Snelle maissoep met tomaat uit de voorraadkast

Soms moet je het even doen met wat je in de voorraadkaast hebt staan. Gelukkig zijn daar ook heerlijke dingen mee te maken. Zoals deze makkelijke en snelle maissoep met tomaat. Ik heb eigenlijk altijd mais in huis en kan dit dus altijd maken. Vooral omdat ik ook altijd bouillonblokjes in huis heb. En meestal ligt er ook nog wel een tomaatje. Ik voel me eigenlijk altijd een beetje onthand als ik geen tomaten in huis heb, zo vaak gebruik ik die rooie rakkers.

snelle maissoep uit de voorraadkast

Eigenlijk moet deze soep een keer gezeefd worden zoals ik in het recept ook beschreven heb, maar een of andere onverlaat heeft mijn zeef weggegooid en dat was ik even vergeten terwijl ik de soep al aan het maken was. En ik kan je echt ten strengste aanraden om hem wel te zeven! Niet dat hij niet smaakte, hij was zelfs heerlijk, maar het eet een stuk lekkerder als de maisvelletjes niet meer in de soep zitten.

Ik blijf me trouwens verbazen dat zo’n simpel gerecht met zo weinig ingrediënten zoveel smaak kan hebben. Ik kan er van blijven eten, maar dat heb ik niet gedaan want van mais wil je niet teveel eten in verband met alle suikers die erin zitten.

Recept Snelle maissoep met tomaat uit de voorraadkast

Wat heb je nodig?
(2 porties)

 •  blikje mais (300 gram), afgespoeld en uitgelekt (59 cent)
 • halve liter bouillon, zelfgemaakt of van één bouillonblokje (6 cent)
 • peper en zout, naar smaak
 • een snufje vers gemalen gedroogde chilipeper, of meer als je van pittig houdt (1 cent)
 • verse koriander, eventueel te vervangen door gedroogde (6 cent)
 • 1 tomaat, in stukjes (14 cent)
Kosten
Totaal: 86 cent
Per portie: 43 cent

Hoe maak je het?

Verwarm de bouillon op een laag vuur. Hij hoeft niet te koken. Laat intussen de mais uitlekken. 

Doe driekwart van de inhoud van het blikje mais bij de bouillon en blender dit tot een gladde massa. Zeef nu de soep om de velletjes van de mais te verwijderen.

Verwarm de soep met de overgebleven maiskorrels en een flinke eetlepel gehakte verse koriander. 

Verdeel de tomatenstukjes over twee borden of soepkomen en schenk hierover de soep. Strooi er nog een klein beetje koriander overheen. 

Eet smakelijk!

Tips:
* Roer er stukjes tomaat doorheen voor extra bite en extra groenten
* Eet het samen met een sandwich met een mengsel van fijngeprakte avocado en fijngeprakte kikkererwten en koriander
* Maak er een gevulde maaltijdsoep van door er bijvoorbeeld stukjes gebakken kip en gebakken blokjes courgette bij te doen

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

18 reacties

 1. Merel schreef:

  Ziet er lekker uit. Jammer dat ik geen mais lust ? alleen gepoft haha.

  • Sandra schreef:

   Oh jammer inderdaad! Heb ik nog wel een leuke tip voor je met popcorn. Moet dan wel zoete zijn… Roer dat eens door vanille ijs wat je een klein beetje zacht hebt laten worden. Heerlijk!

 2. Cassandra schreef:

  Mocht je het leuk vinden, ik heb een lekkere oranje-mais soep online staan. Ben niet dol op mais maar de soepen vind ik vaak erg lekker!

  • Sandra schreef:

   Soep is een soort magische substantie die ervoor lijkt te zorgen dat alles lekker wordt. Hahaha… Ik ben gelijk gaan kijken, maar ik kan de oranje-mais soep niet vinden… Heb je een linkje?

 3. Verena schreef:

  Mais vind ik normaal niet lekker, maar in soepvorm lijkt het me zeker eens het proberen waard!

  • Sandra schreef:

   Dan ben ik heel benieuwd of je het dan wel lekker vindt! Ik zou dan misschien wel alle mais blenderen, anders heb je nog steeds die maiskorrels. 😉

 4. Madelon schreef:

  Ziet er heerlijk uit. Ben gek op mais, heerlijk! Ga het eens proberen

  • Sandra schreef:

   Dan ga je het zeker lekker vinden, Madelon. Het zoete van de mais met het licht pittige van de chilivlokken en het kruidige van de koriander zorgen echt voor een feestje in je mond. 🙂

 5. Zineb schreef:

  Het ziet er zo lekker uit? Ben gek op mais dus dit ga ik zeker maken!!

  Love always,

  Zineb

 6. Chantal Janssen schreef:

  Hmmm klinkt heerlijk! Mijn man en zoontjes zijn gek op soep en ikke ook. Goede tip om altijd een blik mais in huis te hebben. Tomaten eten wij hier bijna dagelijks (o.a. snoeptomaatjes), dus dat moet goed komen!

  • Sandra schreef:

   Leuk om te horen! Ik heb een aantal dingen altijd standaard in huis zodat ik altijd iets kan maken. Ik probeer het dan ook gelijk weer aan te vullen als ik de laatste pak. Zo zijn blikjes tomaat ook zo handig om in huis te hebben. 😉

 7. Maryke schreef:

  Nooit bedacht, maissoep! Ga het eens proberen 🙂 en ik ben gek op Koreander, maar dat heb ik vaak niet in huis…

  • Sandra schreef:

   Je kunt de verse koriander ook vervangen door de gedroogde versie, maar in dit geval is de verse wel echt lekkerder. Ik haal meestal een (flinke) bos bij de Turk voor maar 40 cent en gebruik het dan zoveel mogelijk of vries de rest in. Trouwens, als je een bosje kruiden in vochtig gemaakt keukenpapier rolt, blijft het veel langer vers in de koelkast. 😉

 8. Sandra schreef:

  Ik heb nog nooit maissoep op, maar dit ziet er super lekker uit! Ik ga dit maar een keer uitproberen. X –

  • Sandra schreef:

   Het is ook heel lekker naamgenootjes.. 😉 En je kunt eigenlijk van alles soep maken. In dit geval is het die zoete smaak van de mais, met het pittige van de chili en het kruidige van de koriander die dit zooo lekker maken.

 9. Judith schreef:

  Ik heb nooit maissoep gegeten, maar de meiden zijn dol op mais, dus ga het zeker een keer maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.