Snelle Tomatensoep voor 1 persoon

Snelle Tomatensoep voor 1 persoon
7 vote[s]

Tijdens het eten van tomatensoep ga ik altijd een beetje neuriën. Zo simpel, maar toch zo verrukkelijk. Vind je niet? Deze Snelle tomatensoep voor 1 persoon, maakt ik in een handomdraai toen ik ineens zooo’n trek kreeg in soep met een tosti voor lunch. Altijd heb ik wel blikjes tomaat in huis. Van gepelde tomaten, tot tomatenblokjes en gezeefde tomaten. Voor dit recept gebruikte ik 1 blikje gepelde tomaten.

snelle tomatensoep voor 1 persoon

Mensen roepen altijd dat verse tomaten het lekkerst zijn. Dat is ook zo, als je lekkere tomaten hebt. Maar dat geldt niet in elk seizoen. En zeker niet voor alle tomaten. Soms mix ik verse tomaten met tomaten uit blik. Dit omdat ik toch vind dat de tomaten uit blik net iets sterker van smaak zijn. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet. Je kunt ook zelf tomaten ontvellen en die gebruiken.

Voor dit recept voor een Snelle Tomatensoep voor 1 persoon gebruikte ik dus gepelde tomaten uit blik. Het was sowieso een spontane actie om de soep te maken en blikjes tomaat heb ik altijd wel in huis. En lekker dat het was. Dat was een geslaagde spontane actie. Natuurlijk moest er een tosti bij om lekker in de soep te kunnen dopen!

Recept Snelle Tomatensoep voor 1 persoon

Wat heb je nodig?
(1 portie)

  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1/2 bouillonblokje, ik gebruikte groentenbouillon
  • snufje chilipoeder
  • 1/4 theelepel tijm
  • snufje gedroogde peterselie
  • worchestershiresaus, optioneel
  • zout en peper, naar smaak

Voor de tosti:

  • 2 sneetjes casinobrood, of ander brood
  • jonge of belegen kaas
  • mosterd
  • boter

Hoe maak je het?

Giet de tomaten met sap in een klein pannetje. Vul het blikje voor de helft met water en draai dat water even rond zodat alle tomaat in het water zit en schenk dit bij de tomaten. Voeg de chilipoeder (naar smaak) en tijm toe en zet het pannetje op medium vuur en breng het geheel aan de kook.

Zet het vuur laag en laat het geheel zachtjes voor ca 15 minuutjes pruttelen.

Haal de pan van het vuur en gebruik en blender de soep tot een glad geheel. Voeg nu een paar druppeltjes worcestershiresaus toe. Roer het goed door, proef en kruid na met zout en peper naar smaak.

Laat de soep op het laagste pitje staan terwijl je de tosti maakt.

Zet een koekenpan op medium vuur en laat verwarmen. Besmeer de boterhammen met een dun boter. Dit wordt de buitenkant. Besmeer de andere kant met een dun laagje mosterd. Beleg deze met een dubbele laag kaas. En klap dicht. Met de mosterdkanten op de kaas dus.

Leg de tosti in de verwarmde koekenpan en bak aan een kant tot deze bruin ziet. Draai de tosti om tot ook de andere kant bruin ziet. Let op want de tweede kant gaat sneller omdat de pan steeds warmer wordt. 

Serveer de soep met de gedroogde peterselie en de tosti. En niet vergeten te dippen!

Eet smakelijk!

Ik gebruik dit basisrecept vaak voor een gevuldere tomatensoep, maar dan doe ik er meer water bij en een hoop groenten. Zoals bijvoorbeeld bij deze Snelle Tomatensoep met ballen:

snelle tomatensoep met ballen

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

6 reacties

  1. Marielle schreef:

    Ziet er goed uit! Ik ga ‘m onthouden, zelf tomatensoep maken staat nog op mijn lijstje.

    • Sandra schreef:

      Leuk! Zelf tomatensoep maken, is helemaal niet moeilijk. Zelfs niet met verse tomaten. Het beste is om ze dan eerst te ontvellen, maar soms doe ik dat niet omdat ik toch ga blenderen. Als je verse tomaten gebruikt, laat ze dan 30 minuutjes zachtjes koken. Om de soep nog lekkerder te maken, kun je eerst een uitje aanfruiten in wat olijfolie voor je de tomaten erbij doet. Ik gebruik zelf vaak bouillonblokjes, want makkelijk, maar je kunt natuurlijk ook zelfgemaakte bouillon toevoegen.

      Je kunt de soep verder vullen met wat je wilt. Groenten, vlees, pasta, rijst, alles kan. En je kunt door het toevoegen van de hoeveelheid vocht zelf bepalen hoe dik je hem wilt. En voor een romige soep kun je room of bijvoorbeeld crème fraîche toevoegen aan het einde. Verse basilicum is altijd lekker in tomatensoep.

      Succes!

  2. Margon schreef:

    Mmm.. Dit ga ik binnenkort eens proberen! Ik heb al eens vaker zelf tomatensoep gemaakt, maar miste dan vaak de pit erin. Die worchestersaus is een goede tip om eens te testen. Bedankt voor het delen!

    • Sandra schreef:

      Bij mij komt de pit vooral door de chilipoeder. Je kunt ook nog een paar druppeltjes tabasco toevoegen aan het einde. 😉
      De Worchestershiresaus geeft vooral een wat zoetige kruidige smaak. 🙂

  3. Nicole Orriëns schreef:

    Ik heb ook altijd het idee dat ik verse tomaten moet gebruiken voor tomatensoep. Goed om te lezen dat uit blik echt net zo goed is vaak.

    • Sandra schreef:

      Nou, als je lekkere tomatensoep wil maken van verse tomaten, moet je ook wel echt lekkere tomaten hebben. En dat is niet altijd even makkelijk en die uit blik zijn altijd lekker. Overigens werkt het dan bijna hetzelfde. Je moet alleen eerst de tomaten ontvellen. En volgens mij, zo uit mijn hoofd, zitten er 4 tot 5 tomaten in die blikken. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.