Witlof met ham en kaas en kruidensaus

Witlof. Er was een tijd dat ik er niks van moest hebben. Toch moest ik het eten van mijn moeder. Net zoals ik spruitjes, tuinbonen en postelein moest eten. Brrrrr. Op een gegeven moment ging ze het maken met de Groentesaus met tuinkruiden van Honig. En hoewel ik deze saus verschrikkelijk vies vond over de bloemkool, werkte hij voor mij wel door de lof. Ik ging het zomaar lekker vinden. En ja, de ham en de geraspte kaas, hebben daar ook een groot aandeel in gehad…

witlof

Nu ben ik zelf geen fan van pakjes en zakjes, maar eens in de tijd heb ik dan weer eens trek in iets zoals mijn moeder het maakte. Dus ook in deze witlof. En of het moeilijk te maken is? Helemaal niet. Stiekem schaam ik me wel dat ik een pakje gebruik. Laat Koken met Karin het maar niet horen. Hoewel, misschien heeft zij wel een nonpakjes-versie… 🙂

Wat heb je nodig?
(2 porties)

– 3 flinke struikjes witlof
– 4 plakjes ham, in kleine stukjes gesneden
– 100 gram geraspte kaas, ik houd nu eenmaal van cheesy… 😉
– ca 2 eetlepels groentesaus (honig)
– peper en zout
– 4 aardappels, geschild en in gelijke stukken gesneden
– 2 boomstammetjes

Hoe maak je het?

Maak de witlof schoon: snijd ze doormidden, verwijder de harde kern (deze is bitter) en snijd de lof in reepjes. Was de lof.

Breng de aardappels in gezouten water (zet ze net onder) aan de kook. Kook deze gaar in ca 15 tot 20 minuten (afhankelijk van de grote van de stukken).

Zet na 10 minuten ook de lof op. Breng het aan de kook en kook de lof in ca 10 minuutjes gaar. Bak intussen de boomstammetjes op laag vuur.

Haal, als de lof zacht is, de pan van het vuur. Giet de lof af, maar laat een klein beetje kookvocht in de pan. (Gooi de lof dus niet in een vergiet, maar giet het af met een deksel zo op de pan dat er een klein kiertje open blijft. Als het meeste vocht weg is,is het goed.) Voeg de groentensaus, de kaas en de ham toe en roer goed door. Check de dikte van de saus. Vind je deze te dun, voeg dan nog een klein beetje groentensaus toe. 

Giet de aardappels af en laat deze op laag vuur nog even twee minuutjes nagaren. Zet het vuur uit, doe de deksel weer op de pan en schudt goed om. 

Serveer de witlof met de aardappels en een boomstammetje. 

Eet smakelijk!

Tip: Een schnitzel is hier ook heel lekker bij.

Tip: Stamp de aardappels en roer ze door de lof. Dit geeft een stamppot-effect en is erg lekker.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.