Risotto met gorgonzola en groenten voor 1

Mij kun je echt ALTIJD blij maken met risotto, gorgonzola en/of iets van paddestoelen. Ik word daar echt intens gelukkig van. Zeker als die drie dan ook nog eens gecombineerd worden. Het voelt echt als een cadeautje als ik dat eet. Hebben jullie ook zo’n gerecht? Vaak maak ik die combinatie zo, maar ook wel eens met spinazie. Aangezien ik iets meer groenten en vooral meer gevarieerd wil eten, deed ik er deze keer doperwtjes bij. En dat resulteerde in deze heerlijke Risotto met gorgonzola en groenten voor 1.

risotto met gorgonzola en groenten voor 1

Weet je, hoe lekker ik gorgonzola ook al vind, ik eet het niet vaak. Ik beschouw het toch een beetje als een luxe ingrediënt. En eigenlijk valt dat wel mee. Vooral omdat die heerlijke blauwe kaas van zichzelf al zoveel smaak heeft, hoef je er eigenlijk nog maar weinig aan toe te voegen om een smakelijke maaltijd te krijgen. Maar laatst viel ik met mijn neus in de boter. Of eigenlijk met mijn neus in de gorgonzola. En ricotta trouwens.

Ik liep door de Vomar, mijn favoriete winkel, en ik keek in zo’n koelkast met aanbiedingen. Daar lagen pakjes gorgonzola en ricotta naar me te knipogen. Ze lagen daar voor de helft van de prijs. Whut?!? Dat kan niet dacht ik. Er is vast iets mis mee. Dat was niet zo. Ik denk dat ze teveel besteld hadden of over van een aanbieding en dat deze de kortst tht-datum hadden en daarom voor een zacht prijsje met mij mee mochten. Zo blij word ik daarvan. Risottorijst heb ik eigenlijk altijd wel in huis omdat het ook superhandig is om restjes mee op te maken. Champignons haal ik heel goedkoop bij de Lidl en de doperwtjes liggen meestal ook wel in mijn vriezer. Easy peasy en zo kon ik smullen van een lekker goedkoop en heerlijke Risotto met gorgonzola en groenten.

Recept Risotto met gorgonzola en groenten voor 1

Wat heb je nodig?
(1 portie)

 • 100 gram risottorijst (30 cent)
 • 1 kleine ui, gesnipperd (5 cent)
 • 125 gram champignons, in plakjes (40 cent)
 • 100 gram doperwtjes uit de diepvries (15 cent)
 • 75 gram gorgonzola, in blokjes (nu 57 cent, meestal 95 cent)
 • 500 ml water
 • 1 groentenbouillonblokje (6 cent)
 • olijfolie
 • zout en peper, naar smaak
Kosten
Per portie: nu € 1,53, meestal € 1,91

Hoe maak je het?

Zet een klein pannetje met het water en het bouillonblokje op vuur en laat dit aan de kook komen en roer het door zodat je groentenbouillon krijgt. Laat dit daarna op het laagste pitje staan zodat het warm blijft.

Verhit in een ruime koekenpan op medium vuur een scheutje olijfolie. Fruit hierin de ui totdat deze glazig ziet.  Voeg dan de risottorijst toe en bak deze al roerende mee tot de korrels glazig zien met een wit puntje in het midden. Dit betekent dat ze klaar zijn om het vocht op te gaan nemen.

Schep nu een soeplepel bouillon bij de rijst en roer goed door. Roer af en toe terwijl het geheel zachtjes pruttelt. Telkens als de bouillon bijna weg is, voeg je een nieuwe lepel toe. Herhaal dit tot de risotto heerlijk beetgaar is. Dit duurtca 20 minuten, maar de beste manier om te weten of hij goed is, is door simpelweg te proeven. Sowieso verdwijnt eerst nog dat doorzichtige, dus als je dat nog ziet, hoe je nog niet te gaan proeven. 😉

Terwijl je de risotto aan het bereiden bent, kun je de plakjes champignons bakken. Bak ze in een kleine koekenpan in een klein beetje olijfolie of een klein beetje boter. Kruid ze terwijl je bakt met een beetje zout en peper. Ze zijn gaar als ze het door hun opgenomen vocht weer loslaten. Draai dan het vuur uit en laat ze in het pannetje staan.  Vergeet niet tegelijkertijd je risotto in de gaten te houden en te roeren en bouillon toe te voegen.

(NB: Het kan zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt, of dat je te weinig denkt te gaan hebben. In het laatste geval voeg je een beetje water aan je bouillon toe. In het eerste geval is het wat het is. Bewaar het restje bouillon eventueel voor in een saus of soep)

Als de risotto bijna klaar is, roer er dan de diepvrieserwtjes, gorgonzola en gebakken champignons doorheen. Blijf roeren terwijl het geheel goed doorwarmt. Proef de risotto en kruid eventueel na met zout en peper naar smaak.

Serveer de Risotto met gorgonzola en groenten direct.  Eet er eventueel een frisse groene salade naast.

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

5 reacties

 1. Chantal schreef:

  Risotto is zo lekker! Daar kun je een snachts echt voor wakker maken. Van het weekend heb ik nog een variant met bieten op. Echt heerlijk.

 2. Judith schreef:

  Dit klinkt echt veel te lekker! Nu al zin in

 3. Esther schreef:

  Alle drie ingrediënten vind ik heerlijk en hoewel ik wel een paar keer risotto met champions heb gemaakt, heb ik niet met gorgonzola gemaakt.

  Het was heerlijk!!! Heb wel kleine veranderingen aan het recept gedaan 😉
  Heb in plaats van diepvrieserwten een halve courgette er in gedaan (had ik nog liggen en zo vaak eet ik niet erwten) en nog een paddestoelenmix bij de AH waar een ‘weggooien is zonde’ sticker op zat.

  Fantastische gerecht en ik ga het zeker vaker maken!

  • Sandra schreef:

   Superleuk om te horen, Esther! En recepten zijn bedoeld om lekker mee te variëren. Ik ben blij dat het zo goed gesmaakt heeft. 🙂 En ook dat je tegen verspilling bent. Ik wou dat ik eens een paddestoelenmix met zoveel korting tegenkwam. Ben er gék op! Zeker samen met gorgonzola! Ik denk dat ik de courgette helemaal weggelaten zou hebben zodat ik alleen die twee heel goed zou proeven. 🙂

 4. Lijkt me heerlijk!! Ik ben gek op paddestoelen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.