Pasta met prei en spruitjes voor 1

Hadden jullie vroeger ook zo’n hekel aan spruitjes? Ik wel. Met lange tanden at ik mijn bord leeg. Soms zei mijn moeder dat ik nog een paar hapjes moest nemen en de rest mocht laten staan. Niet dat ik dan nog die paar hapjes nam. Ik transformeerde mijn geprakte spruitjes en aardappelen tot een compacter geheel zodat het minder leek. En dan steeds vragen of het zo goed was. Was het antwoord nee, dan probeerde ik het nog compacter te maken tot ik van tafel mocht. Gelukkig zat ik dan nog in mijn eentje aan tafel en zag mijn moeder niet dat ik geen hap meer nam. Maar tegenwoordig probeer ik zo af en toe weer spruitjes uit. Je smaak verandert tenminste en het is wel zo gezond om zo gevarieerd mogelijk te eten. De eerste poging was deze Pasta met prei en spruitjes. En gesmuld dat ik heb! Laat mijn moeder het maar niet horen. Hahaha…

pasta met prei en spruitjes

Omdat ik vind dat de spruitjes nog wat duur zijn, koos ik ervoor om diepvries spruitjes te gebruiken. Die kocht ik bij de Vomar voor maar 69 cent in een verpakking van 450 gram. Supegoedkoop en handig om in huis te hebben. Wat dat betreft ben ik wel dan van diepvriesgroentes hoor. Je hebt altijd iets in huis en de meesten kun je heel goedkoop aanschaffen. Het enige nadeel vond ik in dit geval dat ik de spruitjes het liefst had willen halveren of in vieren willen snijden. Dat eet toch een stuk makkelijker omdat ze dan niet wegrollen. Maar goed, ik heb gewoon de kleintjes eruit gevist. Als het niet linksom kan, dan maar rechtsom.

De prei had ik nog van toen ze bij de Lidl in de aanbieding waren voor maar 29 cent per stuk. Wat een koopje was dat. Zeker omdat het mooie dikke verse preien waren. Ik had er bijna zoveel gekocht dat ik twee weken lang elke dag prei had kunnen eten. Gelukkig kon ik mezelf toch nog inhouden. Voor dit gerecht gebruikte ik 2/3 van een flinke prei en dit was ongeveer 150 gram. Je kunt ook een hele kleine gebruiken.

Recept Pasta met prei en spruitjes voor 1

Wat heb je nodig?

 • ca 150 gram prei, in dikke halve ringen (19 cent, vaker ca 39)
 • ca 150 gram spruitjes, uit de diepvries* (23 cent)
 • 1 kleine tomaat, zaadlijsten verwijderd en in kleine stukjes (14 cent)
 • 1 eetlepel crème fraîche (12 cent)
 • 1/2 theelepel gedroogde oregano (4 cent)
 • 1/4 theelepel gerookte paprikapoeder (optioneel) (2 cent)
 • 75 à 100 gram pasta, naar keuze (15 cent)
 • zout en peper, naar smaak
 • (olijf)olie of boter, om in te bakken
Kosten: 89 cent, meestal € 1,09

Hoe maak je het?

Zet een ruime pan met flink gezouten water op voor het koken van de pasta.

Verhit een scheutje (olijf)olie of een klein klontje boter in een hapjespan of een flinke koekenpan. Bak hierin de prei onder regelmatig roeren totdat deze zacht is geworden. Kruid met zout en peper.

Voeg vervolgens de bevroren spruitjes, tomaat, crème fraîche, oregano en gerookte paprikapoeder toe en roer goed door. Laat dit op laag vuur zachtjes pruttelen. Kook in de tussentijd de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Giet de pasta af als deze klaar is, maar laat niet liet uitlekken. Gooi de pasta dan met het aanhangende water bij de saus en roer goed door. Kruid eventueel na met zout en peper naar smaak. 

Serveer direct.

Eet smakelijk!

Tip: Als je verse spruitjes gebruikt, snijd er dan het kontje af, verwijder de buitenste bladeren en snijd ze in vieren of door de helft als ze kleiner zijn. Bak ze dan tegelijkertijd met de prei. 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

17 reacties

 1. Nicole Orriëns schreef:

  Wij eten nu altijd spruitjes bij de aardappels, maar dit lijkt me veel leuker en lekkerder eigenlijk!

 2. Marion Stam schreef:

  Ik hou ook niet zo van spruitjes. alleen die geur al behh. Maar tegenwoordig kun je hele lekkere gerechten met spruitjes maken waardoor ik ze meer ben gaan waarderen.

 3. Daisy schreef:

  Klinkt goed! Ik hield ook nooit van “gewone” gekookte spruitjes… Ik doe ze nu voorkoken en dan wokken in knoflook… Dan vind ik ze best ok. Maar moet dit zeker ook eens proberen!

 4. Emma schreef:

  Ziet er lekker uit, denk ik dat ik bij de spruitjes met spekkies en ui blijf, enige manier dat ik het lust haha

 5. Ana Rita schreef:

  Wederom een leuk idee van jou! Ik ga deze zeker eens proberen maar dan met brocolli in plaats van spruiten want dat lust ik niet haha

 6. Merel schreef:

  Eerlijk gezegd ben ik ook niet direct van de spruitjes, maar op deze manier lijkt het me wel lekker. Vooral met kaas erbij! (Niet zo gezond misschien, maar waarschijnlijk erg lekker)

 7. Manon schreef:

  Ik lust spruitjes alleen met spekjes maar ik wil dit wel een keer proberen omdat ik dol ben op spaghetti

 8. Priscilla schreef:

  Ik lust geen spruitjes, maar dit ziet er toch wel erg lekker uit!!

 9. Ellen schreef:

  Ziet er zo lekker uit en ook fijn dat het zo budgetvriendelijke is!

 10. Nicole Orriëns schreef:

  Geen geld zeg! Ik houd van dit soort goedkope gerechten. En het ziet er nog lekker uit ook.

 11. Chantal schreef:

  Wat een heerlijke combinatie van ingrediënten! Dit gerecht ga ik zeker een keertje uitproberen!

 12. Martiena schreef:

  Oehhh dit ziet er erg lekker uit! Ik had nog geen idee voor vanavond, maar deze heb je zojuist gegeven! Ideaal! Nu kijken of ik het net zo lekker kan maken zoals bij jou!

 13. Ik heb er eigenlijk nooit een hekel aangehad. Ben er gek op. De kinderen hier ook, verrassend genoeg. Lijkt me een heerlijke combi.

 14. Sherry schreef:

  Ik haat spruitjes nog steeds maar het is wel een lekker recept. Ik eet spruitjes wel als de rest eromheen lekker is. Heerlijk recept.

 15. Claudia schreef:

  Ik ben echt dol op spruitjes en gelukkig Dick en Lara ook. Ik roerbak ze ook wel eens met een uitje, spekjes en kerry en dan lekker met rijst. Dit recept ga ik zeker onthouden.

 16. Amylia schreef:

  Weer een leuke combinatie, nog nooit getest…. maar daar komt dan misschien wel verandering in 🙂

 17. Elke schreef:

  Oeeeh, wat een speciale maar leuke combinatie lijkt me! Wil ik zeker eens proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.