Stamppot Raapstelen

Stamppot Raapstelen
23 vote[s]

Terwijl ik vanmorgen bij mijn favoriete groentenmannetje op de markt stond te wachten om een flespompoen af te rekenen, viel mijn oog op raapsteeltjes. Raapstelen? Nu nog? Het seizoen loopt normaal namelijk van maart tot en met mei. Maar who cares! Ik ben gek op raapstelen! Dus ja, die gingen ook mee naar huis… De groentenboer waarschuwde me nog dat het raapstelen zijn. Hij dacht zeker dat ik dacht dat het iets anders was. Maar met een big smile zei ik dat ik dat wist en niet kon wachten om ze te eten.

stamppot raapstelen

De groentenboer en ik raakte al snel verwikkeld in een gesprek over raapstelenstamppot en eigenlijk wilde hij het liefst die avond nog mijn stamppotje komen eten. Misschien een volgende keer. Ik heb in ieder geval gesmuld van de raapstelen die ik zeker al in geen 5 jaar meer gegeten had… YUM!

Wat heb je nodig?
(2 porties)

– 2 bosjes raapstelen (300 à 400 gram)
– 600 aardappels, geschild en in stukken
– 150 gram spekjes
– een klontje boter
– 1 theelepel mosterd
– zout en peper

Hoe maak je het?

Snijd worteltjes van de raapstelen. Ik doe dit door ze nog vast te laten zitten met het elastiekje en er dan de onderkant af te snijden. Was de bosjes goed zodat alle aarde verwijderd is. Ook hierbij laat ik het elastiekje nog zitten. Laat de bosjes goed uitlekken in een vergiet. Ik zet ze rechtop in het vergiet en laat ze zo lang mogelijk uitlekken. Bij voorkeur was ik ze dan ook al ’s ochtends vroeg.

Zet de aardappels op met zout en kook ze tot ze gaar zijn. Afhankelijk van de grootte van de stukken, duurt dit 15 à 20 minuutjes. Bak intussen de spekjes uit.

Snijd, terwijl de aardappels koken en de spekjes bakken, de raapsteeltjes in stukjes. Verwijder hiervoor wel eerst de elastiekjes. 

Giet de aardappels af als ze gaar zijn en vang wat van het kookwater op. Dit gebruik ik in plaats van melk om de stamppot smeuïger te maken. 

Stamp de aardappels met een klein scheutje van het kookvocht fijn. Voeg nu de raapsteeltjes, de mosterd, zwarte peper (naar smaak) en een klein klontje boter toe en roer tot de boter gesmolten is en het geheel goed gemengd.

Voeg nu de uitgebakken spekjes toe en roer nogmaals goed door. Proef de stamppot en voeg eventueel nog zout en peper toe. 

Serveer zo of met een kuiltje jus. 

Eet smakelijk!

Tip: Deze stamppot is ook lekker met rookworst of bijvoorbeeld een balletje gehakt erbij. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

10 reacties

  1. Chantal Janssen schreef:

    Origineel en lekker healthy recept!! Zeker de moeite waard om eens te proberen.

  2. Sjira schreef:

    Hmmm…volgens mij vroeger weleens gegeten en was ik er niet heel erg dol op. Waar smaken raapstelen naar?

    • Sandra schreef:

      Hoi Sjira,
      Raapstelen hebben een licht pittige smaak, een beetje zoals rucola, maar dan zijn ze (als je ze rauw verwerkt) veel knapperiger. Dat maakt ze wat mij betreft zo verschrikkelijk lekker. En je kunt er veel mee. In salades, stamppot dus, soep, risotto, roerbakken enz… Overigens verandert je smaak als je ouder wordt. Zo moet ik weer eens postelein proberen. Daar was ik vroeger niet gek op, maar ben benieuwd wat ik er nu van vind.
      Groetjes,
      Sandra

  3. Chantal schreef:

    Ik kan me niet herinneren dat ik ooit raapstelen op heb. Zijn ze te vergelijken met een andere soort groente qua smaak?

    • Sandra schreef:

      Ik vind het een beetje lastig ze te vergelijken. Ze hebben een licht pittige smaak. Een beetje vergelijkbaar met rucola, maar dan veel knapperig en dat maakt ze zo lekker. Je kunt ze rauw eten in stamppot, in een salade, in een pastagerecht of in risotto. Maar je kunt ze ook stoven of er soep van maken. Ze zijn altijd maar kort verkrijgbaar en daarom blijven ze voor mij zo speciaal.

  4. Rick Heijster schreef:

    Dit is interessant! Even onthouden voor als ze weer in het seizoen komen. Wanneer is dat seizoen precies?

  5. Miryam schreef:

    Ooh heerlijk!! Ik ben dol op raapstelen maar maak het eigenlijk nooit. Jammer. Toch maar eens gaan doen, ziet er heerlijk uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.