Stamppot Groene Kool

De winter komt er aan! Zal ik het eerlijk zeggen? Ik heb zooo’n hekel aan de winter! Wakker worden als het donker is. Thuis komen als het donker is. Koud, regenachtig, koud en koud. Sorry, maar ik ben echt een zomerkindje. Het enige waar ik echt blij van wordt in de winter zijn de stamppotten, stoofpotten en soepen die veelvuldig op tafel komen.

En zo gek als ik ben op soep, zo gek ben ik ook op stamppotten. Stiekem eet ik die gewoon het hele jaar door. En net als soep, kun je er oneindig mee experimenteren. Je hebt een basisbereidingswijze en de ingrediënten zelf bepalen in welke volgorde dat plaatsvindt of hoe precies. Ingewikkeld? Dat lijkt alleen maar zo. Als je eenmaal weet hoe het zit met hoe lang bepaalde producten bereid moeten worden, wordt het een piece of cake. Ja, als een stukje taart dus. Ik heb die vergelijking ook nooit gesnapt, want taart is nog zo makkelijk niet om te maken. Kijk maar naar Heel Holland Bakt!

stamppot groene kool

Gelukkig is stamppot een stuk makkelijker om te maken: je kookt de aardappels en de groenten, apart of samen als dat kan (let op: dit kan NIET met zuurkool), je stampt het geheel met boter en melk/kooksappen en klaar is Kees! Zo simpel? Ja, zo simpel! En dit werkt! Natuurlijk kun je bij elke stamppot extra´s toevoegen om het lekkerder te maken. Dit heb ik dan weer niet gedaan bij deze Groene Kool stamppot. Waarom niet? Omdat ik hem lekker vind zoals hij is!

Wat heb je nodig?
( 3 flinke porties)

– ca 600 gram groene (savooie)kool), fijngesneden
– ca 600 gram kruimige aardappels, in stukken
– 100 gram spekreepjes, uitgebakken
– 1 rookworst
– 20 gram boter, in kleine blokjes
– zout en peper

Hoe maak je het?

Zet de aardappels samen met de groene (savooie)kool op in water met zout (zorg dat de aardappels onder water staan en leg hierop de reepjes kool). Laat dit 15 à 20 minuten koken tot de aardappels gaar zijn. Prik, om dit te testen, met een vork in de aardappels, Als de vork er zo in glijdt, zijn de aardappels gaar. Leg de rookworst tijdens het koken bovenop de kool zodat deze op kan warmen.

Bak intussen de spekreepjes uit. Laat deze op wat keukenpapier uitlekken als ze uitgebakken zijn. 

Giet de aardappels en kool af als de aardappels gaar zijn en vang het kookvocht op. Houd de rookworst apart. Stamp het geheel samen met de boter tot een stamppot. Voeg beetje bij beetje het kookvocht toe als je het te droog vindt. (Je kunt hier ook warme melk voor gebruiken, maar dat kost meer en er zit smaak en vitaminen van de groene kool en de aardappels in het kookvocht, daarom is dat veel slimmer om te gebruiken.)

Roer de spekjes door de stamppot. Proef het en kruid eventueel bij met zout en peper. 

Serveer met de rookworst. En eventueel met een kuiltje jus en/of een beetje mosterd.

Eet smakelijk!

Tip: De stamppot is goed in te vriezen. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

3 reacties

  1. Minke schreef:

    Wat een makkelijk recept!de kinderen zijn gek op stampot, dus wij eten dat ook gewoon in de zomer. Deze ga ik onthouden, bedankt!

  2. Fleur schreef:

    Ik denk dat ik misschien nog nooit groene kool heb gegeten. Rede te meer om dit recept eens te gaan proberen

  3. Nicole Orriëns schreef:

    Stamppot witte kool ken ik wel! Die maak ik regelmatig met spekjes. Deze versie lijkt me ook wel wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.