Vegetarische lasagne à la Sandra

Ik ben gek op experimentjes. Zo ontstond deze vegetarische lasagne à la Sandra. Ooit, op de dag dat ik de sleutel van mijn flatje kreeg, at ik met twee vriendinnen de heerlijkste vegetarische lasagne en die wilde ik ook zelf kunnen maken. Helaas heb ik nooit een vergelijkbaar recept kunnen vinden en heb ik het eigenlijk zelf ook niet geprobeerd na te maken. Maar het idee van een vegetarische lasagne zonder vegagehakt, bleef wel hangen. Eindelijk heb ik een poging gewaagd. En het resultaat was heerlijk!

vegetarische lasagne a la sandra

Het lijkt overigens in niks op de lasagne die ik die bewuste dag at. Daar zaten namelijk in ieder geval plakjes pompoen in. Verder kan ik het me niet zo goed meer herinneren. Het is tenslotte ook al 7 jaar geleden. Maar ik ga vast nog wel eens experimenteren. In ieder geval ga ik deze vaker maken. Ben ook benieuwd wat mijn vegetarische vrienden ervan vinden.

Wat heb je nodig?
(4 flinke of 6 bescheiden porties)

– 2 blikken gepelde tomaten
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt of door de knoflookpers
– 1/2 eetlepel gedroogde oregano
– 2 courgettes, in plakjes
– 100 gram spinazie
– 200 gram geraspte kaas
– 2 tomaten
– 500 gram ricotta
– 1 ei

– lasagnabladen
– zout en peper
– nootmuskaat

– olijfolie

Hoe maak je het?

Begin met het maken van de tomatensaus. Schenk hiervoor de gepelde tomaten uit het blik in een pannetje. Breng dit aan de kook en laat het 15 minuutjes zachtjes pruttelen. Plet daarna de tomaten met een stamper tot je een tomatensaus hebt met stukjes tomaat. Je kunt natuurlijk 2 blikken tomatenstukjes gebruiken, maar die zijn net iets duurder en dit gaat net zo makkelijk.

Roer nu de knoflook en de oregano door de tomatensaus en laat kort meepruttelen. Zet het vuur uit en laat de saus een beetje afkoelen.

Maak dan de ricottasaus. Stoom hiervoor spinazie tot het geslonken is. Dat duurt ca 5 minuten. Ik deed dit in een zeef of op een pan met kokend water. Daarna laat je de spinazie even uitlekken en afkoelen. Roer nu een ei door de ricotta. Nadat je dit goed gemengd hebt, roer je de spinazie door de ricotta. Kruid met een snufje nootmuskaat en zout en peper naar smaak.

Smeer de plakjes courgette in met een beetje olijfolie. Verhit een grillpan. Laat hem goed heet worden. Grill hierop de courgetteplakjes enkele minuten per kant. Laat de plakjes afkoelen. (Je kunt de courgetteplakjes natuurlijk ook kort bakken in een klein beetje olie.)

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. 

Neem een ingevette ovenschaal. Ik gebruikte twee aluminiumschalen zodat ik er een later kon afbakken. Begin met een dun laagje saus op de bodem. Verdeel hierover lasagnebladen. Let erop dat je een klein randje vrijlaat zodat de pasta goed in de saus kan garen.

 

vegetarische lasagne a la sandra

Verdeel over de pasta een laagje van het ricottamengsel. Verdeel daarover weer een dun laagje saus. Leg hierop een laagje courgetteplakjes en plakjes tomaat. Verdeel hierover weer de lasagna en herhaal de vorige stap. Ik kon er drie laagjes mee maken. 

Verdeel over de laatste laag de geraspte kaas. Bak de lasagne in ca 40 minuten af in de voorverwarmde oven. Laat de lasagne vervolgens 10 minuutjes afkoelen, zodat je hem beter kunt opscheppen en je ook niet direct je mond verbrandt. 

Eet smakelijk!

vegetarische lasagne a la sandra

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

7 reacties

 1. Ana Rita schreef:

  Oe wat ziet dit er lekker uit! Ik ben dol op lasagne en hou ervan om hiermee te variëren, ga dit recept zeker eens proberen 🙂

 2. Amylia schreef:

  mmmm mmmm mmm wat maak jij toch steeds lekkere dingen!

 3. Sherry schreef:

  Yammie yammie en nog eens yammie zo ziet het eruit. Heerlijke recept. Ik ga het uitproberen.

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Ik maak lasagne nu altijd met gehakt, maar dit lijkt me een lekkerder en gezonder alternatief! Ik ga het zeker eens proberen.

 5. Fleur schreef:

  Als ik de kinderen vraag wat wil je eten, roepen ze lasagna! Ik ga deze zeker een keer proberen

 6. Judith schreef:

  Lekker! Ik doe het vaak zonder lasagnabladen, maar een geklopt ei. Dan blijft het wel vast zeg maar, maar zonder de pasta

 7. Lotte schreef:

  Ooh lekker! Ik hou van lasagne met grove groentes! En met of zonder gehakt haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.