Rijst op Turkse wijze met doperwtjes festini

Als ik rijst kook, dan doe ik dat altijd op de droogkookwijze.  Het is makkelijk en smakelijker dan op de snelkookmanier. En je hebt niet dat gedoe met afgieten.  Rijst koken, daar draai ik dus mijn hand niet voor om. Tot je een keer blijkbaar wat chaotisch bent en vergeet het vuur laag te zetten nadat het water aan de kook is gebracht. Het resultaat? Een dikke plak zwarte rijst én een zwarte pan. Ik kon wel huilen en sloeg mezelf nog net niet letterlijk voor het hoofd. En die pan heb ik dus nog steeds niet schoon gekregen. Wie heeft dé gouden tip? Ik kan namelijk niet zonder dat pannetje. Het is hét pannetje waar ik altijd rijst en aardappels in kook. Maar geen rijst, is geen optie. Dus koken we het op een andere manier en daarmee maakte ik deze Rijst op turkse wijze met doperwtjes festini.

rijst op turkse wijze met doperwtjes festini

Het verschil met hoe ik normaal rijst kook, is dat de rijst net zoals bij bijvoorbeeld het bereiden van risotto eerst gebakken wordt. In dit geval in (room)boter. Daarna gaat het water erbij en kook je de rijst ook droog. Als het klaar is, heb je een droge gare korrel rijst die ook nog lekker de smaak van de boter heeft opgenomen. Mijn toevoeging van de doperwtjes festini is niet Turks, maar iets wat mij erg lekker leek. En dat was het ook. En lekker makkelijk!

Terwijl ik probeer mijn pannetje te redden, kan ik in ieder geval op deze manier lekkere rijst koken. Het is wel altijd een grote hoeveelheid, maar je kunt porties natuurlijk weer opbakken of invriezen. Altijd handig om porties rijst in de vriezer te hebben. Als je de festini weglaat, heb je gewone rijst die je als bijgerecht kunt serveren.

Recept Rijst op Turkse wijze met doperwtjes festini

Wat heb je nodig?
(4 porties)

 • rijst, geen snelkookrijst (19 cent)
 • water
 • klontje (room)boter
 • zout
 • 1 klein blikje doperwtjes festini (89 cent)
Kosten
Totaal: € 1,08
Per portie: 27 cent

Hoe maak je het?

Meet de rijst af door een theeglas of koffiebeker van 25cl met de rijst te vullen. Dit is ongeveer 200 gram rijst. Let op dat je echt een beker gebruikt en niet de weegschaal. Dit omdat je het water ook gaat afmeten in die beker en je zo gegarandeerd de juist hoeveelheid water krijgt. Giet de doperwtjes festini af. 

Verhit een klontje (roomboter) in een hapjespan. Bak hierin de rijst al roerende voor ongeveer 2 à 3 minuutjes. Kruid met zout. Vul het theeglas of koffiebeker die je hebt gebruikt voor het afmeten van de rijst nu alvast met water.

Schenk het water bij de rijst en vul het glas of de beker nogmaals met water. Giet ook dit bij de rijst. Roer het geheel goed door en laat het aan de kook komen. 

Draai, als het goed kookt, het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat dit 15 minuten koken. Draai dan het gas uit en roer de rijst door. Voeg de doperwtjes festini toe, roer door en laat ca 10 minuutjes staan. Roer nogmaals door. 

Serveer bij een lekkere vlees- of groentensaus. 

Eet smakelijk!

Deze rijst is heerlijk bij bijvoorbeeld deze Goulash:

goulash

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

8 reacties

 1. Fleur schreef:

  Zonde van je pannetje. Misschien helpt wat soda met een laagje heet water. Laat de pan dan een nachtje staan. Dat wil nog wel eens helpen

  • Sandra schreef:

   Ja, heel zonde! Dat met de soda is het eerste wat ik geprobeerd heb. Mocht niet baten. Toen waspoeder in het pannetje koken. Mocht ook niet baten. Uiteindelijk is er een staalsponsje aan te pas gekomen… En ik vergeet NOOIT meer te checken of ik het gas wel echt laag heb gezet… 😉

 2. Marieke schreef:

  Wat balen van je pannetje zeg! Ik kook rijst altijd in de rijstkoker! Heerlijk! Haal een zak rijst bij de toko (niet duur en gaat lang mee) en kook dan steeds een klein beetje. Zo makkelijk dat je er niet naar hoeft om te kijken!

  • Sandra schreef:

   Ja, enorm! Heb hem intussen wel soor van schoon gekregen dmv een staalsponsje… Maar mooier is hij er niet op geworden. 😉
   Als ik ruimte had voor een rijstkoker zou ik die ook zeker in huis gehad hebben. 😉 Helaas heb ik maar een ieniemienie keukentje…

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Oh mjam met die goulash er bij lijkt me lekker.

  Ik heb helaas ook wel eens zwarte pannen. Een nachtje cola er in wil ook nog wel eens helpen.

  • Sandra schreef:

   Ja, dat is echt superlekker! Ik moet ook snel weer eens goulash maken. Helaas is mijn Turkse slager op vakantie, dus ik moet nog even wachten. Haha…
   Oe, cola. Dat had ik niet geprobeerd. Dank voor de tip! Hoewel ik het dan liever opdrink….haha… Maar uiteindelijk is het met een staalponsje gelukt.

 4. Charlotte Dona schreef:

  Hmm…ik was nog op zoek naar een nieuwe variant van een rijstmaaltijd. Dit heb ik nog niet geprobeerd.

  • Sandra schreef:

   Hoi Charlotte,
   Ik ben benieuwd wat je ervan gaat vinden. Ik zou dit overigens niet als volledige maaltijd eten. Het is echt een bijgerecht. 😉
   Groetjes,
   Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.