Witte bonen in tomatensaus met gehakt en rijst

Iedereen heeft ze. Recepten die je ooit van iemand hebt gekregen en die je blijft gebruiken. Dat heb ik met dit recept voor Witte bonen in tomatensaus met gehakt en rijst. Ooit gekregen van mijn tante, die eigenlijk alleen de ingrediënten voor me opsomde en sindsdien maak ik het geregeld klaar. Ten eerste ben ik fan van witte bonen in tomatensaus. Maar deze combinatie is zo lekker, dat ik er van kan blijven eten.

Witte bonen in tomatensaus met gehakt en rijst

Ik weet het niet meer zeker, maar mijn zusje haalde altijd haar neus op voor witte bonensaus zoals mijn moeder het bereidde. Dit was eigenlijk gewoon de bonen in de saus opwarmen, aardappels koken en een gehaktballetje bakken. Op het bord sneed ik dan het gehakt in stukjes, prakte de aardappels en roerde alles door elkaar. Hoe Nederlands. Maar eerlijk is eerlijk, dat vind ik nog steeds super lekker, ook al gooi ik wat extra kruiden bij de bonen. Mijn zusje luste dan weer wel deze versie. En dat is niet gek, want lekkerrr!

Recept Witte bonen in tomatensaus met gehakt en rijst

Wat heb je nodig?
(5 à 6 porties)

– een groot blik/grote pot witte bonen in tomatensaus
– 250 gram gehakt
– 1 eetlepel kerrie, ik gebruik meestal garam massala
– 1 eetlepel paprikapoeder
– 1/2 eetlepel gedroogde tijm
– een klein scheutje ketchup
– rijst
– Worcestershiresaus (optioneel)
– zout en peper

Hoe maak je het?

Kook de rijst zoals beschreven staat op de verpakking. 

Bal het gehakt rul in een hapjespan zonder boter of olie (dit is niet nodig bij het rul bakken van gehakt).

Voeg de kerrie en de paprikapoeder toe en bak even mee. 

Giet de witte bonen in tomatensaus bij het gehaktmengsel en roer goed door. Gooi nu ook een scheutje ketchup en de tijm erbij en roer goed door. Laat nu op laag vuur pruttelen tot de rijst klaar is.

Gooi vlak voor serveren een klein beetje Worcestershiresaus door het bonenmengsel. Dit hoeft niet, maar is wel erg lekker. Proef en kruid eventueel nog met zout en peper.

Eet smakelijk!

Wel een fan van witte bonen, maar niet die in tomatensaus? Probeer dan eens de witte bonen met knakworstjes en rijst.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

26 reacties

 1. Willem schreef:

  Ook lekker om een beetje kerriepoeder door de rijst te doen bij het koken (wordt het ook mooi geel van). Rijst + kerrie + witte bonen in tomatensaus = win ! (beetje sambal of sriracha saus erbij voor wat pit)

 2. Mickey schreef:

  Klinkt goed!! Ik ga hem deze week nog proberen.

 3. Thomas Culinair schreef:

  lekker en eenvoudig gerechtje!

 4. Jill schreef:

  Wat een heerlijke variatie op de witte bonen in tomatensaus. Ik ga hem zeker proberen, want ik doe (hoe lui ik ook ben) inderdaad de bonen opwarmen (soms met sambal), aardappeltje erbij en vlees. Ik houd echt van bonen dus ga het zeker proberen :)!

  • Sandra schreef:

   Hahaha. Jill, ik doe dat ook nog steeds hoor! En als ik extreem lui ben is het: een potje witte bonen in tomatensaus, een blikje aardappeltjes (uitgelekt) en een kant-en-klare gehaktbal die ik in stukjes snijd. Alles bij elkaar. Opwarmen. Kruiden erdoor en smullen maar… hahaha… 😉

 5. Chantal Janssen schreef:

  Klinkt lekker en gemakkelijk te bereiden! Ideaal!

 6. Fallon schreef:

  Oh dit is een goede voor als ik weer eens alleen moet eten. Want vriendinlief houdt niet van bonen, en ik ben er gek op!

 7. Sjira schreef:

  Een idee om thuis eens te proberen. Mijn dochter is dol op witte bonen in tomatensaus!

 8. Kyara Esteva schreef:

  Dit blijft lekker, ik ben dol op bonen!

 9. Daphne schreef:

  Lekkerrrr! Deze onthoud ik!

 10. Fleur schreef:

  Heerlijk. Ik ben gek op witte bonen in tomatensaus, op toast, maar ga het nu ook eens met rijst eten

  • Sandra schreef:

   Jaaa, witte bonen in tomatensaus op toast is ook heel erg lekker. En gek genoeg zijn ze ook heel lekker bij bijvoorbeeld een vispannetje uit de oven. 😉

 11. Fleur schreef:

  Ik ben gek op witte bonen in tomatensaus, alleen nog nooit met rijst gemaakt, altijd op toast

 12. Knorretje schreef:

  Van welke afstand moet je de worcestershiresaus er in gooien? 😉
  We gaan het uitproberen vanavond. Lijkt me erg lekker.

  • Sandra schreef:

   Ik zou er even een keukentrapje bijpakken. 😉
   En, heeft het gesmaakt? Het is een van mijn favoriete gerechten. Vooral als ik een beetje in een dipje zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.