Spitskoolstamppot

Spitskoolstamppot
12 votes

De eerste keer dat ik ooit spitskool at, was dit in een stamppot. Mijn moeder maakte deze spitskoolstamppot regelmatig en ik vond het elke keer weer smullen. Vooral de kerrie en stukjes paprika, maken dat het zo lekker smaakt. En spitskool is natuurlijk een hele fijne kool. Vaak goedkoop, en op zoveel verschillende manieren te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan spitskool met kip en rijst.

spitskoolstamppot

Deze stamppot is heel simpel en krijgt zijn gekruide smaak door het gebruik van de kerrie, of garam massala als je dat liever hebt. En lekker gerecht dat niet veel kost.

Wat heb je nodig?
(4 porties)

– 1 spitskool, ca 500 gram gesneden kool
– ca 800 gram aardappels, geschild en in gelijke stukken
– 1 rode paprika, in stukjes
– 150 gram spekreepjes
– 1/2 theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel kerrie
– zout en peper, naar smaak
– boter, om in te bakken

Hoe maak je het?

Doe de aardappels in een flinke pan en bestrooi ze met zout, Zet ze net onder water en kook ze in ca 15 tot 20 minuutjes, afhankelijk van de grootte van de stukken, gaar. 

Bak de spekjes uit. Laat deze, als ze uitgebakken zijn, uitlekken op een stukje keukenpapier. 

Snijd intussen de spitskool in stukjes. Verwijder eerst eventueel de buitenste bladeren als deze er niet meer zo vers uitzien. Maak de paprika schoon en snijdt deze ook in stukjes. 

Zet een flinke hapjespan met een klontje boter op het vuur. Roerbak hierin de kool en de paprika voor 5 minuutjes. Voeg nu de kerrie toe en bak deze een paar minuten mee.  

Giet de aardappels af al ze gaar zijn en vang het kookvocht op. 

Stamp de aardappels fijn samen met een scheutje van het kookvocht en een klontje boter. Voeg nu de gebakken groentes en uitgebakken spekjes bij de aardappels en voeg de paprikapoeder en zout en peper naar smaak toe. Roer het geheel goed door. Proef het en kruid eventueel bij met zout en peper. 

Laat nu de stamppot nog heel even doorwarmen op laag vuur. Roer het af en toe door. 

Serveer eventueel met een tartaatje of een blinde vink. 

Eet smakelijk!

Tips:
– Bak plakjes champignons samen met een uitje in ringetjes in boter en kruidt deze ook met een beetje kerrie. Serveer deze op de stamppot.
– Roer een handje geraspte kaas door de stamppot voor wat extra pit. 
– Vervang de spekreepjes door geroosterde pijnboompitjes voor een vegetarische variant. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.