Pizza calzone met shoarma

Opeens was er die trek in shoarma, maar het klassieke broodje was iets te makkelijk naar mijn smaak. Zeker op zondag, wanneer ik graag wat langer in de keuken sta. Een pizza calzone met shoarma daarentegen…

Pizza calzone met shoarma
Omdat ik vaker pizza en ook brood bak, heb ik altijd bloem en gist in huis. Ook lag er nog een halve spitskool in de koelkast. Die ging de calzone in, samen met een halve bak champignons. En, ook niet onbelangrijk in een pizza calzone met shoarma, de shoarma. Een calzone is overigens een dichtgevouwen gevulde pizza.

Recept Pizza calzone met shoarma

Wat heb je nodig? (voor 2 calzones)

Voor de bodem

– 300 gram bloem
– 1/4 zakje instant gist
– handwarm water
– 1 theelepel zout

Voor het pizzabeleg

– 300 gram shoarma
– halve spitskool
– 200 gram champignons
– knoflooksaus

Hoe maak je de pizza?

Je maakt zoals altijd natuurlijk eerst het deeg voor de bodem, want dat moet een tijdje rijzen. Strooi de bloem in een kom en voeg daar de gist, het zout en een scheutje water aan toe. Meng dit alles goed met de hand of de mixer. Als je handmatig mengt zoals ik tegenwoordig doe, doe dit dan met één hand. Dan heb je de andere vrij om zo nodig extra water toe te voegen als het deeg nog te droog is.

Daarna kan het kneden beginnen. Bestrooi daarvoor de gewenste ondergrond. Dit kan het aanrecht zijn, maar ook een broodplank. Kneed net zo lang totdat je een soepel deeg hebt. Schroom niet om flink met het deeg te smijten. Daar houdt het wel van. Je deeg is goed als het elastisch is en niet meer plakt aan de ondergrond en aan je handen. Maak er een mooie bol van, leg die in een schaal en overdek die met een vochtige theedoek. Zet de schaal op een warme en vochtvrije plek en laat het deeg rustig rijzen.

Ondertussen heb je tijd genoeg om de vulling te maken. Bak de shoarmareepjes in een braadpan of wok enkele minuten op hoog vuur. Verwijder het hart uit de spitskool en snijd de rest in fijne reepjes. Snijd daarna de champignons in blokjes. Voeg de groente toe aan de shoarma, giet een scheutje knoflooksaus in de pan en bak het mengsel nog een paar minuten. Haal de pan daarna van het vuur. Het mengsel mag gerust een beetje afkoelen. Het gaat later toch weer de oven in.

Pizza calzone met shoarma

Na een uur tot anderhalf uur is de deegbol flink gegroeid en kun je de bodem gaan maken. Verdeel de bol in twee delen, want je kunt hier twee calzones van maken. Als je niet direct een tweede maakt, maak je van de andere helft weer een bol en leg je die, afgedekt met vershoudfolie, in de koelkast.

Bestrooi het werkblad opnieuw ruim met bloem, om te voorkomen dat het deeg eraan blijft plakken. Druk het deeg plat met je handen en ga het daarna te lijf met een deegroller. Rol het totdat je een mooie platte bodem hebt. Hij hoeft niet helemaal rond te zijn, want je vouwt hem toch dicht.

Leg de bodem op een stuk bakpapier op de ovenbakplaat. Als je dat pas achteraf doet, is de kans groot dat de pizza door het gewicht uit elkaar valt. En dat is niet grappig. Giet knoflooksaus op de bodem en verspreid die met de bolle kant van een lepel egaal over het oppervlak. Schep de helft van het shoarmamengsel (de andere helft is voor de tweede calzone) in het midden van de pizza en vouw die goed dicht als een pakketje. Zorg dat je de zijkanten ook afsluit, zodat het mengsel tijdens het bakken niet uit de calzone druipt.

Bak de pizza in 25 minuten op 200 graden.

Eet smakelijk!

3kazenpizza

Probeer ook de Driekazenpizza als je de smaak van het zelf pizza’s maken te pakken hebt.

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.