Superslanke tomatensoep

Rate this post

Tomaten zijn gezond, dat weten we allemaal. Ze behoren zelfs tot de superfoods. Daarnaast zijn ze ook nog eens, het hele jaar door, goedkoop te verkrijgen. Aangeraden wordt om ze 2 tot 3 keer per week te eten, en dat doen we met gemak! Je kunt ze bijna overal in verwerken.

jessica's tomatensoep

Vandaag laten we de tomaat de hoofdrol spelen in deze heerlijke tomatensoep. Inspiratie voor dit recept komt bij Jamie Oliver vandaan. Het enige dat calorieën bevat in deze soep is de olijfolie. Dat is ook meteen wat. We gebruiken 2 eetlepels en die zijn goed voor 240 calorieën. Maar we maken dan wel genoeg soep voor 10-12 personen.

Ingredienten:

– 3 middelgrote uien, gesnipperd
– 4 knoflooktenen, gehalveerd
– 1 klein blikje tomatenpuree
– 3 waspenen, in stukjes
– 4 stengels bleekselderij, in stukjes
– 2 kilo rijpe tomaten
– 1 bekertje crème fraîche
– olijfolie
– bosje verse basilicum, fijngesneden
– eventueel 2 bouillonblokjes (ik gebruikte zelf 2 eetlepels uit een potje groentebouillon uit de biowinkel, die uitsluitend uit gedroogde groenten en kruiden bestaat. Maar dat is best duur. Door de aromatische groenten zijn de bouillonblokjes echter niet per se nodig of te vervangen door wat gedroogde kruiden als: tijm en peterselie)
– peper en zout

Bereiding:

Verwarm 1 à 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en voeg hier aan toe: ui, wortel, bleekselderij, knoflook en tomatenpuree. Laat dit circa 10 minuten op laag vuur sudderen.

Was de tomaten en kook 1,8 liter water in een pan. Snijd alle tomaten aan de onderkant kruislings in en dompel ze een voor een enkele seconden onder in het kokende water om ze makkelijk te ontvellen. Ontvel ze en snijd ze in parten. Laat het water op laag vuur staan.

Zodra de wortelen zacht zijn, bak dan de tomaten voor circa 5 minuten mee op halfhoog vuur. Voeg het water toe waarin de tomaten zijn ontveld. Breng op smaak met eventueel de bouillonblokjes of gedroogde kruiden. Wees vooral niet te zuinig met het zout. Met voldoende zout komt de smaak van tomaat pas goed tot zijn recht. Proef regelmatig.

Laat de soep 20-30 minuten op laag vuur koken. Pluk ondertussen de blaadjes van de basilicum en doe deze er op het laatst bij. Pureer de soep goed met een staafmixer.

Dien op met een flinke lepel creme fraîche.

Eet smakelijk!

Tip: Lekker in combinatie met bijvoorbeeld een kaastosti

Kosten (week 26 – 2014)

– 3 middelgrote uien € 0,45
– 4 knoflooktenen, € 0,06
– blikje tomatenpuree € 0,08
– 3 waspenen € 0,40
– 4 stengels bleekselderij € 0,20
– 2 kilo rijpe tomaten € 2,50 (van de markt)
– een bekertje creme fraiche € 0,40

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

1 reactie

  1. Nicole Orriëns schreef:

    Ik vroeg me af of de creme fraiche niet alsnog voor heel veel calorieën zorgt? Het lijkt me wel heel lekker voor de romigheid, maar ik mag van mezelf nooit creme fraiche gebruiken omdat het zo vet is. Dacht ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.