi de schweinhaxe met peper en zout en smeer hem daarna goed in met het kruidenmengsel.

Neem bij voorkeur een gietijzeren braadpan die ook in de oven kan, doe een klont boter in de pan en braadt de haxe rondom mooi bruin.
Doe dit snel zodat de smaken goed bewaard blijven.

  • Snijdt ondertussen de twee uien in ringen, maak de helft van een grote wortel schoon en snijdt deze in schijfjes.
  • Los een bouillon blokje op, voor dit recept heb je 250 ml bouillon nodig.
  • Haal de haxe uit de pan en bak de uien even aan.
  • Doe daarna de haxe weer bij de uien en blus af met de bouillon.
  • Voeg nog 300ml bier toe, bijvoorbeeld Leffe, Affligem o.i.d., je kunt ook kiezen voor donkerbier als het maar smaakvol bier is.
  • Je kunt bijvoorbeeld in de zomer voor een lichte variant kiezen en in de herfst / winter voor een donkere.
  • Zet de pan ten minste twee en een half uur in de oven op 180 graden.
  • Bedruip tijdens de braadperiode het vlees ten minste drie maal met het braadvocht.

Haal na de braadtijd de haxe uit de oven en giet het kookvocht in een steelpannetje.
Maak van het vocht een sausje door het te binden met bloem en laat dit even een minuut inkoken.
Snijdt de haxe in plakjes en giet het sausje er over.

Heerlijk op een broodje of als maaltijd met broccoli, of zuurkool met aardappelpuree en vergeet hierbij niet het biertje wat je gebruikt hebt.
Heb je geen ovenvaste pan braadt het vlees dan in een juspan en doe het daarna in de oven met een braadslede.

Boodschappen briefje:

 Schweinehaxe.
 (Zee)zout.
 Peper.
 Eén theelepel gehakte salie.
 Eén theelepel gehakte rozemarijn.
 Eén theelepel tijm.
 Eén theelepel knoflookpoeder.
 Braadboter.
 twee uien.
 (halve) wortel.
 250 ml bouillon of blokje.
 Bier, Leffe Affligem of iets dergelijks.
 Eén eetlepel bloem.

Schweinehaxe bereiden, hoe doe je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven