Spitskool met kip en rijst

Er zijn van die groenten die je zodra ze in het seizoen zijn, overal ziet liggen voor een appel en een ei. Zo gebeurt dat ook altijd met spitskool. Overal liggen die dingen voor bijvoorbeeld een eurootje of zelfs minder. Niet iedereen weet zich er direct raad mee, maar je kunt er echt van alles mee. Je kunt het bijvoorbeeld rauw eten in een koolsalade. Er stamppot van maken, het met azijn inmaken, roerbakken of je kunt het stoven zoals ik dit keer heb gedaan in deze Spitskool met kip en rijst.

Spitskool met kip en rijst

Al eerder vertelde ik over een recept met Bloemkool en satésaus dat ik van een Surinaams vriendinnetje heb geleerd. Ook dit recept voor Spitskool met kip en rijst, dank ik aan haar. En het heeft sinds die dag regelmatig op tafel gestaan. Het is makkelijk te maken, goedkoop en super lekker.

Recept Spitskool met kip en rijst

Wat heb je nodig?
(2 flinke of 3 bescheiden porties)

– 1/2 spitskool, in stukken
– 1 kipfilet, in stukjes
– 1 tomaat, in stukjes
– 1 ui, in stukjes
– 2 teentjes knoflook, geperst of fijngehakt
– 1 aardappel*, in kleine stukjes
– 1 eetlepel ketjap manis (zoete ketjap)
– 1 eetlepel ketjap asin (zoute ketjap)
– 1/2 theelepel zwarte peper (poeder)
– zout
– 2 Maggi bouillonblokjes, zitten per twee verpakt**
– 2 tot 3 eetlepels water
– zonnebloemolie
– rijst, 75 tot 100 gram per persoon

Hoe maak je het?

Verhit twee eetlepels zonnebloemolie in een hapjespan of een andere ruime pan met een dikke bodem. Fruit hierin de ui tot deze glazig ziet. Bak daarna de knoflook kort mee. Voeg dan de stukjes tomaat toe en bak deze even mee.

Kruid de kip met een snufje zout. Gooi de kipstukjes bij het ui-tomaatmengsel en bak mee tot de stukjes dichtgeschroeid zijn. 

Voeg de ketjap manis, ketjap asin en zwarte peper toe en roer dit goed door. 

Bak nu kort de spitskool mee. Let op, want spitskool wordt snel slap en het is lekker als deze nog bite heeft. 

Voeg nu twee eetlepels water toe en verkruimel de blokjes over het gerecht. Roer dit goed door en zet het op een heel laag vuurtje, zodat de smaken er goed in kunnen trekken, maar het niet te hard verder gaart. Mocht het te droog worden, kun je altijd nog een eetlepel water toevoegen. Pas hier wel mee op, want de spitskool laat ook nog vocht los. 

Kook intussen de rijst. 

Zet een klein koekenpannetje op het vuur en verwarm hier in een flinke scheut zonnebloemolie. Bak hierin de aardappelstukjes tot ze mooi goudbruin zijn aan alle kanten. Schep ze dan met een schuimspaan uit de olie en laat ze even uitlekken op een stukje keukenpapier. Kruid met een klein beetje zout. 

Roer de knapperige aardappelstukjes door de spitskool. Proef het gerecht. Dit doe je door een beetje van het vocht te proeven. Kruid eventueel bij met zwarte peper, zout, ketjap manis en/of ketjap asin. 

Serveer de spitskool en kip met rijst en eventueel met plakjes komkommer. Schenk ook nog een beetje van het vocht over de rijst. 

Eet smakelijk!

* Als je alleen kleine aardappels hebt, neem er dan twee. 
** Je kunt de Maggi blokjes ook vervangen door de basisbouillonblokjes van Knorr. Ook deze zitten per twee verpakt. Het zijn van die kleine vierkante blokjes. Heb je deze allebei niet, gebruik dan een kippen- of rundvleesbouillonblokje. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

31 reacties

 1. Arie schreef:

  Dit was echt heerlijk! Aanradertje

 2. michael schreef:

  Zojuist gemaakt. Heerlijk!!
  En light. Top recept die zeker vaker op tafel komt hier

 3. rose schreef:

  heerlijk en snel. bedankt

 4. kim schreef:

  Oooohhhh te Lekker ziet dit eruit!? en makkelijk te maken als ik het zo lees. Zelf ben ik gek op spitskool ❤

 5. Marieke schreef:

  Dit recept sla ik op! Klinkt heerlijk!

 6. Het ziet er erg lekker uit maar ik lust totaal geen spitskool helaas! Oepsie

  • Sandra schreef:

   Wat zonde Joandi! Misschien is het een idee om de spitskool te vervangen door Chinese kool, of houd je helemaal niet van kool?

 7. sophie schreef:

  lekker en snel ga ik even opslaan 🙂

 8. Priscilla schreef:

  Op dit recept zou ik zelf nooit zijn gekomen. Spitskool is één van mijn favoriete groenten en heb het eigenlijk altijd wel in huis. Meestal maak ik er een stamppot van of stoof ik de witlof met een groentesaus. Ik wist niet dat ’t ook lekker is om met azijn in te maken, daar ga ik receptuur van opzoeken en uitproberen.

  Dit recept sla ik ook even op want ik vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Ik denk dat ik de kip vervang voor vegetarische kipstuckjes in ’t kader van minder vlees eten. Ik ben erg benieuwd.

  • Sandra schreef:

   Hoi Priscilla,

   Ik ben ook al zo gek op spitskool. Ben heel benieuwd wat je hiervan vindt en of je het ingemaakt ook lekker vind. Ik denk het wel. 😉

   grtjes.
   Sandra

 9. Sarina schreef:

  Ziet er goed uit! Ik zou dan wel de kip inruilen voor bijvoorbeeld gegrilde kikkererwten, aangezien ik vegetarisch ben. Dit gerecht lijkt me erg lekker.

  • Sandra schreef:

   Mmmh, gegrilde kikkererwten. Goed plan! Ik denk dat champignons ook prima werken als vervanger voor de kip. Ben wel heel benieuwd naar het resultaat als je het gaat maken. 🙂

 10. Pascalle Johanna schreef:

  Ik ben zelf vegetariër, maar mijn broertje is een enorme kipliefhebber, dus dit zou wel iets voor hem zijn!

  • Sandra schreef:

   Laat het je broertje vooral eens zien. 😉
   En ik denk dat de je kip prima kunt vervangen door champignons. Mmmh, lekker idee. Dat ga ik zelf ook eens proberen.

 11. Daphne schreef:

  Dit lijkt me nou echt zo’n heerlijk gerecht! Ik sla ‘m op en ga ‘m uitproberen! En weer wat nieuws geleerd: de ketjap asin. Ik kende alleen de ketjap manis, maar ben nu wel erg benieuwd naar de zoute variant.

  • Sandra schreef:

   Leuk Daphne, ben benieuwd hoe het gaat bevallen! In het Engels noemen ze ketjap manis overigens dark soy sauce en asin light soy sauce. 😉

 12. Fleur schreef:

  Lekker recept. Wij aten thuis vroeger vaak spitskool (met gehakt), maar ik kook er zelf maar weinig mee. Ik ga dit recept zeker een keertje proberen

  • Sandra schreef:

   Spitskool met gehakt is ook heerlijk! Zonde dat je er zo weinig mee kookt. Het is zo’n makkelijke groente voor van alles. Ik hoop dat het smaakt als je deze een keer probeert. 🙂

 13. Nicole Orriëns schreef:

  Ik heb vandaag spitskool gekocht! Jouw recept lijkt me lekker. Maar ik ben bang dat ik er gewoon maar stamppot van ga maken…

  • Sandra schreef:

   Stamppot van spitskool is ook erg lekker, Nicole! Het voordeel van het feit dat ik meestal alleen voor mezelf kook, is dat ik met 1 spitskool beide kan maken… Yay! 🙂

 14. Merel schreef:

  Heerlijk, deze ga ik onthouden. Kip met rijst en spitskool is één van mijn lievelingsgerechten.

 15. MamaPlaneet schreef:

  Kip met rijs en spitskool klinkt als iets dat ik binnenkort eens moet maken. Wat een fijn recept weer. Eens kijken of ik dat met mijn 2 linker handen kan.

 16. Nicole Orriëns schreef:

  Omdat ik spitskool alleen maar ken als in de stamppot vind ik dit een leuke versie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.