Spinazieplaattaart

Rate this post

Deze spinazieplaattaart is een variant op een Grieks recept van de ex-schoonmoeder van mijn zusje.

spinazie

Het is een makkelijk recept, maar wel voor koks die intuïtief koken. Ik heb geen hoeveelheden vermeld, de verhoudingen gaan op gevoel en het pakt ook steeds anders uit. Je kunt ermee variëren en het is ideaal om restjes mee op te maken. Op verjaardagen is ie snel op!

Ingrediënten:

* een zak spinazie (bevroren kan ook, maar dan volledig laten ontdooien en uitlekken)
* 1 blok feta, verkruimeld / geraspt
* 1 ui, gesnipperd
* 2-3 eieren
* gehakte cashewnoten, of andere noten
* bladerdeeg voldoende om een bakplaat en de bovenkant mee te bedekken. Filodeeg kan ook, maar dat is meer werk.
Zout, peper, knoflook, olie
Optioneel: paprika, courgette, gehakt…, zie maar wat er nog ligt!

Bereiding:

Om het bladerdeeg niet zompig te laten worden, is het van belang dat er niet veel vocht van de vulling afkomt. De eieren dienen om de boel te binden. Vroeger voegde ik nog wel wat paneermeel toe, maar dat maakt het minder lekker. De gehakte noten nemen ook vocht op.

Oven voor verhitten, zie de aanwijzingen op bladerdeeg verpakking.

Ui fruiten in wat olie. Spinazie erbij en kort roerbakken; het hoeft geen pap te worden. (Als je gehakt toevoegt dit met de uien meebakken. Dit geldt ook voor andere ingrediënten. Spinazie dan pas op het laatst toevoegen).

Vuur uit. Feta, noten, peper, zout en geperste knoflook toevoegen. Als er veel vocht in het mengsel zit, dat weggieten. Eieren loskloppen, een klein beetje apart houden voor het bestrijken van het deeg, en door het mengsel roeren.

Bakplaat bedekken met bladerdeeg en de randjes met een vork aan elkaar drukken. Spinaziemengsel erover verdelen, waarbij de randen vrij worden gelaten. De randen insmeren met ei. Laag bladerdeeg erover. In de oven bakken tot hij mooi bruin is. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.