Roerbak van bloemkool en champignons voor 1

Laatst maakte ik een heerlijke en spotgoedkope Vegetarische curry met bloemkool en kikkererwten en ik hield een stukje bloemkool over. Dat wilde ik natuurlijk niet weggooien, dus ging ik even bedenken wat ik ermee wilde gaan doen. Ik kon het natuurlijk gewoon koken en met een sausje en aardappels een stukje vlees eten, want dat vind ik dus altijd lekker. Maar ik had ook nog een half bakje champigons staan. Ik had al eerder ontdekt dat champignons en bloemkool goeie vriendjes zijn en zo werd het idee geboren voor deze Roerbak van bloemkool en champignons voor 1.

roerbak van bloemkool en champignons voor 1

Maar wat voor saus zou ik erbij maken? Volgens mij staat er nog een kant-en-klare woksaus ergens in de kast, toch had ik daar geen zin in. Ik wilde zelf iets simpels en smakelijks maken. Het werd een combinatie van ketjap asin/sojasaus, sweet chilisaus en een klein beetje sambal want ik ben een watje. Hahaha. Ik gebruikte een papje van maizena en water om de saus te binden en in eerste instantie had ik te weinig water erbij gedaan, dus ik deed er wat extra water bij. En daar liet ik de bloemkool en champignons nog 10 minuutjes in garen op een heel laag pitje. Gek genoeg vond ik de saus niet zo lekker smaken, dus ik dacht echt dat deze Roerbak van bloemkool en champignons een mislukt recept zou worden. Maar gek genoeg smaakte het geheel heerlijk toen het uiteindelijk op mijn bord lag. Ik lust er nu alweer eentje. En ik ga het ook zeker nog eens maken, want het is perfect om die restjes mee op te maken.

Omdat ik wel van knapperig houd, heb ik de bloemkool niet eerst voorgekookt, maar rauw gebruikt en even in de saus laten garen. Als je daar niet van houdt, is het handiger om de roosjes eerst in een laagje water voor 1 minuutje te koken. Daarna laat je het uitlekken, bewaar eventueel iets van het kookwater voor het aanlengen van de saus, en ga dan verder met het recept. Maar ik moet eerlijk zeggen dat de combinatie van knapperige bloemkool me het zachte van de gebakken champignons juist datgene is waardoor ik deze Roerbak van bloemkool en champignons zo lekker vond. Dus mijn advies is: laat de bloemkool niet té gaar worden.

Recept Roerbak van bloemkool en champignons voor 1

Wat heb je nodig?
(1 portie)

 • 150 gram bloemkoolroosjes (27 cent)
 • 125 gram champignons, in plakjes (40 cent)
 • 1 teentje knoflook (5 cent)
 • 1 lenteui (12 cent)
 • rijst voor 1 persoon, ik gebruikte ca 50 à 75 gram omdat ik minder rijst wilde eten (7 cent)
 • 2 eetlepels ketjap asin of sojasaus (14 cent)
 • 1 eetlepel sweet chilisaus (2 cent)
 • 1/2 theelepel sambal, of meer als je van pittig houdt (1 cent)
 • 1 eetlepel water
 • 1 eetlepel maizena (2 cent)
 • zout en peper, naar smaak
 • plantaardige olie om in te bakken
 • extra water, voor het aanlengen van de saus
Kosten
Totaal: € 1,10
Per persoon: € 1,10

Hoe maak je het?

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking of zoals je dit gewend bent. (Ik had nog rijst over, dus ik heb dat gewoon opgebakken in een koekenpan terwijl ik de roerbak nog even liet garen.) Als je de bloemkool gaat voorkoken, kun je dat nu gaan doen.

Roer in een schaaltje de ketjap asin/sojasaus, knoflook, chilisaus, sambal en klein beetje zout goed door elkaar. Meng in een ander schaaltje ook alvast de maizena met de eetlepel water. Snijd de (gewassen) lenteui vast in schuine stukjes.

Verhit een scheutje olie in een wok en bak hierin de champignons tot ze het vocht dat ze opnemen weer los laten. Kruid met een beetje zout. Voeg nu de bloemkool toe en bak dit ca twee minuutjes mee. Kruid ook nu met een beetje zout.

Schenk dan de saus erbij en voeg 2/3 van de lenteui toe. Roer dit goed door en giet er nog een scheutje water bij. Voeg daarna ook het maizenapapje toe e roer wederom goed door. Nu moet je even kijken of je de dikte van de saus ok vindt. Als hij te dik is, moet je nog een beetje water toevoegen. Door de maizena zal het nog binden, dus houd daar rekening mee.

Laat nu het geheel ca 10 minuutjes in de saus op een laag pitje pruttelen zodat de bloemkool enige garing krijgt. Als je de bloemkool hebt voorgekookt, hoeft eigenlijk alleen nog maar de saus te binden en dan kun je eten. Proef het geheel en kruid eventueel na met zout en peper naar smaak.

Serveer de Roerbak van bloemkool en champignons met de rijst en de rest van de lenteui.

Eet smakelijk!

Houd je van simpele roerbakgerechtjes en champignons? Probeer dan ook deze met champignons en broccoli in ketjapsaus eens:

champignons en broccoli in een ketjapsaus

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

24 reacties

 1. Fleur schreef:

  Heerlijk! Ik vind gebakken champignons echt heerlijk. Helaas lust niemand anders ze hier in huis, dus prima recept voor als ik een keertje alleen thuis ben

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Het ziet er lekker uit zeg! En ik ben altijd in voor alle recepten met bloemkool, omdat mijn kinderen mijn versie niet lekker vinden. Ik kook het alleen maar…

  • Sandra schreef:

   Ik vind gekookte bloemkool wel lekker hoor… haha… Maar hier is het juist het knapperige van de bloemkool wat het zo lekker maakt. Lusten je kinderen het ook niet in de groentensoep?

 3. MC Kleuver schreef:

  Altijd goed om een recept te hebben voor één persoon. Naar mijn mening mogen dat er meer worden!

 4. Manon schreef:

  Ziet er heerlijk uit. Dit is echt iets voor ons. Soms weten we niet meer wat we moeten maken hahaha

 5. Tessa schreef:

  Wat een origineel recept zeg! Ik zou er zelf echt niet opkomen. Ik hou erg veel van champignons!

 6. Layla schreef:

  Gekke combinatie maat het ziet er wel erg lekker uut.

 7. Judith schreef:

  Ik ben dol op beide! Zonder de sambal en chilisaus wil ik het zeker een keer maken

 8. MamaPlaneet schreef:

  Bloemkool, je wordt er momenteel mee doodgegooid. En ik krijg mijn gezin er niet aan. Ik ga jouw recept eens testen. Ziet er heerlijk uit 🙂

  • Sandra schreef:

   Leuk om te horen! Wel balen dat je familie het niet zo lekker vindt. Het is zo’n makkelijke groente en nu idd overal goedkoop te krijgen. 😉

 9. Merel schreef:

  Ziet er goed uit, dit recept! En ik vind het ook heel prettig dat overal de prijzen bij staan op je website 🙂

  • Sandra schreef:

   Dank je wel, Merel! Dat probeer ik nu bij alles te doen. Ik zal ook eens kijken of ik de prijzen kan uitrekenen bij de oudere recepten. 🙂

 10. Armande schreef:

  Wat een aparte combinatie, daar zou ik nooit opkomen. Helaas blieft mijn wederhelft dit allebei niet, dus laat staan in combinatie.
  Misschien een keertje voor mezelf. 🙂

  • Sandra schreef:

   Aaaw. Dat is jammer. Maar het is een 1-persoons recept, dus misschien als je een keertje alleen moet eten. Het is namelijk wel echt heel lekker. 🙂

 11. Madelon schreef:

  Lekker mijn 2 favo groenten! Had ze niet zo bij elkaar gezocht maar ben erg benieuwd naar de combi

 12. Die probeer ik zeker eens. Heel lekker champignons en bloemkool en lekker gemakkelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.