Pittige knoflooksaus à la Sandra

Normaal maak ik altijd een knoflooksausje door yoghurt, mayonaise en knoflook te mengen en dit te kruiden met de specerijen of verse kruiden waar ik op dat moment zin in heb. Lekker makkelijk dus. Dit keer deed ik het anders. Ik ging mijn eigen en voor een makkelijk versie maken van de Turkse pizza en ondanks dat ik niet zo’n hele pittige eter ben, vind ik de pittige saus die je bij de Turkse bakker op je lamahcun krijgt dan weer wel lekker. Maar een pittige saus had ik zelf niet in huis. Toen bedacht ik deze pittige knoflooksaus.

pittige knoflooksaus

Ik zal trouwens vast niet de enige die knoflooksaus maakt met een beetje sambal er in, maar ik had het nog niet eerder gedaan. En lekker dat ik het vond. Elke keer als ik de keuken in liep, moest ik er weer even van snoepen. De pittige knoflooksaus had net dat beetje pit die me aan die saus van de Turkse bakker deed denken, maar was niet zo pittig dat ik hem niet meer zelf zou kunnen eten. Perfect dus.

De saus smaakte dan ook heerlijk op mijn ‘Turkse’ pizza’s. Maar hij zal ook zeker lekker smaken bij shoarma, falafel of bij de barbecue. En mocht je nou een pot mayonaise hebben die leeg aan het raken is, dan kun je de saus daarin maken. Kun je het gelijk goed afgesloten in de koelkast bewaren. Door de yoghurt is hij wel minder lang houdbaar, dus als je meer wilt maken, dan kun je beter geen yoghurt gebruiken. Voor een frisse smaak zou je dan een beetje citroensap of azijn kunnen toevoegen.

Recept Pittige knoflooksaus à la Sandra

Wat heb je nodig?

 • 1,5 eetlepel yoghurt, ik gebruikte Turkse
 • 2 à 3 eetlepels mayonaise
 • 1 à 1,5 theelepel sambal
 • 3 à 4 teentjes knoflook, door de knoflookpers
 • 1 eetlepel gedroogde bieslook
 • zout en peper, naar smaak

Hoe maak je het?

Roer alles door elkaar. Proef de saus en voeg eventueel nog wat knoflook of sambal naar smaak toe. Kruid de saus met zout en peper naar smaak. 

En klaar is Kees! 

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

26 reacties

 1. Nicole Orriëns schreef:

  Ik vind knoflooksaus altijd heel erg lekker, maar eet het bijna nooit meer vanwege de nasmaak. Hoe is dat bij deze? Ik vind het altijd zo vervelend als ik nog 24 uur die smaak in mijn hond heb.

 2. Astrid schreef:

  ojaaa,,, lekker voor bij een broodje kebap. Gek genoeg houdt mijn oudste dochter echt heel erg van knoflooksaus (maakt niet uit hoe scherp het is)

 3. Daphne schreef:

  Mmmm! Lekker! Knoflooksaus past overal bij!

 4. Ik hou echt van knoflooksaus en deze ziet er echt lekker uit! hmm

 5. Fleur schreef:

  Lekker makkelijk recept. Mag ik hem delen in mijn onderzoeksgroep? Natuurlijk met vermelding.
  Deze mensen moeten namelijk suikervrij eten en als ze suikervrije mayonaise gebruiken, dan kun ze dit ook maken deze zomer

  • Sandra schreef:

   Natuurlijk mag dat! Vind ik zelfs leuk. Lijkt me trouwens heel lastig om suikervrij te eten. Het zit stiekem toch in heel veel dingen.

 6. Jamey schreef:

  Oh dat klinkt niet alleen heerlijk! Maar ook nog eens super makkelijk!

 7. Chantal Janssen schreef:

  Yum klinkt heerlijk! We zijn allemaal gek op knoflook saus, dus goede tip.

 8. Jessica schreef:

  Hmmmm dit is een goed recept voor bij de diverse bbq’s die aangestoken gaan worden deze zomer!

 9. Bianca Schrijft schreef:

  Dit is wel een smakelijke knoflooksaus. Ik vind het heerlijk om yoghurt ipv alleen maar mayonaise te gebruiken bij sausen. Al moet ik wel eerlijk zijn, ik gebruik ook graag de zakjes van Duyvis als basis. ?

 10. Corinne schreef:

  Dat klinkt goed! Heb ik zelf nog nooit aan gedacht, om sambal toe te voegen. Hou wel van een beetje pittig.

 11. Maaike schreef:

  Klinkt lekker! Nooit gedaan met sambal maar ik ga het toch binnenkort proberen als we weer eens shoarma eten.

 12. Lonneke schreef:

  Wat een lekker receptje voor pittige knoflooksaus, ga ik eens proberen. Ik maak regelmatig knoflooksaus op basis van creme fresh.

 13. Cassandra schreef:

  Jaaaaaa ik hou van pittige knoflook saus, tot erfenis van mijn man haha!

 14. Jody schreef:

  Ziet er lekker uit! En een goed idee ook sambal! Ik heb nog een beetje sriracha staan, is vast ook lekker er doorheen!

 15. Blog & Beauty schreef:

  Wat een heerlijk recept! Ik heb in Oostenrijk eens een keer heerlijk knoflooksoep gegeten. Misschien dat dit net zo lekker smaakt. Ik wil het zeker eens gaan proberen.

 16. Jolanda schreef:

  Ziet er heel lekker uit!

 17. Xenia schreef:

  wat een heerlijk recept. Niet moeilijk, heerlijk voor bij de BBQ als de zon ( weer) gaat schijnen.

 18. Mamazijn schreef:

  Deze ga ik zeker eens maken! Als ik het lees lijkt het mij heerlijk.

 19. Dhini schreef:

  Wat een lekker zelfgemaakte saus

 20. Ik moet nog steeds eens aan de slag om ‘gewone’ knoflooksaus eens zelf te maken, maar deze klinkt ook erg smakelijk!

  • Sandra schreef:

   Gewoon een keertje doen! Makkelijker wordt het bijna niet, tenzij je ook zelf de mayo maakt. Maar eigenlijk is dat ook niet zo moeilijk. Mmm, moet ik ook maar eens een receptje voor plaatsen. 😉 Jullie brengen me steeds op ideeën.

 21. Judith schreef:

  Je kunt nooit genoeg knoflooksaus hebben in huis. Helaas wel allergisch voor sambal

 22. Maryke schreef:

  Ik ben niet zo van de sambal… ik maak vaak een sausje met avocado, kwark, mayo, knoflook, zout peper en evt. wat andere kruiden en citroensap! Heerlijk bij de zoete aardappel frietjes!

 23. cindy schreef:

  ooh dat ziet er inderdaad een pittige uit door de sambal. Maar zo lekker! Deze volgende keer maken op de bbq 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.