Vegetarische Tjap Tjoy

Van een vroeger vriendje heb ik dit recept voor vegetarische Tjap Tjoy geleerd. Het was het meest simpele gerecht ooit, maar zo smakelijk. Hij nam een zakje Tjap Tjoy groenten. Die hadden ze jaren geleden nog bij de Appie. Een hele fijne combi van groenten die ze ooit om onbekende redenen uit het assortiment hebben gehaald. Hij bakte kip, bakte de groenten mee en schonk er dan een beetje bouillon bij. Eiermie bereiden en klaar is Kees!

tjaptjoy

Ik heb dit later zelf nog vaak gemaakt. Elke keer net iets anders. Eerlijk is eerlijk, het smaakt niet zoals de Tjap Tjoy van de Chinees, die ik heerlijk vind, maar we weten allemaal dat de Chinees in Nederland niet smaakt zoals Chinees voedsel echt hoort te smaken.

De laatste tijd maak ik dit eigenlijk niet meer zo vaak, maar toen ik door de Appie liep, zag ik een zak Chinese wokgroenten met een 35% sticker en ik kreeg spontaan trek in de ‘tjap tjoy’. Ik hoefde namelijk alleen maar kip of champignons extra mee te nemen en dan kon ik aan de slag. Het werden champignons en het feest kon beginnen. Gesmuld heb ik, dus ik deel hem graag met jullie.

Wat heb je nodig?
(2 personen)

 – 400 gram Chinese wokgroenten, of 400 gram gesneden groenten naar keuze
– 250 gram champignons, in plakjes
– 1 eetlepel ketjap asin
– 1 eeetlepel ketjap manis
– 3 eetlepels maizena
– 300 ml water
– 1 bouillonblokje, groente- of paddenstoel
– zout en (witte) peper
– 1 eetlepel zonnebloemolie

Hoe maak je het?

Verhit de olie in een wok. Bak hierin de champignons ca 5 minuutjes.

Voeg de groenten toen en bak heel even mee. Voeg nu de ketjap manis en de ketjap asin toe. 

Schenk er 250 ml water bij en verkruimel het bouillonblokje boven de wok. Verhit tot aan het kookpunt.

Maak een papje van de maizena met 50 ml koud water. Schenk dit in de pan en breng zachtjes aan de kook. Laat dit zachtjes pruttelen tot de saus de gewenste dikte heeft.

Proef het en kruid met de (witte) peper en eventueel zout. 

Serveer met bami, mie of rijst. 

Eet smakelijk!

Tip: Bak voor een niet vegetarische versie stukjes kipfilet in de wok voordat je de champignons toevoegt. Je kunt dan natuurlijk ook een blokje kippen- of runderbouillon gebruiken. 

Tip: Je kunt er natuurlijk ook nog extra groenten aan toevoegen, zoals plakjes wortel, reepjes komkommer en tauge. Zo maak je de maaltijd makkelijk en goedkoop voor meerdere personen. Houd wel rekening met extra kooktijd voor bijvoorbeeld wortels. Of minder kooktijd als je er komkommer en tauge aan toevoegt. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

18 reacties

 1. Carlijn schreef:

  Ziet er goed uit! En ja, ik herinner me ook die speciale tjap tjoy groenten bij de AH. Jammer dat ze die niet meer verkopen!

 2. Astrid schreef:

  Lekker en gezond! En snel op tafel, dat is ook wel een voordeel.

 3. Monique schreef:

  Super lekker! Maar heb er toch liever wel wat vlees in hihi.

 4. Irene schreef:

  Ziet er heerlijk uit! En het is ook nog gezond ook!

 5. Mama Naturelli schreef:

  Oh dat ziet er leker uit en helemaal niet moeilijk!

 6. Danella schreef:

  Ziet er weer lekker uit!

 7. Kim schreef:

  Erg lekker ziet het eruit! Ik ben dol op dit soort gerechtjes, vriendlief ook dus ik weet wat ik morgen ga koken haha!

 8. Romee schreef:

  Ik krijg hier honger van. Ziet er super lekker uit!

 9. Maddy schreef:

  Dat lijkt me niet erg moeilijk, en het ziet er ook nog eens heerlijk uit. Uitprinten voor moederdag kunnen mijn man en kindjes dit mooi maken haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.