Witte bonen met knakworstjes en rijst

Witte bonen met knakworstjes en rijst. Het klinkt als een heel vreemde combinatie, maar het is echt superlekker. En nog veel belangrijker, heel goedkoop. Ik heb dit recept ook weer geleerd van dat Surinaamse vriendinnetje tijdens mijn studie. Dit keer vertelde ze alleen wat erin ging en mocht ik zelf aan de slag. Met succes.

witte bonen met knakworst

Grappig genoeg ben ik niet zo’n heel erg fan van knakworstjes, maar op de een of andere manier vond en vind ik ze in dit gerecht heel smakelijk. Ik zorg ook altijd dat ik witte bonen en knakworstjes in huis heb, zodat ik het altijd kan maken. En dat gebeurt dan ook regelmatig. Ik heb de witte bonen wel eens vervangen door bruine bonen en ook dat was super lekker. Toch gaat mijn voorkeur uit naar de witte boon.

Recept Witte bonen met knakworstjes en rijst

Wat heb je nodig?

– 1 groot blik of pot witte bonen (je kunt ook twee kleine potjes nemen)
– 1 blikje knakworstjes (ik vind zelf de ‘rund’-versie het lekkerste)
– 1 grote tomaat
– 1 grote ui
– eventueel een of twee teentjes knoflook
– ketjap manis
– ketjap asin
– verse selderie (bij de Turk is die het goedkoopst)
– pimentkorrels*
– zwarte peper (geen versgemalen)
– aromat
– 2 maggiblokjes (zitten per twee kleine blokjes verpakt)
– 1 halve theelepel (bruine) suiker
– zonnebloemolie
– water
– rijst
– Madame Jeanette** (optioneel)

Hoe maak je het?

Giet de knakworstjes af en snijd deze in schuine plakjes. Snijd de ui en de tomaat in stukjes.

Verhit een hapjespan of een braadpan met een beetje zonnebloemolie. Bak hierin de stukje worst tot ze bruin worden. Kruid met aromat en ruim met zwarte peper. Haal dan de worst uit de pan en zet apart. 

Fruit in de overgebleven olie de ui tot die glazig ziet. Doe er dan de tomaat bij en de pers de knoflook uit boven de pan en bak even mee. 

Doe dan de worstjes terug in de pan en bak mee. 

Schenk een eetlepel ketjap manis en een eetlepel ketjap asin in de pan en bak mee. 

Giet dan de witte bonen samen met het vocht erbij en roer goed door. Verkruimel de maggiblokjes boven de pan en roer goed door. 

Schenk hier ongeveer een deciliter water bij. Doe dit met het blik of de potjes waar de bonen in zaten voor de smaak die daar nog in zit. Als het geheel te dik is, schenk er dan nog wat water bij. Weer vanuit het blik/potje. 

Doe er pimentkorrels bij en tel hoeveel je er bij doet. Ik vind de smaak van piment erg lekker en doe er meestal ongeveer 10 korrels bij. Gooi er nu ook de suiker bij. 

Als je van pittig houdt en het kunt missen, is het lekker om er nu ook een hele Madame Jeanette peper bij te doen. Let op, deze zijn heel heet. Zolang hij heel blijft tijdens het koken (wees voorzichtig met doorroeren), geeft hij een heerlijke peperige smaak. Barst hij open, kun je er zeker van zijn dat het gerecht heel pittig wordt. Je kunt hem ook gewoon weglaten. 

Kook nu de benodigde rijst en laat de bonenschotel op laag vuur pruttelen. 

Snijd de selderie fijn, inclusief de stengeltjes, en roer deze door de witte bonen en de knakworstjes. Proef het geheel en kijk of er eventueel nog wat peper en/of zout in moet. In plaats van zout kun je er natuurlijk ook extra ketjap asin in doen. 

Verwijder voordat je gaat opscheppen de pimentkorrels om te voorkomen dat je er per ongeluk op eentje kauwt tijdens het eten. Als je een Madame Jeanette hebt toegevoegd, mag je die er nu ook uithalen. 

Njang Swietie!

NB ik houd altijd over en gooi de pimentkorrels weer terug in de overgebleven schotel.

* Pimentkorrels zijn tegenwoordig bij de beter gesorteerde supermarkten te krijgen en anders bij de Toko en de Turk of Marokkaan.

** Madame Jeanettes zijn bij de Toko te krijgen en goed in te vriezen. Hierbij wordt de kans op scheuren wel iets groter. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

19 reacties

 1. Dit ziet er wel heel erg lekker uit! Ik ben gek op witte bonen en op knakworstjes, maar een cominatie hiervan heb ik nooit eerder gezien! Ik denk dat ik dit wel wil gaan proberen, ik zou alleen een aantal ingrediënten wisselen en vervangen, maar het idee knakworstjes met witte bonen! Jum!

  • Sandra schreef:

   Hoi Tessa,

   Ik vond het ooit ook een hele gekke combi, en ik houd niet eens van knakworstjes, maar lekker dat het is. Haha. Welke ingrediënten zou je vervangen?

   grtjs,
   Sandra

 2. Fallon Christy schreef:

  Ziet er lekker uit! Ik zou het zelf denk ik alleen niet zo snel maken. Mijn vriendin houdt niet van bonen.

 3. Vreemde combinatie, maar zeker eens het proberen waard!

 4. Tiffany schreef:

  Ik ben niet zo’n fan van bonen, maar dit zou wel eens iets kunnen zijn dat mijn Surinaamse oma ook zou maken haha

 5. sophie schreef:

  wat een fijn artikel, krijg er trek van 🙂 ga hem opslaan

 6. Kim schreef:

  Dit lijkt me erg lekker zonder de knakworst!

 7. Dit ziet er echt lekker uit! Ik ga het onthouden om een keertje te proberen 🙂

 8. Els schreef:

  Ik heb nooit knakworstjes in een gerecht gebruikt maar dit klinkt inderdaad wel lekker!

  • Sandra schreef:

   Hoi Els,

   Het is ook echt lekker. En je eet tenslotte ook rookworst bij/in je eten. Dus waarom geen knakworstjes. 😉

   grt,
   Sandra

 9. Maria schreef:

  Heb het gemaakt en het is heerlijk! En super makkelijk te maken. Dank Sandra!

 10. Nicole Orriëns schreef:

  Mijn jongste zoon is dol op knakworstjes, dus ik denk dat hij dit wel eens heel lekker zou kunnen vinden : )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.