Simpele Boerenkoolstamppot

Soms hoeft het niet ingwikkeld te zijn of hoef je niet je hele specerijenvoorraad erbij te halen. Soms is simpel ook heel erg lekker. Zoals deze simpele boerenkoolstamppot. En nu het weer ook wat guurder wordt, begint de stamppot weer mijn beste vriend te worden. Hoewel ik stiekem in de zomer ook wel eens stamppot eet. Zoals een stamppotje van radijs. Klinkt raar, maar is echt super lekker!

simpele boerenkoolstamppot

Eigenlijk zou ik helemaal geen boerenkool gaan eten, maar pasta met champignons en spinazie. De laatste tijd heb ik steeds vaker dat ik geen trek heb in de dingen die gepland staan en die ik dan meestal ook al in huis heb. Dat is best lastig, want ik ben tegen verspilling, maar ik weet ook dat als ik iets ga koken waar ik geen zin in heb, het meestal mislukt.

En toen liep ik dus door supermarkt en zag een zak boerenkool liggen met zo’n aanlokkelijke 35% sticker. En ja! Daar had ik trek in. Ook had ik nog aardappels, spekjes en braadworsten in huis, dus ik hoefde er alleen crème fraîche bij te halen. Sinds ik heb ontdekt dat crème fraîche de stamppot ook heerlijk smeuiig maakt en een frisse smaak geeft, gaat er bij mij geen melk meer in de stamppot. Ik ben namelijk geen fan van melk en gebruik het zo min mogelijk.

Maar goed, aangezien ik dus nog verse spullen in huis had om deze boerenkoolstamppot te maken, voelde ik me ineens niet meer zo schuldig. Niet alleen was deze simpele boerenkoolstamppot heerlijk, maar het heeft me ook nog eens geïnspireerd om weer eens wat meer ‘winterse’ recepten te gaan maken om hier te plaatsen. En die pasta met champignons eet ik gewoon morgen.

Wat heb je nodig?
( 3 porties)

– 300 gram boerenkool
– 600 gram aardappelen, geschild en in stukken
– 150 gram spekreepjes
– 125 gram crème fraîche
– 1 eetlepel mosterd
– zout en peper naar smaak
– 3 braadworsten
– boter om in te bakken
– scheutje ketchup (voor de jus)

Hoe maak je het?

Doe de aardappelen in een grote pan. Kruid ze met zout. Schenk water in de pan en zorg dat de aardappels onder staan. Verdeel hierover de boerenkool.

Breng dit geheel aan de kook en laat het ca 20 minuten zachtjes koken. 

Bak intussen de spekjes uit op laag vuur. Laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier als ze knapperig zijn. 

Check na 20 minuten of de aardappels gaar zijn. Kook het geheel nog iets langer als de aardappels nog niet gaar zijn. Giet de aardappels en boerenkool dan af. Vang een beetje van het kookvocht op om de stamppot eventueel nog mee aan te maken als je hem te droog vindt. 

Pak nu de stamper erbij en stamp het geheel fijn. Voeg nu de crème fraîche en mosterd toe en kruid met zout en peper naar smaak. Wees voorzichtig met het zout, want de spekjes komen er ook nog bij. Roer dit geheel nu goed door. Voeg de spekjes toe en roer nogmaals goed door. 

Proef en kruid eventueel na met zout en peper. Zet nu de pan even op het laagste vuur eventueel met warmhoudplaatje. 

Bak nu de braadworsten in ca 10 minuten en onder regelmatig keren gaar. Haal ze uit de pan en laat ze even uitlekken op een bordje met keukenpapier. 

Maak nu de jus door een scheutje water aan de hete boter toe te voegen. Let op, dit kan spetteren. Laat dit zachtjes en al roerende aan de kook komen. Voeg dan een scheutje ketchup toe en roer goed door. 

Serveer nu de boerenkool met een kuiltje jus en de braadworst. 

Eet smakelijk!

Tips:
– Bak na het bakken van de braadworsten eerst een klein gesnipperd uitje in de boter. Blus daarna af en voeg dan de ketchup toe. Je kunt hier natuurlijk zoveel mee variëren als je zelf leuk en lekker vindt.
– Gebruik in plaats van de crème fraîche een scheutje melk als je dat lekkerder vindt, of in huis hebt. Verwarm deze dan eventueel voor in de magnetron (als je die hebt). Het voorverwarmen is niet nodig, maar zorgt ervoor dat de stamppot niet al teveel afkoelt.
– Je kunt de stamppot natuurlijk ook ouderwets met rookworst eten. Maak dan de jus met roomboter, bloem en bouillon. Hier vind je een recept. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.