Spicey uienbonensoep met rijst

Klik hier om direct naar het recept te gaan

Er zijn van die combinaties die altijd lekker zijn. Zoiets simpels als bonen met rijst is echt heerlijk! Vind ik dan. Maar met mij vele anderen. In veel Zuid-Amerikaanse en Caribische landen is het net zo standaard als aardappels en groenten ooit in Nederland was. Het handige van rijst en bonen is ook nog eens dat je ze altijd op voorraad kunt hebben én dat is precies in deze gekke periode superhandig. En met zoveel ‘vrije’ tijd, wordt er in dit huis ook nog eens volop geëxperimenteerd. Daaruit ontstond deze Spicey uienbonensoep met rijst. En prei.

Toen ik in eerste instantie naar het eindresultaat keek, vond ik eigenlijk dat ik er meer bonen in had moeten doen, en dat kan ook, maar één portie was al zo erg vullend dat het niet nodig is. Je kon me weg rollen. Als een boontje. Misschien doe ik het toch als ik het nog eens maak, want dat gaat sowieso gebeuren. En dan doe ik er, denk ik, een klein blikje kidneybonen bij.

Omdat ik nog wat soepballetjes in de vriezer had dankzij een aanbieding én afprijssticker heb ik die erbij gedaan. Waarom? Gewoon omdat balletjes in soep lekker zijn. Haha… Sue me. Eerlijk gezegd, heb ik tegenwoordig amper nog balletjes in soep en als dan maak ik ze zelf, maar tegen 89 cent kon ik niet op. Het blijven toch kleine cadeautjes in de soep. Je hebt ze overigens niet nodig. Als je er extra bonen, zoals kidneybonen in doet, is deze Spicey uienbonensoep met rijst net zo smakelijk en net zo vullend. Waarschijnlijk wel ietsje goedkoper.

Aangezien ik in m’n uppie ben, heb ik de prei rauw op de rijst op mijn bord gedaan, omdat ik niet wilde dat hij in de rest van de soep alsnog zacht zou worden. Als je vier porties gaat serveren, kun je ook de prei in de soep doen voordat je de rijst gaat verdelen. Dan krijgt de prei nog een klein beetje garing mee. Dit is niet nodig, maar wel lekker. Als je ervan uit gaat dat je een restje hebt, doe dit dan niet. Juist die knapperigheid van de rauwe prei geeft extra smaak aan de soep.

spicey uienbonensoep met rijst

Spicey uienbonensoep met rijst

Gang Hoofdgerecht
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

 • 3 uien in dunne halve ringen
 • theelepel Garam Massala
 • 1 eetlepel bloem
 • 1 potje runderbouillon met vlees
 • 3 potjes water
 • 3 eetlepels ketjap manis
 • 1 flinke theelepel sambal oelek
 • 250 gram soepballetjes (optioneel)
 • 1 blikje (400gram) bruine bonen afgespoeld en uitgelekt
 • 1 prei in dunne ringen
 • 200 gram rijst
 • zout en peper naar smaak
 • olie om in te bakken

Instructies
 

 • Verhit olie in een soeppan en bak hierin de uienringen met een beetje zout op laag vuur tot ze bruin zijn. Roer ze regelmatig door. Dit duurt zo'n 15 tot 20 minuutjes, dus je moet even geduld hebben.
 • Kook intussen de rijst zoals je gewend bent of volgens de aanwijzingen op de verpakking. Het geeft niet als de rijst afkoelt, want in de soep warmt hij direct weer op.
 • Voeg, als de uien mooi bruin gekleurd zijn, de Garam Massala toe en bak kort mee. Voeg vervolgens de bloem toe en bak deze ook even mee.
 • Blus de uien af met de bouillon uit het potje en schenk er daarna nog drie volle potjes met water toe. Roer het door.
 • Voeg nu de ketjap manis en sambal toe en roer goed door. Laat het geheel aan de kook komen en laat het op laag vuur 20 minuten zachtjes pruttelen.
 • Proef de soep en voeg eventueel nog wat ketjap en sambal toe. Of wat zout en peper naar smaak.
 • Doe nu de gehaktballetjes en bonen in de soep, roer door en laat de soep nog 10 minuutjes zachtjes pruttelen.
 • Verdeel de rijst en ringen prei over diepe borden of een grote soepkommen en schenk hierover de soep.

Houd jij ook zo van rijst en bonen? Dan heb ik nog een paar recepten voor je:

Mexicaanse rijst met kidneybonen meer lekkers

mexicaanse rijst met kidneybonen maaltijd

Simpele Burrito Bowl

simpele burrito bowl
Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.