Prei a la creme en aardappelen voor 1

Je hebt misschien wel meegekregen dat de Lidl laatst prei in de aanbieding had voor maar 29 cent per stuk. En wat voor stuks. Geen kleine zielige preitjes. Maar lekkere vette jongens. Dat zijn de aanbiedingen waar we blij van worden. Voor de gelegenheid deelden we een lijstje met 10 lekkere recepten met prei. Een tijdje geleden maakte ik een prei à la crème voor bij een pastagerecht met garnalen om er zo voor te zorgen dat het geen duur gerecht zou worden. Het was de eerste keer dat ik zelf prei a la creme maakte en ik vond het superlekker! Ik snapte zelfs niet waarom ik dat nog niet eerder had gedaan. Aangezien ik best wel wat prei had ingeslagen, ging ik maar eens voor de ouderwetse prei a la creme met aardappeltjes en een stukje vlees.

prei a la creme en aardappelen voor 1

Ook dit keer vond ik de prei a la creme heerlijk! Het is echt een blijvertje en je kunt er ook veel kanten mee op. Zo kun je het als een groente bij aardappels eten, zoals ik hier deed, maar je kunt het ook als basis gebruiken voor een saus voor bij pasta. Eigenlijk verwachtte ik dat ik een beetje over zou houden omdat die prei best een flinke jongen was, maar het ging schoon op. Met het restje wilde ik eigenlijk een soort vispotje voor 1 maken, maar dat ging dus niet door. Ik heb dus een flinke prei in mijn eentje soldaat gemaakt. Genoeg groente dus.

Je kunt er allerlei soorten vlees bij eten. Een tartaartje, gehaktbal, schnitzeltje, sla- of rundervink of bijvoorbeeld een lekker karbonaadje. Wat je maar lekker vindt. Ook een hamburger kan prima. Of rookworst. Oe oe, of braadworst. Wat je zelf wilt dus. Ik had nog gehakt cordon bleu in huis omdat ik die tegenkwam bij de Lidl met zo’n aanlokkelijke 30%-korting sticker. En daardoor werd dit gerecht net iets duurder dan € 1,50. Maar eerlijk is eerlijk, als ik de normale prijs had moeten betalen, was ik nog steeds geen 2 euro kwijt geweest. Prima prijsje toch? Zeker voor zo’n smakelijke maaltijd.

Recept Prei a la creme en aardappelen voor 1

Wat heb je nodig?
(1 portie)

 • 2 middelgrote of 4 kleine aardappels, geschild en in gelijke stukken* (50 cent)
 • 1 prei, in halve ringen gesneden, gewassen en goed uit laten lekken (29 cent)
 • boter, voor de prei en het bakken van het vlees
 • 1/2 (groenten)bouillonblokje (3 cent)
 • 1 eetlepel bloem (1 cent)
 • room, ca twee eetlepels** (3 cent)
 • water
 • zout en peper, naar smaak
 • snufje nootmuskaat (2 cent)
 • snufje gemalen gedroogde chilipeper (optioneel) (2 cent)
 • stukje vlees, bijvoorbeeld een gehakt cordon bleu (nu 68 cent, normaal 98 cent)

Kosten: nu € 1,58, normaal € 1,88

Hoe maak je het?

Kook de aardappelen in 15 tot 20 minuten gaar.  In de tussentijd kun je de prei maken en het vlees bakken.

Verhit in een hapjespan een klontje boter. Bak hierin de prei tot deze zachter wordt. Dit duurt ca 2 à 3 minuutjes, Kruid met een klein beetje zout en peper. Voeg dan het water en het halve bouillonblokje toe en roer dit goed door. Plet het bouillonblokje zodra deze zacht begint te worden zodat je hem beter door de prei kunt roeren. Laat de prei nu zachtjes ca 10 minuutjes pruttelen. Roer het af en toe door.

Strooi vervolgens, door een zeefje, de bloem over de prei en roer dit net zolang door tot je geen klontjes meer ziet. Als de bloem goed is opgelost, giet je er een scheutje room bij. Roer dit door en herhaal tot je de gewenste dikte hebt. Ik heb zo’n 2 eetlepels gebruikt. Kruid met een snufje nootmuskaat en eventueel gemalen gedroogde chilipeper en zout en peper naar smaak en laat het geheel op het laagste vuur staan tot je pasta klaar is. Roer af en toe door.

Bak het vlees. Let op: wanneer je moet beginnen met het bakken van het vlees hangt af van hoe lang het vlees gebakken moet worden. Ik begin meestal 10 minuten nadat het water van de aardappels is gaan koken. 

Giet de aardappels af en schudt ze even om met de deksel op de pan. Laat ze nog een een beetje uitwalmen op een laag pitje. Let op dat je dit niet te lang doet, want ze branden snel aan. De aardappels worden hierdoor droger en mijns inziens lekkerder. 

Serveer de aardappels, met de prei a la creme en een stukje vlees. 

Eet smakelijk!

* Als je kleine aardappelen gebruikt, hoef je ze eventueel niet in kleinere stukken te snijden. Het belangrijkste blijkt dat de stukken ongeveer even groot zijn. En houd er rekening mee dat ze korter hoeven te koken als je kleiner zijn.
** Ik had een restant slagroom ingevroren in een zakje voor ijsblokjes en gebruikte er twee. Dit is ongeveer gelijk aan twee eetlepels

Tip: je kunt van de boter waarin het vlees is gebakken desgewenst ook jus maken. Ik deed het niet omdat het gerecht al vochtig genoeg was door de prei. Wil je wel jus, voeg dan een beetje water toe aan het vet. Let op, het kan spetteren. Roer dit goed door een laat er een klein stukje bouillon in oplossen. Voeg eventueel ketchup of mosterd toe en roer goed door. Laat heel even pruttelen.

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

11 reacties

 1. Verena schreef:

  Dit ziet er weer veel te lekker uit! Ik krijg er meteen trek van 🙂

 2. Marieke schreef:

  Wauw! Dat is inderdaad goedkoop zeg! Ik vind gerechten met prei altijd heerlijk 🙂

  • Sandra schreef:

   Ja, toch? Ik ben ook gek op prei. Die geur alleen al. En stiekem vind ik het heel gezellig staan als er zo’n stengel uit mijn boodschappentas steekt… hahaha… 🙂

 3. Liset schreef:

  Lijkt me een heerlijk recept! Ik gebruik haast nooit prei, maar zo ziet het er wel heel erg lekker uit.

 4. Liset schreef:

  Lijkt me een heerlijk recept! Ik gebruik haast nooit prei, maar zo ziet het er wel heel erg lekker uit. Misschien van de week maar eens maken!

 5. Fleur schreef:

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit nog nooit gegeten heb. Prei door iets heen, vind ik prima, maar zo los weet ik het nog niet. Misschien maar gewoon een keer proeven

 6. Nicole Orriëns schreef:

  Mijn man heeft ooit prei gekookt voor de kinderen en ze hebben het er nu nog over hoe smerig dat was. Ik ben benieuwd of ze dit recept blieven!

 7. Sanne schreef:

  mmm zo lekker en wat was die prei goedkoop. Dat was helaas bij ons niet zo. Ik ben dol op prei en dan vooral met kaassaus en ham. 😉

 8. Ik heb nu weer erg zin om met prei te koken. Je kunt er zoveel mee!

 9. Pietsje schreef:

  zoekende naar wat past bij prei, kwam jij voorbij 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.