Zelfgemaakte tomatensalsa met rode ui en koriander

Zelfgemaakte tomatensalsa met rode ui en koriander
1 vote

Heerlijk vind ik het! Die frisse combinatie van tomaat en rode ui. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik ook gek ben op tomatensalsa. Je kunt een versie maken met een blik tomatenblokjes, maar je kun er natuurlijk ook heerlijke rijpe tomaten voor gebruiken. Ik had flink tomaten ingeslagen omdat deze bij de Lidl maar 69 cent per kilo waren en zoals je misschien wel hebt gemerkt, kook ik graag met tomaat. Aangezien ik ook wat Mexicaans-achtige receptjes op mijn to-do-lijstje had staan, leek mij dit het perfecte moment om deze Zelfgemaakte tomatensalsa met rode ui en koriander te maken.

zelfgemaakte salsa

Maak deze tomatensalsa ’s ochtends en zet hem dan in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken. Geloof me, daar wordt ie echt lekkerder van. Daarna kun je er van alles mee doen. Gebruik het bij Chili con Carne als frisse salade. Rooster plakjes stokbrood met wat knoflook en presenteer de salsa het brood als een soort Mexicaanse bruchetta. Serveer het simpel weg met tacochips bij een gezellige borrel of NetFlix-avondje. Of doe de salsa op een lekker broodje kaas. De mogelijkheden zijn eindeloos. Doe waar je zin in hebt. Het is jouw feestje.

Recept Zelfgemaakte tomatensalsa

Wat heb je nodig?

  • 2 grote of 3 kleinere tomaten
  • 1/2 rode ui
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 à 2 eetlepels limoensap
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • een klein handje verse koriander, fijngesneden
  • snufje gemalen chilivlokken
  • zout en (zwarte) peper, naar smaak

Hoe maak je het?

Was je tomaten en droog ze af met wat keukenpapier, Schil de ui en snipper deze. Snijd nu de tomaat in hele kleine blokjes. Als je wilt, kun je de zaadlijsten verwijderen. Ik deed dit niet omdat dit wat extra smeuiigheid geeft. Hak dan de knoflook fijn.

Roer alle deze ingrediënten door elkaar in een schaaltje of bakje die een deksel heeft zodat je deze af kunt sluiten.

Voeg vervolgens de komijnpoeder, koriander, een klein beetje gemalen chilivlokken en 1 eetlepel limoensap toe. Kruid met een beetje zout en peper. Roer het geheel goed door. Proef de salsa en voeg nu naar smaak nog wat limoensap, gemalen chilivlokken en/of zout en peper toe. 

Zet de salsa afgesloten minstens 2 uurtjes in de koelkast. Dit is zodat de smaken zich goed met elkaar kunnen vermengen als een soort marinade.

Eet smakelijk!

Tips:
– je kunt ook gedroogde koriander gebruiken. Begin dan met 1/1 eetlepel en voeg meer toe tot het de gewenste smaak heeft.
– vervang de chilivlokken eventueel door chilipoeder. Let dan wel op, want het wordt snel te pittig. Dus beetje bij beetje toevoegen en steeds proeven tot je de gewenste smaak hebt. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

37 reacties

  1. Fleur schreef:

    Ziet er lekker uit, alleen dan zonder de koriander. Ik ben een van die mensen die dat echt heel vies vind en meteen alles naar zeepsop vindt smaken

    • Sandra schreef:

      Hahhaha, ik wist dat er minstens één iemand iets over de koriander zou zeggen. Ik snap het wel hoor. Ik vind het heerlijk, maar het heeft wel een heel uitgesproken smaak. Je kunt de koriander vervangen door peterselie. 🙂

  2. Judith schreef:

    Mmmm ik kan alles met koriander eten, zo lekker!! Dochter vind het ook zeperig des te meer voor ons!

  3. Nicole Orriëns schreef:

    Bij zijn tomaten altijd zo nat en kledderig waardoor zo’n salade ook kledderig wordt… Hoe voorkom ik dat?

    • Sandra schreef:

      Nicole, als je de zaadlijsten uit de tomaten verwijderd dan zul je daar geen last meer van hebben. Dat binnenste zorgt ervoor dat het zo kledderig wordt. Als je toevallig ook tomatensoep gaat maken, kun je die zaadlijsten daarin gooien. 😉

  4. MC Kleuver schreef:

    Oeh jaa, dit ziet er lekker uit! Deze kan ik opslaan voor in de vakantie. 🙂

  5. Kreanimo schreef:

    Toevallig hier op het nieuws deze week dat er een beweging ‘tegen koriander’ is opgestart omdat het te veel in gerechten zou voorkomen en dat het bij sommige mensen ‘als zeep’ zou smaken…
    Voor mij smaakt het gelukkig net zo! 🙂 😉

    • Sandra schreef:

      Dat was een actie van een raar joch dat vindt dat ze minder koriander moeten gebruiken omdat hij dat niet lust… Non-nieuws zeg maar. 😉

  6. lekkere frisse salsa ik ben alleen anti koriander, dat vind ik echt zoooo vies! dus daarom zou ik het overslaan

  7. Maaike schreef:

    Lekker! Ik hou hier ook zo van. Nooit met koriander gemaakt, goed idee!

  8. TessaC schreef:

    Oh dit was een van mijn vaste salsa’s toen ik nog in Ecuador woonde. Zo ontzettend lekker! Ik gebruikte meestal verse rode peper, kan ook prima en als je nog eens wat mais over hebt dan is dat er ook heerlijk door. Wat mij betreft zit er ook nooit genoeg verse koriander door haha!

    • Sandra schreef:

      Wauw, heb jij in Ecuador gewoond! Wat gaaf! Helemaal waar van die rode peper en mais. Ik kan ook veel meer koriander hebben hoor, maar ik dacht ik houd het een beetje rustig. 😉

  9. Cassandra schreef:

    Ik ben dol op salsa en maak het idd precies zo, alleen doe ik niet een beetje koriander, maar een boel haha.

    • Sandra schreef:

      Hahaha, ik normaal ook… Maar ik dacht mijn voorkeur is niet per se die van een ander. Na mijn foto’s gaat er altijd standaard een handje extra over de gerechten.. Sssst… niet doorvertellen he? 😉

  10. Ilona schreef:

    Dit recept past precies bij mijn rubriek ‘ moestuinkoken’ met allemaal ingrediënten die ik in mijn moestuin heb staan. Ik sla hem op.

    • Sandra schreef:

      Wat leuk! En ik ben wel een klein beetje jaloers dat je een moestuin hebt hoor! 🙂 Heb je al eens stamppot met radijsjes gemaakt? Dat kun je volgens mij ook uit je moestuin halen, toch?

    • Sandra schreef:

      Ik zit trouwens even rond te neuzen en wat een heerlijke dingen heb je erop staan.

  11. Deisy schreef:

    O wauw. Wat een heerlijk tomatensalade zeg. Ik houd daar echt zo van. Ga deze onthouden en maken.

    • Sandra schreef:

      Dank je wel, Deisy! Als je trouwens een tomatensalade wilt maken van deze salsa, dan zou ik de tomaten in iets grovere stukken snijden. 😉

  12. Corinne schreef:

    Ja, daar word ik dus blij van, van gewoon eenvoudige, maar superlekkere recepten. Had dus geen idee, dat komijnpoeder hier lekker bij is! Thanks, ga het maken!

    • Sandra schreef:

      Ja he? Soms heb je niet zoveel nodig om iets lekker te maken. Komijn is lekker in veel dingen. Hij is bij mij ook altijd het snelste weer op. Heb je wel eens een beetje komijnpoeder op gekookt ei gedaan? Zooooo lekker! 🙂

  13. Miryam schreef:

    Heerlijk met dit warme weer! Ik hou ook van die combi! Lekker recept, ga ik s proberen.

    • Sandra schreef:

      Leuk Miryam! Heerlijk met dit weer en ook nog eens zo makkelijk om te maken! Ik denk dat ik een nieuwe bak ga maken voor als ik zondag in het park mijn verjaardag ga vieren. Tenminste, als het dan nog mooi weer is. Ja toch? Toch? Toch? 😉

  14. Lonneke schreef:

    Deze salade sla ik gelijk even op. Bijna elke dag eten we wel salade maar dit heb ik nog nooit geprobeerd.

    • Sandra schreef:

      Leuk om te horen, Lonneke! Als je liever een saladeversie van deze salsa maakt, dan kun je natuurlijk de tomaten wat minder fijn snijden. Dan hoef je het tenslotte niet op bijvoorbeeld tacochips hoeven kunnen te scheppen. 😉

  15. Maryke schreef:

    Ik zie veel koreander in je gerechten! Ik ben er dol op, mijn broertje vindt het smaken naar zeepkruid ? Maar goed, lekkere salade!

    • Sandra schreef:

      Ja, als ik koriander koop, wil ik het wel opmaken natuurlijk. We gooien hier niks weg. En deze salsa is heerlijk fris!

  16. Sanne schreef:

    Heel lekker, dit is echt een recept voor mij zelf. Ik ben dol op tomaten en koriander. Ik bewaar het. 😉

  17. Marsha schreef:

    Heerlijk! Ziet er erg lekker en gezond uit. Ik hou er van!

  18. esther schreef:

    Heerlijk! Altijd lekker voor ergens bij en koriander zijn we echt dol op!

  19. Priscilla schreef:

    Ik ben gek op Mexicaanse recepten en tomatensalsa vind ik heerlijk, vooral op een lekker (glutenvrij) stokbroodje. Dit zou ik elke dag wel lusten.

  20. Evelyn schreef:

    Ik ben dol op deze tomaten salsa. Ik vraag me af hoe lang het goed blijft in de koelkast of kun je dit ook invriezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.