Stoofpotje van aardappel, ham, champignons en asperges

Stoofpotje van aardappel, ham, champignons en asperges
1 vote[s]

Wat zullen we nu weer eens gaan koken. Soms weet ik het echt even niet meer. En dan blijf ik zo lang twijfelen, dat de voorkeur op zo’n moment uitgaat naar iets dat makkelijk is en snel, want het wordt er dan meestal niet vroeger op. En zo ontstond op een dag dit stoofpotje van aardappel, ham, champignons en asperges.

stoofschotel aardappel champignons ham en groenten

Al dolende door de supermarkt op zoek naar inspiratie, herinnerde ik me een recept dat ik ooit in een van die kookboekjes van de Appie had gevonden en wat een heerlijke maaltijd bleek. Iets met aardappeltjes, hamblokjes, champignons en crème fraîche. De rest wist ik niet meer. Het was een eenpansgerecht, maar verder kwam ik niet.

Na een korte zoektocht in de app van Albert Heijn, ontdekte ik dat dit recept daarin niet te vinden  is. Dan maar experimenteren. En dat pakte gelukkig goed uit. Normaal zou ik geen asperges nemen, maar ze waren in de aanbieding en ik had er trek in. Dus voor deze ene keer heb ik mezelf extra verwend. In plaats van asperges kun je bijvoorbeeld ook courgette nemen.

Recept Stoofpotje van aardappel, ham, champignons en asperges

Wat heb je nodig?
(4 bescheiden porties)

– 200 gram kriel, het liefst krieltjes die ongeveer even groot zijn
– 250 gram champignons, de grote in vieren en de kleintjes door de helft gesneden
– 350 gram groene asperges, kontjes eraf en in stukjes gesneden
– 125 gram crème fraîche
– 1 ui, in stukjes
– twee teentjes knoflook, geperst of fijngehakt

– 2 dikke plakken schouderham (verpakking à 160 gram), in blokjes gesneden
– zout en peper
– theelepel gedroogde peterselie

Hoe maak je het?

Zorg dat de krieltjes even groot zijn door de grotere exemplaren in stukken te snijden. Waarschijnlijk is het al voldoende om ze in tweeën te snijden. Dit is om te zorgen dat ze allemaal tegelijk gaar zijn. Heb je krieltjes die allemaal al ongeveer even groot zijn, dan sla je deze stap over.

Fruit de ui in een scheutje olijfolie in een hapjes pan tot deze glazig ziet. Voeg nu de knoflook toe en bak kort mee.

Doe nu de hamblokjes in de pan en bak een paar minuutjes mee. Bak nu ook de krieltjes even mee. Maak intussen de asperges schoon. Gooi na ca 5 minuutjes de champignons bij het aardappelhammengels en bak ca 5 minuten mee. Kruid met een beetje zout en peper. 

Voeg de crème fraîche toe en roer dit goed door tot de crème fraîche ‘gesmolten’ is. Voeg nu de asperges toe en roer goed door. Kruid ook nu weer met een klein beetje zout en lekker wat peper. 

Laat het geheel zachtjes pruttelen tot de krieltjes gaar zijn, dit zal zo’n minuten duren afhankelijk van de grootte van de aardappeltjes. 

Proef het gerecht en kruid eventueel na met zout en peper naar smaak. Strooi er als laatste de peterselie over. 

Eet smakelijk!

Tips:
– Verwijder de hout-achtige uiteindes door de asperges aan het uiteinde te buigen. Hij breekt dan zelf waar het hout-achtige stopt. Snijd de asperges in stukjes van ca 2 centimeter.
– Vervang de asperges door courgette, sperziebonen, snijbonen (in stukjes) of peultjes.
– Vervang de hamblokjes door spekblokjes of -reepjes. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.