Turkse Snijbonen

Turkse Snijbonen
4 votes

Het blijft bijzonder hoe je smaken veranderen als je ouder wordt. Ik hield nooit zo van snijbonen. Wel van de snijbonen door de molen halen bij mijn oma aan tafel. En de geur die vrijkwam bij het snijden vond ik heerlijk. Het rook zo lekker fris. En toch vond ik ze niet lekker. Waarschijnlijk omdat er altijd van die draadjes in zaten. Want uit pot samen met witte bonen, kon ik dan weer wel waarderen. Ik zie die potjes trouwens nergens meer. Jullie wel?

Turkse Snijbonen

Ooit vertelde een collega mij over snijbonen op Turkse wijze en dat herinnerde ik me ineens toen ik bij de Appie zag dat de snijbonen in de aanbieding waren. Dat was dan toch wél het moment om het uit te proberen. Ik heb uit mijn hoofd geprobeerd het recept na te maken, dus het zal hier en daar afwijken van wat me verteld is. Een ding is zeker, duur is het niet. Dan smaakt het toch altijd nog even wat lekkerder, vind je ook niet? In ieder geval, dit is er weer een voor mijn eigen receptenverzameling.

Wat heb je nodig?
(4 personen)

– 400 gram snijbonen
– 2 tomaten, in kleine stukjes of geraspt
– 2 uien, gesnipperd
– 1/2 eetlepel paprikapoeder
– 1/2 theelepel zwarte peper
– snufje chilipoeder
– 500 ml kokend of heet water
– 1 eetlepel tomatenpuree, of een klein blikje
– 1 theelepel suiker
– 2 eetlepels olijfolie

Hoe maak je het?

Maak de snijbonen schoon en snijd ze in ruitjes. 

Verhit de olijfolie in een ruime hapjespan en fruit hierin de ui. Voeg, als de ui glazig ziet, de tomaat, tomatenpuree, paprikapoeder, chilipoeder en zwarte peper toe en bak even mee tot de zurige geur van de tomatenpuree verdwenen is. 

Verdeel de snijbonen over het tomatenmengsel en strooi er de suiker over. Giet de water erbij en roer goed door. 

Breng dit aan de kook en laat het op laag vuur een uurtje pruttelen tot het vocht bijna verdwenen is. Vergeet niet af en toe te roeren. 

Proef het geheel en voeg eventueel naar smaak zout en peper toe. 

Serveer bijvoorbeeld met rijst en een stukje vlees. 

Eet smakelijk!

Tip: Je kunt ook stukjes kip aanbakken en deze dan laten meestoven in het gerecht. Rijst of macaroni erbij en je bent klaar!

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

5 reacties

  1. Jody schreef:

    Dat klinkt lekker! Had van de week de snijbonen weer zien bij de groenteman, toch maar even halen!

    • Sandra schreef:

      Snijbonen zijn sowieso lekker. Ik moet eigenlijk even meer receptjes met die lange vrienden maken. Ik zag laatst een chef op tv er slierten van maken en daarna een carbonara…. Dat soort dingen lijken me leuk om uit te proberen.

  2. Nicole Orriëns schreef:

    Ik was benieuwd naar de Turkse snijbonen, omdat ik dacht dat het misschien een andere soort was. Maar het zijn snijbonen die op Turkse wijze worden gemaakt : ) Nu kook ik ze altijd alleen maar, dus dit vind ik een leuk recept.

    • Sandra schreef:

      Ja, ik heb dit ooit ergens gegeten en op mijn eigen manier nagemaakt. Zo lekker! Ik wilde ook een keertje iets anders doen. 😉

  3. Fleur schreef:

    Snijbonen zijn niet mijn favoriete groenten, maar mss dat ik het met deze bereidingswijze wel lekkerder vind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *