Vegetarische Chili con Carne sin Carne

Ja hoor, daar ging ik weer. Ik moet echt al een heel tijd een keer pompoensoep maken en op de een of andere manier vind ik steeds een manier om dat uit te stellen. Niet omdat ik het niet lekker vind hoor. Ik vind het zelfs heerlijk. Ik zie alleen zo op tegen het schoonmaken en snijden van de pompoen. Hebben jullie dat ook? En ik moet niet zeuren, want ik heb een paar van die enorm scherpe grote messen van de Appie-spaaractie.  En als smoes had ik dat de koriander en lenteui ook op moesten. Anyway, het werd dus deze vegetarische Chili con Carne. Bereid met dingen die ik in huis had. Lekker makkelijk dus!

vegetarische chili con carne met rijst

Huh, maar als een chili vega is dan heet dat toch Chili sin carne? Want carne is toch het Spaanse woord voor vlees? Klopt helemaal! En ik heb ook overwogen om dit recept zo te noemen, maar omdat ik linzen en champignons gebruikte bij wijze van vleesvervanger vond ik dat toch niet helemaal kloppen. Het is eerder een chili zonder vlees, maar met wel het idee van vlees. Net zoals wanneer mensen chili maken met nep-gehakt. Iets wat ik je ten zeerste kan afraden. Ik vind dat fijngehakt namelijk erg zoetig. En zoals je ziet in dit recept heb je dat helemaal niet nodig.

Recept Vegetarische Chili con Carne sin Carne

Wat heb je nodig?
(3 porties met rijst)

 • 300 gram (ongekookte) rijst (28 cent)
 • 1 ui, in stukjes (13 cent)
 • 150 gram champignons (47 cent)
 • 1 blik bruine bonen (74 cent)
 • 1 klein blikje bruine linzen (87 cent)
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt of door de knoflookpers (10 cent)
 • 1 groentenbouillonblokje (4 cent)
 • 1 laurierblaadje (10 cent)
 • 2 kleine tomaten of 1 grote tomaat, in kleine stukjes (35 cent)
 • 1 theelepel komijnpoeder (5 cent)
 • 1 theelepel korianderpoeder (5 cent)
 • 2 theelepels gedroogde oregano (20 cent)
 • 1 theelepel paprikapoeder ( 5 cent)
 • chilipoeder, naar smaak (1 cent)
 • scheutje Worcestershiresaus (optioneel)
 • zout en peper, naar smaak
 • 1 lenteuitjes (12 cent)
 • verse koriander (10 cent)
 • olijfolie
Kosten
Totaal: € 3,66
Per portie: € 1,22

Hoe maak je het?

Spoel de linzen af en laat deze uitlekken. Doe dit NIET met de bruine bonen. Hak de champignons tot ze ongeveer het formaat van geruld gehakt hebben. Je kunt dit ook in een keukenmachine of de hakmolen van de staafmixer doen, maar let dan wel op dat je het niet te fijn maalt. 

Verhit in een hapjespan een scheutje olijfolie. Bak hierin de uit totdat deze glazig ziet. Voeg nu de champignons en knoflook toe en bak kort mee. Kruid met een beetje zout en peper. Strooi er vervolgens de komijnpoeder, korianderpoeder en paprikapoeder en bak voor nog twee minuutjes.

Schenk nu de linzen en de bruine bonen met het vocht in de pan en roer goed door. Doe een klein beetje water in het blikje van de bruine bonen en schudt dat even in het rond. Giet het water in de pan en roer wederom goed door. Voeg nu het bouillonblokje, het laurierblaadje, de oregano, chilipoeder en Worcestershiresaus (als je die gebruikt) toe. Kruid tevens met nog een beetje zout en peper.

Laat deze vegetarische chili con carne maar zonder vlees zo’n 15 minuutjes op laag vuur zachtjes pruttelen.

Kook de rijst zoals je gewend bent of volgens de aanwijzingen op de verpakking. Of kook de rijst op Turkse wijze. Voeg nu de tomaat toe aan de chili en deze zachtjes doorpruttelen, terwijl je af en toe roert. Laat de rijst, als deze klaar is nog 10 minuten nastomen. Dit doe je van het vuur af.

Proef de chili en kruid eventueel naar smaak bij. Snijd de lenteui in ringetjes en hak de koriander.

Serveer de vegetarische Chili con carne met de rijst, lenteui en koriander.

Eet smakelijk!

Liever een Chili con Carne mét Carne? Probeer dan dit recept eens;

chili con carne a la sandra

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

23 reacties

 1. Diana schreef:

  Bij de eerste foto zag ik geen mais en bij mij moet er altijd mais bij. Toen zag ik de tweede foto en ik was weer blij. Wat ik fijn vind is dat je de prijs kan zien p.p. zo heb je dus een indicatie wat het een beetje gaat kosten.

  • Sandra schreef:

   Ik vind mais ook heerlijk in chili, Diana! In dit geval zat het er om twee redenen niet in: ik had het niet in huis en een klein blikje is in verhouding teveel voor in dit gerecht. Als ik de rest zou verdubbelen, dan zou ik er zeker een klein blikje mais bij willen doen. 🙂

 2. esther schreef:

  Klinkt weer lekker. Zeker met mais zullen de kids het ook lekker vinden want dat geeft toch een milde lichtzoete smaak 🙂

 3. Elke schreef:

  Ik heb nog nooit chili con carne gegeten… Maar ik ben vegetarisch dus dit wil ik toch eens proberen!

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Het ziet er lekker uit en het idee van een vegetarische chili con carne spreekt me zeker aan. Alleen de ingrediëntenlijst vind ik best lang.

  • Sandra schreef:

   Tsja, dat heb je soms met gerechten, dat er lekker veel specerijen in gaan. Dat voorkom je dan alleen door een pakje of zakje te gebruiken waar die al gemengd in zitten, maar dat is veel duurder en minder lekker. 😉

 5. Fleur schreef:

  Wij eten graag chilli. Meestal kraak ik er nog wat tortillachips overheen en wat kaas en dan nog even in de oven

 6. Elles schreef:

  Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van chili con carne, maar ik moet zeggen dat dit er wel lekker uitziet!
  Liefs,
  Elles

 7. Merel schreef:

  Lijkt me weer heerlijk! Goed alternatief als je iets vaker vega wil eten en lekker gezond.

 8. Natalie schreef:

  Ziet er heerlijk uit! Wanneer ik dit maak laat ik de bonen eruit want dat lust ik niet zo graag 🙁 Lust het het liefst met gehakt ook!

 9. Ik lust dan weer geen mais dus die zou er bij mij uit gaan.

 10. Maaike schreef:

  Het lijkt me heerlijk! Grappig dat de champignons er op de foto echt uit zien als gehakt!

 11. MamaPlaneet schreef:

  Hier word ik wel blij van. Ik hou van eten. Interessante variant. Wellicht vinden de darmen van mijn man dit fijner. Eens testen.

 12. Judith schreef:

  Je weet dat “con carne” met vlees betekent? Nu is het chili sin carne. Evengoed super lekker

  • Sandra schreef:

   Yep! Het is een klein woordgrapje van mij. Omdat ik het idee van vlees heb meegegeven werd het een chili con carne sin carne. Een chili vergelijkbaar met eentje met vlees maar dan sin carne. 😉
   Binnenkort komt er ook nog een chili sin carne met verschillende soorten bonen online. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.