Pittige andijviestamppot met uienjus

Andijvie. Zucht. Zo lekker. Dit keer had ik mijn eigen versie van de Andijviestamppot gemaakt en was eigenlijk helemaal niet van plan om een nieuw recept te bedenken. Maar toen ontstond er zomaar een ideetje. Ik proefde de stamppot om te kijken of er nog wat zout of peper of zo in moest en ik miste iets. En ineens leek het mij een heel goed plan om een beetje ras el hanout toe te voegen en een jus te maken met uitjes. Zo ontstond dus deze Pittige andijviestamppot met uienjus.

Pittige andijviestamppot met uienjus

Het is een zeer smakelijk stamppot geworden. De ras el hanout geeft de pit, samen met de rode ui in de jus en de rode uiensaus of ketchup geeft weer wat zoetigheid als tegenhanger. Dit maaltje heeft me wel geïnspireerd om wat meer te spelen met mijn favoriete gerechtjes. Ik ben benieuwd wat dat nog meer op gaat leveren.

Recept Pittige andijviestamppot met uienjus

Wat heb je nodig?
(2 kleine porties of 1 flinke portie)

– 250 gram gesneden andijvie
– 2 flinke aardappels, geschild, gewassen en in gelijke stukken gesneden
– 100 gram spekreepjes
– 1 flinke eetlepel crème fraîche
– 1 flinke theelepel mosterd
– 1 theelepel ras el hanout
– 1 halve kleine rode ui, gesnipperd
– twee eetlepels rode uiensaus, eventueel te vervangen door ketchup
– een klontje boter
– peper en zout, naar smaak
– snufje nootmuskaat

Hoe maak je het?

Zet de aardappels op en kook ze in 15 tot 20 minuutjes gaar. Bak intussen de spekjes uit. 

Giet de aardappels af en stamp ze samen met de crème fraîche en de mosterd fijn. Kruid met de ras el hanout, een snufje nootmuskaat en zout en peper naar smaak. Roer de andijvie door de gestampte aardappels. Roer er als laatste de uitgebakken spekjes door. Zet de pan op het kleinste pitje en laat de stamppot op het laagste vuur doorwarmen. 

Bak intussen de stukjes vlees in de boter, als je er vlees bij serveert. Ik had twee hamburgertjes. Heb je er geen extra vlees bij, verwarm dan de boter in een koekenpan. Bak hierin de rode uisnippertjes. Doe dit in de pan waarin je het vlees gebakken hebt, als je wel vlees bakt (let op: dit kan dan in de boter die nog in de pan zit). Als de uitjes mooi glazig zien, doe er dan een scheut water bij. Roer goed door. Voeg de rode uiensaus of ketchup toe en roer goed door. Kruid met een klein beetje zout en peper. 

Serveer met (een stukje vlees en) de jus in een kuiltje in de andijviestamppot.

Eet smakelijk!

Tips:
– Je kunt natuurlijk iets meer ras el hanout toevoegen als je er meer pit in wilt. 
– Voeg wat gemalen gedroogde chilivlokken aan de jus toe voor extra pit.
– Voeg ook een snufje ras el hanout toe aan de jus. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

2 reacties

  1. Aike schreef:

    Klinkt goed! Waar en van welk merk koop jij je rode uiensaus?

    • Sandra schreef:

      Die saus is van Yil’driz en heb ik bij de Appie gekocht, maar die bij mij heeft hem niet meer. Dus ik moet weer even op zoek. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.