Simpele Burrito Bowl met zwarte bonen

Ken je die trend waarbij alles in bowls geserveerd wordt? Ik houd ervan! Waarom? Het eet zo makkelijk! Hahaha… Alles in een diepe schaal of kom, lekker op de bank kruipen met je voeten onder je bips, je favoriete serie aan en met je bowl op schoot lekker smikkelen. Het is bijna alsof ze het speciaal voor mij bedacht hebben. Hahaha… Eigenlijk moet ik toegeven dat ik mijn pasta- en rijstgerechten altijd al vanuit een diep bord eet. Het is zo’n gedoe om anders de laatste beetjes op je bestek te krijgen. Ik denk dat mijn platte borden wel met pensioen kunnen. Maar nu heb ik voor het eerst iets in echt schaaltje gegeten, yoghurt even niet meegerekend. Het was eigenlijk en soort van burritovulling zonder wrap maar wel in een bowl: een simpele burrito bowl.

simpele burrito bowl

En echt, veel simpeler dan dit wordt het bijna niet. Ik schaam me bijna om dit een recept te noemen, aangezien er weinig kooktechnieken aan te pas komen en ik denk dat je dit wellicht ook zelf kunt bedenken. Maar voor het geval je toch graag inspiratie wilt, plaats ik hem wel. Het is echt niet veel meer werk dan de bonen opwarmen en eventueel kruiden, de rijst koken, eventueel salsa maken en de rest strooi je gewoon over je bowl.

Deze Simpele Burrito Bowl is echt supersimpel en supergoedkoop. Je kunt hem zelf natuurlijk zo luxe maken als je zelf wilt door er bijvoorbeeld extra toppings aan toe te voegen zoals avocado, mais, crème fraîche en wellicht zelfs tortillachips. Ik gebruikte verder een blikje zwarte bonen in chilisaus. Dat zou ik, denk ik, normaal zelf niet kopen, maar deze stond nu eenmaal in mijn keukenkastje. De volgende keer haal ik een gewoon blikje zwarte bonen en kruid deze dan zelf.*

NB: Van dit recept is heel makkelijk een 1 persoonsgerecht te maken omdat blikjes zwarte bonen ook in 200 gram te koop zijn. Je moet dan wel zelf de saus kruiden. Zie onderaan hoe je dat doet. De rest van de ingrediënten halveer je dan natuurlijk ook. 

Recept Simpele Burrito Bowl met zwarte bonen

Wat heb je nodig?
(2 flinke porties)

 • ca 150 – 200 gram rijst
 • 1 blikje zwarte bonen in chilisaus, 400 gram
 • 1/2 theelepel komijnpoeder, optioneel
 • chilipoeder, optioneel en naar smaak
 • tomatensalsa, zelfgemaakt of uit een potje
 • geraspte kaas
 • 1 à 2 lenteuitjes, 
 • klein handje fijngehakte koriander

Hoe maak je het?

Kook de rijst zoals je gewend bent of volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit in een klein pannetje de zwarte bonen in chilisaus. Voeg hier de komijnpoeder aan toe en roer goed door. Proef de bonen en kruid eventueel bij met zout en peper of nog wat extra komijn- of chilipoeder naar eigen smaak.

Maak in de tussentijd de salsa als je die zelf wilt maken. Of laat hem even op kamer temperatuur komen als je hem al eerder hebt gemaakt. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare salsa gebruiken, maar zelfgemaakt is wel veel lekkerder en goedkoper. Laat ook alvast de kaas op kamertemperatuur komen. Snijd of knip het groene gedeelte van de lenteui in smalle ringetjes. 

Laat de rijst, zodra deze klaar is met koken, even 10 minuutjes uitdampen in de pan met het deksel erop en niet op vuur. Daar wordt de rijst lekkerder en zachter van.

Nu is het tijd om je bowl met heerlijkheid te vullen. Schep eerst de rijst in de schaal/kom. Verdeel hierover de zwarte bonen met de saus. Schep hier 2 à 3 eetlepels salsa boven op en strooi er dan kaas naar smaak overheen. Strooi hier de koriander en ringetjes lenteui over. 

Eet smakelijk!

* Als je ervoor kiest om een blikje zwarte bonen te gebruiken, spoel deze dan niet af en giet de bonen met het vocht in de pan. Kruid dit dan met knoflook, zout, peper, komijn en chilipoeder naar smaak.

Tip: Je kunt met deze ingrediënten natuurlijk ook een burrito maken in plaats van deze Simpele Burrito Bowl. Vul dan een tortilla met de ingrediënten. Hierbij kun je ervoor kiezen om de rijst weg te laten of er toch nog bij te houden. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

20 reacties

 1. Annemarel schreef:

  wat een lekker idee en bovendien ook nog eens een stuk gezonder als je de burrito weg laat 🙂 Met de kids is deze manier van eten niet handig, maar als we een avondje samen hebben is dit wel favoriet.

 2. marjolein schreef:

  lekker, ik kook niet vaak met bonen al is het enorme gezond. Perfect gerecht du zeker een leuke tip, thnx

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Ik heb zo’n antipathie tegen bonen! Ik kan me daar niet goed overheen zetten. En dat terwijl ze heel gezond zijn. Dit recept vind ik dus lastig…

  • Sandra schreef:

   Je kunt de bonen natuurlijk ook vervangen door rulgebakken gehakt. Of champignons. Dan moet je er alleen nog zelf een sausje bij maken. Je zou daar als basis gezeefde tomaten voor kunnen gebruiken en dit kruiden met oa komijn en chili. 😉

 4. Amanda schreef:

  Ik heb zelf niet zoveel met bonen, maar ik kan me voorstellen dat je als je een liefhebber bent, graag dit recept zou willen uitproberen.

 5. Sanne schreef:

  mmm klinkt zeker goed. Ik ben dol op rijst, stiekem wel een beetje verslaafd. Maar zo een receptje heb ik nog nooit gemaakt. 😉

  • Sandra schreef:

   En het is nog wel zo makkelijk! Probeer het eens. Dan ga je daarna, net als ik nu, alles vanuit een bowl eten. Hahaha… Heb je trouwens wel eens witte bonen en knakworst met rijst gegeten? Klinkt heel gek, maar is zoooo lekker. 😉

 6. Fleur schreef:

  Lekker. Wij eten graag Mexicaans. Ik kruimel er dan ook nog wel een beetje tortilla chips overheen

 7. Astrid schreef:

  Wat een leuk en simpel idee. Ik ben dol op rijst, ik ga dit zeker een keer maken!

 8. Bianca schreef:

  Dit lijkt mij heel erg lekker om eens te maken, en volgens mij ook nog helemaal niet zo moeilijk x

 9. Dit ziet er zalig uit! Lekker en gezond, dit recept ga ik onthouden

 10. TessaC schreef:

  Ik ben al jaren dol op grote kommen! Dit klinkt inderdaad ideaal? Waar haal je die kleine blikjes zwarte bonen vandaan?

  • Sandra schreef:

   Ik heb die kleintjes bij de Albert Heijn en Vomar gezien. Dus ik vermoed dat alle grote supermarktketens ze wel hebben.

 11. Rosita schreef:

  Dit ziet er lekker uit en heel erg makkelijk te maken! Ik ga dit zeker een keer uitproberen! Ik ben namelijk dol op dit soort gerechten!

  • Sandra schreef:

   Dit is echt supermakkelijk, Rosita! Zo makkelijk dat ik me bijna schaamde om dit recept te plaatsen. Hahaha… Maar gemak dient de mensen en lekker eten is een must, toch? Laat je weten hoe het je gesmaakt heeft?

 12. Evelyne schreef:

  Super makkelijk er lekker recept! En eten uit een bowl is ook iets wat ik de laatste tijd steeds vaker doe hahaha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.