Risotto met raapstelen voor 1 persoon

Risotto met raapstelen voor 1 persoon
6 votes

Raapsteeltjes. Zo lekker vind ik die! En helaas zijn ze maar heel kort verkrijgbaar. Meestal maak ik er dan een stamppotje van omdat ik dat van vroeger ken en overheerlijk vind. Maar je kunt er natuurlijk veel meer mee doen. Je kunt het stoven, er soep van maken of het bijvoorbeeld rauw in salades verwerken. Omdat ik al in geen tijden meer risotto had gegeten of gemaakt, besloot ik een risotto met raapstelen te maken.

Risotto met raapstelen

Risotto heeft het imago moeilijk te bereiden te zijn. Dat valt eigenlijk best wel mee. Je moet er vooral bij blijven staan. Hoewel, en niet doorvertellen hoor, ik heb het ook wel eens succesvol in de oven gemaakt. Behalve dat ik risotto echt superlekker vind, is het ook handig dat je het heel makkelijk in een 1 persoonsportie kunt maken. Want eerlijk is eerlijk, de volgende dag smaakt risotto niet meer zo lekker. Tenzij je er arancini van maakt. Dit zijn een soort Italiaanse bitterballetjes, maar dan gevuld met risotto. En die staan zeker op mijn lijstje met nog te maken gerechten.

Dit keer werd het echter risotto met raapstelen en paddenstoelen voor 1. En gesmaakt dat het me heeft! Ik hoop dat het julie ook zo zal smaken.

Recept Risotto met raapstelen voor 1 persoon

Wat heb je nodig?
(1 portie)

  • 200 gram raapstelen, worteltjes verwijderd, goed gewassen en uitgelekt
  • 150 gram champignons, in vieren gesneden
  • ca 100 gram risottorijst
  • 1 sjalotje of 1/2 klein uitje, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt of door de knoflookpers
  • klein scheutje wijn, optioneel
  • ca 1/2 liter (groenten)bouillon*, zelfgemaakt of van een blokje
  • ca 50 gram geraspte kaas
  • zout en peper, naar smaak
  • olijfolie

Hoe maak je het?

Zet een pannetje op met de groentenbouillon. Zorg ervoor dat deze goed warm is, maar niet kookt.

Verhit een scheutje olijfolie in een flinke koekenpan of een hapjespan met een dikke bodem. Fruit hierin de ui totdat deze glazig ziet. Let op dat je de ui niet verbrandt. Voeg hieraan de risotto rijst toe en bak deze al roerende mee totdat je ziet dat de korrels doorzichtig worden met een wit puntje in het midden.

Schenk er nu een scheutje wijn bij. (Als je geen wijn gebruikt, sla je deze stap over.) Roer de rijst tot de wijn is opgenomen.

Voeg nu een soeplepel van de bouillon toe. Roer de rijst regelmatig terwijl de korrels het vocht opnemen. Elke keer als de bouillon bijna is opgenomen, schenk je er weer een lepel bouillon bij. Herhaal dit tot de risotto al dente is. Dit duurt ca 15 tot 20 minuten. De beste manier om te weten wanneer de risotto de juiste gaarheid heeft, is door steeds te proeven. De korrel moet zacht zijn, maar nog wel een bite hebben.

Bak ondertussen de champignons in een beetje olijfolie met de knoflook. Kruid met weinig zout en een beetje zwarte peper. 

Haal de pan van het vuur zodra de risotto gaar is. Roer er nu raapstelen, champignons en kaas door. Proef het gehaal en kruid na met zout en (zwarte) peper naar smaak.

Eet smakelijk!

* Ik zorg er altijd voor dat ik iets meer bouillon heb. Het is een beetje afhankelijk van het soort risottorijst hoeveel je precies nodig hebt. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

12 reacties

  1. Martiena schreef:

    Het ziet er heerlijk uit. Ik ga dit een keer proberen wanneer ik alleen thuis ben! Nu al een heerlijk idee! Bedankt voor de heerlijke tip!!!

    • Sandra schreef:

      Graag gedaan, Martiena! Wel snel zijn, anders zijn de raapstelen er niet meer. Je kunt ze dan wel vervangen door bijvoorbeeld rucola.

  2. Romee schreef:

    hmmm looks yummy. Ik zou het proberen zonder kaas maar die gaat zeker op mijn nog-te-koken lijstje

    • Sandra schreef:

      Leuk om te horen, Romee! Ik zou wel een klein beetje roomboter toevoegen aan het einde om het net iets romiger te maken. Maar dat is slechts een tip. 😉

  3. Beau Bewust schreef:

    Wat een heerlijk recept, ik ga dit zeker eens maken!

  4. kim schreef:

    Klinkt echt heerlijk!!! Ben zelf op dol ristotto!

  5. Tiffany schreef:

    Ziet er lekker uit, behalve de champignons dan voor mij haha

  6. Dhini schreef:

    Het ziet er lekker uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.