Simpele bruine bonen met rijst

Simpele bruine bonen met rijst
9 votes

Bruine bonen met rijst. Een klassieker in de Surinaamse keuken. Een heerlijke maaltijd die ik vaak heb gemaakt en verorberd. Lekker met stukjes zout vlees en kip. Deze simpele bruine bonen met rijst maakte ik met het restant dat ik over had van de Bruine bonensoep à la Sandra.

bruine bonensoep met rijst a la sandra

Natuurlijk had ik een flinke pan soep over. Ik ben tenslotte maar in m’n up en ik eet zo’n pan, hoe lekker ook, niet in één avond leeg. Niet? Nee, echt niet. En aangezien ik gek ben op bruine bonen met rijst, werd dat de maaltijd voor de dag erna. En stiekem is dat lekkerder ook, omdat de soep dan nog een beetje ingedikt is.

Ik gok dat je uit een hele pan Bruine bonensoep, na een dag staan, ongeveer 8 porties Bruine bonen met rijst kunt halen. Zelf schep ik per persoon een flinke soeplepel vol over de rijst. Maar dat is natuurlijk mijn eigen voorkeur. (Je vindt hier het recept voor de Bruine bonensoep of anders onder dit recept.)
Wat heb je nodig?
(4 porties)

– 400 gram rijst
– 4 flinke soeplepels bruine bonensoep
– extra zwarte peper, naar smaak
– scheutje ketjap manis, naar smaak

Hoe maak je het?

Kook de rijst. 

Verwarm de bruine bonensoep. Voeg aan de soep wat zwarte peper naar smaak toe en een scheutje ketjap naar smaak. Proef de soep en kruid eventueel bij met zout en peper en ketjap.

Serveer de bruine bonen over de rijst en geef er eventueel een komkommersalade bij. 

Eet smakelijk!

 


Recept Bruine bonensoep à la Sandra:
(4 tot 5  flinke porties)

– 1 grote pot of blik bruine bonen
– 1 blik tomatenblokjes
– 1 rookworst
– 1 (runder) bouillonblokjes
– 1 laurierblad
– 2 kruidnagels
– 1 zakje soepgroenten, 250 gram
– Worcestershiresaus (optioneel)

Hoe maak je het?

Pak een soeppan en giet daarin de bruine bonen (met vocht), tomatenblokjes en een halve pot of half blik water. Gebruik hiervoor de pot of het blik waar de bonen in zaten omdat daar nog smaak in zit. Steek de kruidnagels in het laurierblaadje en voeg dit samen met de bouillonblokjes toe aan de bonen. 

Breng het bonenmengsel aan de kook en laat dit zachtjes 20 minuten pruttelen. Snijd intussen de rookworst in plakjes. Snijd de plakjes eventueel weer door de helft. 

Voeg na 20 minuten de soepgroenten en rookworst toe en laat de soep nog zachtjes 15 minuutjes pruttelen. 

Vis de laurier met de kruidnagels uit de soep en gooi dit weg. Proef de soep en kruid na met zout en peper (ik heb dit niet gedaan). Voeg nu ook een kleine scheutje Worcestershiresaus toe als je dit wilt. Dit is niet per se nodig.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.