Spitskoolovenschotel

Spitskoolovenschotel
4 vote[s]

Sommige recepten ontstaan omdat je per se iets wilt maken met de dingen die je in huis hebt. De ene keer bedenk ik zelf iets nieuws en de andere keer google ik op de ingrediënten die ik wil gebruiken. Zo ontstond ook deze Spitskoolovenschotel. Een beetje van mezelf en een beetje van het internet. En lekker dat ie is!

Spitskoolovenschotel

Door wat scherpe mosterd aan de aardappels toe te voegen en een snufje cayennepeper aan het spitskoolmengel, kreeg de spitskool die redelijk mild van smaak precies de juiste pit die hij nodig heeft. Deze ga ik nog veel vaker maken, dat is één ding dat zeker is.

Ik had voor bij deze ovenschotel ook gehaktbrood gemaakt, omdat ik altijd al eens wilde proberen. Helaas was ie niet helemaal goed gelukt. De smaak was prima, heerlijk, zelfs, maar ik had iets niet helemaal goed gedaan omdat hij een beetje uit elkaar viel. Misschien teveel gehakte champignons, of had ik de uitjes eerst moeten fruiten. Anyways, die ga ik nog eens proberen, maar dan anders. Als ie naar mijn zin is, zal ik dat recept ook zeker hier met jullie delen.

En de spitskoolovenschotel was perfect, hoewel ik de volgende keer daar misschien ook weer mee ga spelen. Ik houd nu eenmaal van experimenteren.

Wat heb je nodig?
(4 porties)

– 1 spitskool, in stukjes
– 2 kleine preitjes of 1 grote, in halve ringetjes
– 250 gram champignons, in plakjes
– 105 gram spekreepjes
– 1 kilo aardappels, geschild en in gelijke stukken
– 100 gram geraspte kaas
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt of door de pers
– 200 ml crème fraîche
– 1 eetlepel mosterd
– snufje cayennepeper
– 1/2 theelepel nootmuskaat
– zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Kook de aardappels in gezouten water gaar. 

Bak in tussen in een wok de spekreepjes uit. Voeg vervolgens de champignons toe en bak deze ca 5 minuutjes mee. 

Voeg nu de prei toe en bak deze even mee tot het zacht is. Gooi de spitskool erbij en bak het mengsel nog voor ca 5  minuutjes. Roer er nu twee eetlepels crème fraîche en door en kruidt met de nootmuskaat, cayennepeper en zout en peper naar smaak. 

Verdeel het spitskoolmengsel over een ovenschaal. 

Giet de aardappels af als ze gaar zijn en laat ze droog stomen. Let op dat de aardappels niet aanbakken. 

Stamp de aardappels grof, het wordt dus geen aardappelpuree, en roer er de rest van de crème fraîche en mosterd door. Proef de aardappels en kruid eventueel na met zout en peper. 

Verdeel de aardappels over het spitskool mengsel en bestrooi met kaas. 

Bak de schotel ca 30 minuutjes in de oven of tot de kaas goudbruin is. 

Eet smakelijk!

Tips:
– doe ook een eetlepel mosterd door de spitskool voor wat extra pit
– serveer eventueel met een stukje vlees
– serveer met een frisse tomatensalade

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.