Simpele Linzenstoof met toppings

Laatst had ik trek in linzen én rijst. Ik had nog linzen, rijst, tomaat, ui en een paprika. Daar maakte ik een supersimpele en lekkere linzenstoof van, maar natuurlijk had ik weer teveel gekookt. De volgende dag besloot ik om de maaltijd te pimpen, omdat ik trek had in champignons. Nou, daar kreeg ik geen spijt van!!! Het was zóóó lekker dat ik bijna de allerlaatste portie ook nog had opgegeten. Als ik de foto zie van deze Simpele Linzenstoof met toppings, loopt het water me alweer in de mond.

Stiekem vind ik dat altijd het leukste: dat je jezelf verrast met een heerlijke maaltijd van ingrediënten die je al in huis hebt en dat daar dan iets uit komt wat je met iedereen wilt delen. Ik deelde het op de Facebookpagina, plaatste hierbij beide foto’s en vroeg welk recept jullie wilden zien. Dat werd, weinig verrassend, de tweede. Ook al was de Linzenstoof zonder de toppings heerlijk, de tweede versie was veel lekkerder. Dit kwam natuurlijk door de toevoeging van wat fris- en knapperigheid van de lenteui en de umamismaak van de champignons. Houd je niet van champignons, dan kun je nog steeds dit recept gebruiken en laat je ze gewoon weg.

Het was natuurlijk een beetje flauw van mij om dit zo te vragen, maar ik wilde laten zien hoe makkelijk je een kliekje kunt omtoveren en zo weer iets anders op tafel zetten. En ik heb ook gewoon een gek soort gevoel voor humor. 😉
Anyhoo, let’s get cooking!

Recept Simpele Linzenstoof met toppings

Wat heb je nodig?
(3 porties)

  • 1 blik linzen, 400 gram (€ 1,10)
  • 1 rode paprika, in blokjes (75 cent)
  • 1 ui, in stukjes (€ 1,10)
  • 2 tomaten, in stukjes (40 cent)
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt (7 cent)
  • 1,5 theelepel komijnpoeder (8 cent)
  • 1,5 theelepel korianderpoeder (8 cent)
  • 1 mespuntje chili (1 cent)
  • 2 theelepels srirachasaus, dit is optioneel (8 cent)
  • 1 eetlepel gedroogde peterselie (2 cent)
  • ca 200 gram champignons, in plakjes (71 cent)
  • 3 lenteuitjes, in ringetjes (47 cent)
  • 300 gram rijst, gekookt en afgekoeld (27 cent)
  • 2 eieren (41 cent)
  • zout en peper
  • zonnebloemolie

Kosten Simpele Linzenstoof met toppings
Totaal: € 5,55
Per portie: € 1,85

Hoe maak je het?

Verhit een beetje olie in een hapjespan. Fruit hierin de ui tot deze glazig ziet. Voeg dan de knoflook toe en bak deze kort mee. Bak nu de komijn-, koriander- en chilipoeder mee zodat ze hun smaken beter afgeven. Doe hier nu de paprikastukjes bij en bak deze kort mee.

Schenk de linzen met hun vocht bij het uienspecerijenmengsel in de pan. Roer dit door. Voeg ook de stukjes tomaat en sriracha (optioneel en eventueel naar smaak) toe. Roer door en laat dit op een laag vuurtje zachtjes pruttelen.

Bak, terwijl het linzenstoofpotje pruttelt, de plakjes champignons in een droge koekenpan. Bak ze op middelhoog vuur tot ze mooi bruin zijn.

Verhit intussen in een wok een scheutje olie. Bak hierin de eieren terwijl je roert zodat je een soort van roerei krijgt. Laat het ei niet té gaar worden. Voeg dan het witte gedeelte van de ringetjes van de lenteui toe en bak deze kort mee. Kruid met een beetje zout en (witte) peper. Roer nu de afgekoelde rijst erdoor en bak dit op hoog vuur al roerende tot het geheel lekker opgebakken en verhit is.

Schep eerst gebakken rijst op het bord. Verdeel hierover de linzenstoof en leg daarop champignons. Strooi als laatste groene ringetjes lenteui over het geheel.

Eet smakelijk!

Gek op linzen? Gebruik ze dan ook eens in plaats van gehakt in een saus die lijkt op de welbekende Bolognesesaus. Het zal je verrassen hoe lekker dat is! (klik op de foto voor het recept)

pasta met vegetarische saus a la bolognese
Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.