Preischotel met gehakt en aardappel

Preischotel met gehakt en aardappel
1 vote

Kennen jullie die potjes Aardappel Anders? Stiekem vind ik dat heel lekker. Maar dat kan vast anders en goedkoper. Gezonder? Ja, zonder… Maar soms mag je ook wel even zondigen en vandaag was het dus tijd voor een eerste poging. Het plan? Gehakt, prei, aardappel,¬†een knoflookroomachtig sausje en kaas natuurlijk!

preiovenschotel

Prei is een groente met een uitgesproken, maar veelzijdige smaak. Je kunt er zoveel verschillende dingen mee maken. Het is een echte allemansvriend in de keuken. En niet te vergeten dat prei meestal erg vriendelijk geprijst is en vaak in de aanbieding.

Wat heb je nodig?
( 4 flinke porties)

– 4 preien, gewassen en in halve ringen gesneden
– 300 gram gehakt, h.o.h. of runder
– 1 blik tomatenblokjes
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt of door de knoflookpers
– 1 theelepel worcestershiresaus (optioneel)
– ca 500 gram vastkokende aardappels, geschild en in plakjes
– 150 gram roomkaas met kruiden
– 200 ml slagroom (houdbaar)
– 100 gram geraspte kaas
– zout en peper

Hoe maak je het?

Verwarm de oven vast voor op 180 graden Celcius en vet een ovenschaal in.

Kook de aardappelschijfjes voor in gezouten water in ca 10 minuten (vanaf het moment dat het water kookt).

Zet intussen een pan op het vuur. Bak hierin het gehakt rul. Boter of olie is niet nodig omdat het gehakt vet genoeg is van zichzelf. Bak de knoflook even mee. Voeg daarna de tomatenblokjes toe en de worcestershiresaus, als je die gaat gebruiken.

Giet het gehaktmengsel in de ovenschaal en verdeel gelijkmatig over de bodem.

Als de aardappelschijfjes bijna gaar zijn, dus ongeveer na 10 minuten, giet je ze af en laat je ze een beetje afkoelen. Dit zodat je ze met je handen kunt vastpakken.

Roerbak nu in dezelfde pan de prei tot het zacht is. Kruidt met een beetje zout en peper. Verdeel de prei over het gehaktmengsel in de ovenschaal.

Roer dan de kruidenroomkaas en slagroom tot een smeuiig mengsel. Voeg eventueel wat extra room toe als het niet vloeibaar genoeg wordt. Heb je geen slagroom meer, dan kun je ook een klein beetje water gebruiken om het aan te lengen.

Plaats de aardappelschijfjes als een dakje over de prei. Schenk hierover het kruidenroomkaas/slagroommengsel en zorg dat het goed over de schotel verdeeld is. Strooi hierover de geraspte kaas.

Zet de schotel nu in de oven en bak deze tot de bovenkant bruin is in ca 30 minuutjes.

Serveer eventueel met een salade voor wat frisheid en extra groenten.

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.