Witlof uit de oven met champignons voor 1 persoon

Ok ok, op de foto ziet het er misschien niet al te smakelijk uit, maar deze Witlof uit de oven met champignons voor 1 persoon was dus echt super super lekker! Witlof is niet per se mijn meest favoriete groente, maar beetje bij beetje leer ik het steeds meer waarderen. Al eerder vertelde ik over mijn moeder’s recept voor Witlof met ham en kaas en kruidensaus. Dit was de enige manier waarop ik het lange tijd wilde eten.

Gelukkig voor mij, haha, probeer ik toch af en toe weer iets nieuws en dan heb ik weer een recept erbij voor in de roulatie. En stiekem wil ik deze heel graag een keer aan vrienden voorschotelen! Ik hoop dat zij dat ook zien zitten. Natuurlijk maak ik dan wel meer, anders gaan ze vast met honger naar huis.

Witlof uit de oven met champignons voor 1 persoon

Deze witlof uit de oven serveerde ik met aardappelpuree, want daar had ik trek in (ik geef het recept erbij). Maar je kunt het net zo goed serveren met gebakken aardappels, gekookte aardappels, rijst met een beetje pesto erdoor. Of je maakt meer lof en eet het zo. Dit is nu een vegetarisch gerecht, maar je kunt er ook makkelijk vlees aan toevoegen door bijvoorbeeld stukjes ham bij de champignons te doen.

Recept Witlof uit de oven met champignons voor 1 persoon

Wat heb je nodig?
(1 portie)

Voor de witlof:
– 2 stronkjes witlof
– 100 gram champignons
– 2,5 eetlepel (kook)room
– 1 ei
– 1 handje geraspte kaas, dit is ca 20 tot 30 gram
– 1 teentje knoflook
– 1/4 theelepel tijm

Voor de aardappelpuree:
– 2 middelgrote aardappels, geschild en in even grote stukken
– 1,5 eetlepel (kook)room of melk
– nootmuskaat
– zout en peper

Hoe maak je het?

Breng een pan met water en zout aan de kook. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaaltje in. Snijd het kontje van de witlof, verwijder eventueel lelijke blaadjes en was het stronkje. Doe de stronkjes in de pan met kokend water en kook deze ca 5 minuten. Laat daarna goed uitlekken in een vergiet.

Verhit intussen een klontje boter of een scheutje olie in een koekenpan. Bak hierin de champignons voor ongeveer 5 minuten. Klop ondertussen het ei los en voeg daar de room en de kaas aan toe. Meng dit goed. Kruid de champignons met een beetje zout en peper en de tijm. Haal de pan van het vuur.

Zet intussen de aardappels op in gezouten water. Kook ze in 15 tot 20 minuutjes gaar.

Snijd de witlofstronkjes overlangs in twee helften. Verwijder de bittere kern. Verdeel de stronkjes op hun rug over de ovenschaal. Schenk het ei-room-kaasmengsel over de champignons en roer goed door. Verdeel de saus over de witlofstronkjes. Bak de lof ongeveer 20 minuten in het midden van de oven of tot het een mooi bruin korstje heeft.

Giet de aardappels af als ze gaar zijn en stamp ze samen met de room of de melk tot een mooie gladde puree. Je kunt hiervoor eventueel ook een mixer gebruiken. Kruid de puree naar smaak met de nootmuskaat en de zout en peper. 

Serveer de witlof uit de oven met de aardappelpuree. 

Eet smakelijk!

Tips:
– Voeg stukjes gekookte ham toe aan het champginonmengsel toe voor een niet vegetarische versie.
– Gebruik eventueel kant-en-klare aardappelpuree uit een zakje. Dit is minder lekker, maar wel makkelijk.
– Maak de aardappelpuree als eerste en verdeel deze over de bodem van de ovenschaal en verdeel hierover de witlof en de saus voor een ovenschotel met alles erin. 

Graag horen we wat jullie van de Witlof uit de oven met champignons voor 1 persoon vinden. Foto’s delen mag ook. Ik zal proberen om de volgende keer een betere en smakelijkere foto te maken.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

17 reacties

 1. Beau Bewust schreef:

  Klinkt heerlijk zeg. Ik ga dit zeker eens maken voor mijn moeder zij is gek op witlof!

 2. Neverdullmoments schreef:

  Ik hou niet zo van witlof, maar dit klinkt toch wel best aantrekkelijk! Ik heb ook meteen trek in aardappelpuree, terwijl ik nog moet ontbijten?! Haha!

 3. Sammy Meinderts schreef:

  Dit ziet er echt heerlijk uit!?Ga dit zeker eens proberen!?

 4. Oeh nee niets voor mij! Witlof vind ik zoooo vies haha

  • Sandra schreef:

   Hahaha… Daar kan ik me wel iets bij voorstellen hoor. Ook al moet ik zeggen dat je in dit recept echt de bittere smaak niet proeft. 😉

 5. Martiena de Graaf schreef:

  Oehh, normaal gesproken ben ik niet zo fan van witlof. Alleen heeft mijn man het plaatje gezien en moet ik toch echt deze week dit gaan koken. Ik moet je van mn man bedanken voor deze heerlijke tip!

  • Sandra schreef:

   Ik heb, om heel eerlijk te zijn, een haat/liefde-verhouding met witlof. Ik kan het heel vies vinden, maar ook heel lekker. Allemaal afhankelijk van het hoe het bereid is. Ik heb het op mijn moeder’s manier leren eten met een kruidensausje en nu durf ik wel meer te experimenteren. En deze was echt heel lekker!
   IK ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden. En graag gedaan, voor je man. 😉

 6. Jolien schreef:

  Hmmmmmmmm ziet er heel lekker uit! Dit wil ik wel eens proberen!
  Heel duidelijke structuur. Toffe post!

 7. Chantal schreef:

  Dit lijkt me nog lekkerder met een plak rauwe ham. Ik ben gek op witlof, vooral in de salade. Zeker het proberen waard! Bedankt dat je dit met ons deelde!

 8. Margon schreef:

  Herkenbaar die haat/liefde verhouding met witlof! Toevallig heb ik het gisteren als salade gemaakt voor mijn vriend, maar dat krijg ik echt niet weg. In een ovenschotel met aardappelpuree, ham en (heel veel) kaas lust ik het wel. Dan valt die bittere smaak inderdaad wat weg. Wie weet ga ik het eens op jouw manier proberen! In ieder geval fijn dat je je recept op 1 persoons portie hebt geschreven, andere sites doen altijd per 4. Niet handig als je vaak alleen eet 😉

  • Sandra schreef:

   Nee, in een salade vind ik het zelf ook minder lekker. Haha…
   Leuk om te horen! Ik wil veel meer 1 persoons maaltjes plaatsen. 🙂

 9. Fleur schreef:

  Wij aten vroeger ook heel vaak witlof met ham en kaas uit de oven (Walvis noemde mijn vader dat) Ik was niet zo’n fan en maak er nu eigenlijk alleen nog maar salade van (met fruit en yoghurt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.