Stamppot van radijsjes

Stamppot van radijsjes
5 vote[s]

Stamppot van radijsjes? Echt? Een stamppot van radijsjes? Ja! Het is echt superlekker. Maar nog veel belangrijker: heel goedkoop. En had ik al gezegd dat het lekker is? Een stamppot die je makkelijk in de zomer kunt eten, omdat de radijsjes een frisse smaak geven aan dit ‘winterse’ soort gerecht.

Stamppot van radijsjes

Zorg er in ieder geval voor dat je verse bosjes radijs hebt; dus als het groen van de radijs er nog helemaal vers en groen uit ziet. Andere bosjes mag je voor dit recept laten liggen. En de bosjes zonder groen al helemaal. (Zonde dat dat wordt weggegooid!)

Recept Stamppot van radijsjes

Wat heb je nodig voor 4 personen of 4 maaltjes?

– 4 bosjes radijs (let dus op dat ze vers zijn)
– 1 kilo kruimige aardappels
– 250 gram gerookte spekreepjes, (vervang voor een vegaversie door pijnboompitjes)
– 25 gram boter
– 1 eetlepel crème fraîche
– zout en peper

Hoe maak je het?

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in gelijke stukken. Doe ze in een laagje water met een zout en kook ze gaar (ca 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de grootte van de stukjes)

Snijd het groen van de radijsjes, was dit goed en laat dit uitlekken. Snijd het groen in reepjes als het uitgelekt is. 

Maak de radijsjes schoon en snijd deze in plakjes. 

Verhit de boter in de pan en stoof hierin de plakjes radijs (op heel laag vuur) voor ongeveer 10 minuutjes. 

Bak intussen de spekreepjes uit in een droge pan tot ze lekker knapperig zijn. Let op je rookmelder. De mijne gaat hier heel vaak af. 

Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Roer hier de gesmoorde radijsjes (zonder het vet), de spekreepjes met een beetje van het vet (voor de smaak) en de crème fraîche door. De crème fraîche kun je achterwege laten of eventueel vervangen door een klein beetje roomboter, maar het smaakt wel erg lekker, 

Schep er als laatste het groen van de radijs door en verwarm de stamppot nog even kort. Proef deze dan en voeg er dan eventueel nog naar eigen smaak zout en peper aan toe. 

Eet smakelijk!

Ps. Ik vond het zelf lekker om er een tartaartje bij te eten, maar dit hoeft natuurlijk niet.


Als je dit lekker vindt, vind je deze stamppot van raapstelen waarschijnlijk ook lekker:
stamppot raapstelen

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

16 reacties

  1. Chantal schreef:

    Hmmm klinkt goed! Wij maken ook wel eens stamppot met bleekselderij. Ook een aanrader!

  2. Beau Bewust schreef:

    Lekker ik ben gek op stamppot!

  3. Dhini schreef:

    Stamppot met radijs heb ik nog nooit gegeten. Misschien maar een keer proberen, alleen hier ben ik de enige die radijs lust
    Het ziet er wel lekker uit

    • Sandra schreef:

      Echt? Radijsjes zijn zo lekker. En door het smoren gaat die hele pittige smaak eraf, dus misschien lusten ze het dan wel? En het is ook erg lekker!

  4. Margon schreef:

    Mmm.. Klinkt weer heerlijk! Ik heb toevallig laatst via Instaswap zaadjes gekregen om radijsjes te kweken. Ik had geen flauw idee wat ik ermee moest, eet ze eigenlijk nooit. Dit is een mooie reden om ze toch te kweken!

    • Sandra schreef:

      Ja, zou ik zeker doen! Radijsjes zijn ook lekker in salades en op een broodje met kaas. Ik vind het ook lekker om ze te snoepen. Ik snap dat mensen soms de smaak te pittig vinden, maar door ze bijvoorbeeld te smoren of te roerbakken verdwijnt er iets van die pittigheid. En het groen kun je dus ook gewoon eten. Rauw of roerbakken enz… 😉

  5. Gerlinde schreef:

    Ga er gelijk mee aan de slag, dank je wel voor je recept!!

  6. Johanne schreef:

    Hmm, klinkt heel goed! Ik houd van radijsjes maar gebruik ze nooit in m.n eten. Origineel!

    • Sandra schreef:

      Dank je wel, Johanne! Ik zou het eens proberen. En je kunt er nog veel meer mee. Ook in roerbakschotels zijn ze erg lekker!

  7. Kim schreef:

    De kers op de stampot! Wat ziet dit er heerlijk uit, alweer!

  8. Lotte schreef:

    Oew dit ga ik proberen! Ik maak in de zomer wel altijd komkommer stampot maar dit is een leuke variant op stamppot die natuurlijk ook prima in de zomer kan! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.