Soep van geroosterde bloemkool en champignons

Soep van geroosterde bloemkool en champignons
4 vote[s]

Op Facebook volg ik Champignon Idee. Ten eerste natuurlijk omdat ik gek ben op champignons en andersoortige paddestoelen, maar ook omdat ik het altijd leuk vind om nieuwe receptjes te lezen. Daarbij zijn champignons natuurlijk een heel fijn ingrediënt bij het vegetarisch koken.

Afgelopen maandag zag ik bij Champignon Idee een recept voorbij komen voor een soep van geroosterde bloemkool en champignons. Yum! En laat ik nou net de dag ervoor nog even een bloemkool bij de supermarkt hebben gehaald omdat die aan de aanbieding was. Wat ik ermee ging maken, wist ik nog niet. En toen wel!

soep van geroosterde bloemkool en champignons

Toevallig had ik ook nog champignons in huis en hoefde ik eigenlijk alleen nog prei te halen. En dat is nou ook weer niet het duurste ingrediënt. Ik ging er bijna huppelend van naar de winkel om prei te halen. En lekker dat het was! Ik heb alleen net even andere verhoudingen gebruikt dan in het originele recept stond. Maar dat is het leuke van koken: je kunt er altijd je eigen draai aan geven.

En de volgende keer doe ik er uitgebakken spekjes in. Of blauwe kaas! Yum!

Wat heb je nodig?
(4 personen)

– 1 bloemkool
– 250 gram champignons
– 1 prei, in ringetjes
– 1 liter groentenbouillon, of 1 liter water en 2 groentenbouillonblokjes)
– 2 theelepels kerrie, of garam massala
– olijfolie
– peterselie, vers of gedroogde
– zout en peper

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Maak de bloemkool schoon en snijd hem in stukjes. Verdeel de stukjes over een bakplaat. Strooi 1,5 theelepel kerrie of garam massala over de bloemkool en zorg dat het goed verdeeld is. Verdeel ook een 1,5 eetlepel olijfolie over de bloemkool en roer het even goed door.

Maak nu de champignons schoon en strooi er 1/2 theelepel kerrie over en 1 eetlepel olijfolie. Roer ook dit goed door. 

Rooster zowel de bloemkool als champignons een half uur in de oven. Plaats de bloemkool bovenin de oven en de champignons onderin.

Nadat je de bloemkool en champignons geroosterd hebt, begin je aan de soep. Verhit in een soeppan een scheutje olijfolie. Bak hierin de prei tot deze zacht is. Dit duurt ongeveer 5 minuutjes. Voeg nu de bouillon toe en breng het aan de kook. 

Voeg de geroosterde champignons en bloemkool toe en breng het geheel weer aan de kook. Haal dan de pan van het vuur en gebruik een staafmixer om de soep te blenderen. Hij wordt niet helemaal glad, maar ik vond een beetje structuur in de soep juist heel erg lekker. 

Verwarm de soep, als dit nodig is, proef hem en kruid naar smaak met peterselie, zout en peper. 

Serveer met een tosti, of met een pita kaas met pesto en veldsla. Een stokbroodje kruidenboter is hier ook erg lekker bij. 

Eet smakelijk!

Tips:
– Serveer de soep met uitgebakken spekjes of geroosterde pijnboompitjes voor wat meer bite.
– Serveer de soep met stukjes blauwe kaas, let dan wel op hoeveel zout je erbij doet, want blauwe kaas is ook flink zout.

Bron: Champignonidee
Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.