Pasta met vegetarische saus à la bolognese

Een van de leukste dingen aan het koken vind ik, behalve het experimenteren, het koken voor vrienden. Voor mij is het de ultieme gezelligheid om mensen te verwennen met lekkers. Nu heb ik een aantal vrienden die vegetarisch zijn. Dit is helemaal geen probleem, want ik kook eigenlijk best vaak zonder vlees of vis. Maar ik gebruik dat soort etentjes voor mezelf altijd als een uitdaging. Gaat het me lukken om een ‘klassieker’ te maken zonder vleesvervangers te gebruiken. Kan ik ze iets beters voorschotelen dan de bekende gepaneerde camembert uit de oven? 😉 Zo ontstond deze Pasta met vegetarische saus die lijkt op een Bolognesesaus.

pasta met vegetarische saus a la bolognese

Eigenlijk had ik een tijdje geleden besloten dat ik nooit een Pasta met vegetarische saus à la een Bolognese zou maken. Waarom? Omdat Bolognese (of eigenlijk ragú) een vleessaus is. Geen tomatensaus zoals veel mensen denken, maar echt een vleessaus. Dus hoezo zou je dat als vegetariër überhaupt willen eten? Maar ik houd nu eenmaal van uitdagingen, mensen willen bekende en beproefde smaken op een hun bordje en ik bleef er toch maar over nadenken. Aan de slag dus.

Eerlijk is eerlijk hoor, ik had dit idee al een tijdje en wist dat ik dan ook wortel(s) en bleekselderij nodig zou hebben. Maar die pasten deze week helaas niet in mijn budget… Lastig hoor, die niet rekbare einde van je portemonnee. Ik had wel een doosje champignons in de koelkast staan die echt snel eens aan de beurt moest zijn. Dan maar zonder de wortel en bleekselderij! En gek genoeg, dat viel helemaal niet tegen. Haha… Ik had toch echt wel een beetje het idee dat ik een Italiaanse vleesachtige saus aan het eten was. Het moet niet gekker worden!

Ik gebruikt in deze Pasta met vegetarische saus een paar gedroogde tomaatjes. Die kun je ook vervangen door twee eetlepels tomatenpuree. Ik kreeg laatst een potje gedroogde tomaatjes cadeau, maar dat is dus één van die weinige dingen die ik echt niet lekker vind. Maarrrr, door ze fijn te malen, krijg je een soort tomatenpuree en dat lust ik wel! Haha… Soms loont het om creatief te zijn. 😉

Recept Pasta met vegetarische saus a la bolognese

Wat heb je nodig?
(6 porties)
 • pasta, (tagliatelle is erg lekker hierbij) / ca 75 tot 100 gram per persoon
 • 250 gram champignons
 • 1 ui, schoongemaakt
 • 2 à 3 teentjes knoflook, schoongemaakt
 • 4 gedroogde tomaatjes, uit de olie
 • 150 gram rode linzen
 • 1 blikje tomatenstukjes
 • 1 pakje gezeefde tomaten
 • Worchestershiresaus**
 • 1 (groenten)bouillonblokje
 • 2 eetlepels gedroogde oregano
 • zout en peper, naar smaak
 • geraspte kaas
 • olijfolie
 • water
Hoe maak je het?

Was de linzen en check of er geen steentjes tussen zitten. Laat de linzen uitlekken. Maak in de tussentijd de champignons schoon door ze zachtjes te borstelen met een kwastje of af te vegen met een stukje keukenpapier zodat er geen aarde meer op zit. Snijd de champignons door de helft. Snijd de ui in stukken. 

Nu doe je  de champignons, ui, knoflook en gedroogde tomaatjes in de keukenmachine of de hakmolen die bij de staafmixer zit en vermaal je het tot een fijngehakte substantie. (Ik gebruikte de laatste en aangezien het niet in 1 keer paste, heb ik alles in tweeën verdeeld en het zo vermalen.)

Zet nu een hapjespan op het vuur met een scheutje olijfolie en verhit de olie. Bak hierin het champignonmengsel al roerende voor ca 3 minuutjes. Voeg dan de uitgelekte linzen toe en bak ze kort mee. Kruid met een beetje zout en peper.

Schenk de tomatenblokjes, de gezeefde tomaten en de Worcestershiresaus erbij en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Roer goed door. Schenk nu water in het blikje waar de tomaten in zaten en schenk dit in de pan. Roer nogmaals goed door.

Laat de saus zachtjes koken en roer hem af en toe door. De saus is klaar als de linzen zacht zijn. Bij mij duurde dit ca 40 minuutjes, maar het is het verstandigste om na 20 minuten al regelmatig te testen of ze gaar zijn. (NB. ik denk dat mijn linzen ietwat oud waren en dan garen ze langzamer.)

Strooi, als de linzen gaar zijn, de oregano over de saus en roer goed door. Proef de saus en kruid eventueel na met zout en peper. Kook nu de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta in een vergiet, maar laat deze niet uitlekken. Gooi deze met aanhangend water terug in de kookpan. Schep hier nu de saus doorheen. (Je hebt ongeveer een volle soeplepel saus per persoon nodig per portie)

Serveer met geraspte kaas en eventueel ee frisse groene salade.

Eet smakelijk!.

** Als geen Worcestershiresaus hebt, schep dan een theelepeltje (lichtbruine) suiker door de saus.

Eet je liever een echte Bolognesesaus? Probeer dan eens dit recept:

pasta bolognese

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

44 reacties

 1. Nicole Orriëns schreef:

  Ik ben best in voor een vegetarische variant moet ik zeggen. De laatste tijd probeer ik echt te minderen met gehakt. Voor dit recept moet ik wel eerst uitgebreid naar de supermarkt om inkopen te doen.

  • Sandra schreef:

   Leuk Nicole! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Wat grappig dat jij dan naar de supermarkt moet, terwijl ik werkelijk alles uit mijn kastjes heb getrokken. Maar het zijn gelukkig geen dure ingrediënten. 😉

 2. Lonneke schreef:

  Ik ben zelf niet vega maar dit ziet er wel heerlijk uit zeg. Ik vind wel dat ook al ben je niet vega dat het wel soms goed is om vega te eten.

  • Sandra schreef:

   Zeker waar, Lonneke. Ik ben er zelf eigenlijk niet heel bewust mee bezig en eet ongemerkt heel vaak vega. Ik merk het natuurlijk omdat ik de recepten uitschrijf en wel of niet vegetarisch moet aanvinken. Dan blijkt dat ik heel vaak zonder vlees of vis eet. 😉

 3. Dyonne Bakker schreef:

  Ik heb nooit echt vegetarisch gegeten, maar dit ziet er wel erg lekker uit! Ik ben het ook met je eens dat het leuk is om voor iemand te koken. Dat doe ik het liefst.

  • Sandra schreef:

   Ja he! Vroeger had ik met nog twee vrienden een eetclubje. Een keer per maand bij elkaar eten. Zo leuk was dat! Moet ik maar weer eens gaan opstarten. 🙂

 4. Girls-Things schreef:

  Klinkt best lekker.
  Mijn schoonzusje is vegetarisch, wie weet is dit wat voor haar.

  • Sandra schreef:

   Het was ook echt heel lekker. Ik ben benieuwd wat je zusje ervan vindt! En je hoeft natuurlijk niet vega te zijn om dit te eten. 😉

 5. Fleur schreef:

  Wij eten een paar keer per week vegetarisch, gewoon omdat het ook met minder vlees kan. Dit gerecht zal zeker gewaardeerd worden

 6. Annemarel schreef:

  Super lekker. Ik maak al mijn pasta vega. Maak trouwens nooit de vergissing om vegetarisch gehakt te gebruiken…dat is zoooooooo verschrikkelijk slecht

 7. Emma schreef:

  Ik ben echt een pasta lover, ik ben erg benieuwd hoe deze smaakt, als ik zo naar de ingredienten kijk wel een stukje gezonder dan de mijne die vol met spekkies, wijn en gehakt zit. Ik ga hem een keertje testen, leuk!

  • Sandra schreef:

   Hahaha, maar die spekkies, wijn en gehakt geven wel een heerlijke smaak aan de saus! Ik moet zeggen dat ik hem zelf echt heerlijk vond. Dat had ik niet verwacht omdat ik echt gek ben op een goede bolognesesaus. 😉

 8. Madelon schreef:

  Ik ben gek op pasta, normaal dan. Tijdens de zwangerschap iets minder maar ga er vanuit dat het straks weer goed gaat en dan wil ik dit recept wel eens proberen

  • Sandra schreef:

   Dan ben ik wel benieuwd wat je nu graag eet. Zure bommen met slagroom? Haha… J/k. Ik hoop dat je straks weer kunt genieten van een bordje pasta. En natuurlijk dat je dan ook deze eens wilt uitproberen. 🙂

 9. Maryke schreef:

  Jammie! Wij eten ook weinig vlees en vis, niet bewust eigenlijk. Dus ik maak regelmatig vega pasta, heerlijk! Ga je recept eens proberen denk ik :>

 10. Dewi schreef:

  Wat heb jij toch altijd lekkere pasta’s! Deze klinkt ook al goed. Ik heb dm opgeslagen

  • Sandra schreef:

   Dank je wel, Dewi! Ik ben ook gek op pasta. En deze was super lekker. Ik ben ook van plan om deze snel eens te laten keuren door mijn vega-vrienden. 🙂

 11. Chantal Janssen schreef:

  Gezellig om met vrienden te tafelen!! Hou ik ook van. Morgenavond ook weer een etentje gepland. Yum! Deze vegetarische pasta klinkt goed. Ik eet ook niet elke dag vlees of vis, dus dan kan dit een goede optie zijn. Misschien voor donderdag! 🙂

  • Sandra schreef:

   Jaaa! Soms zou ik willen dat ik een tuin had. Heerlijk buiten zitten in de zomer tot laat op de avond. Leuk! Veel plezier alvast voor morgen! Mocht je deze serveren , dan hoor ik natuurlijk graag wat jullie ervan vonden. 🙂

 12. Sanne schreef:

  Zo een vegatrische pasta kan ook wel eens smaken. Maar toch verkies ik eerder een bolognese pasta. 😉

 13. Judith schreef:

  Nooit gedacht linzen als vleesvervanger te gebruiken. Heel logisch eigenlijk

 14. Serafina schreef:

  Ziet er ongelofelijk lekker uit.. Linzen zijn m’n fave, je hebt deze recept goed aangepakt.. ?

 15. Marieke schreef:

  Dat ziet er heerlijk uit! Ik ben dol op pasta! Zelf ben ik geen vegetariër, maar ik kan wel heel erg genieten van een maaltijd zonder vlees.

  • Sandra schreef:

   Dank je wel, Marieke! En ik ben precies zoals jij. Eigenlijk eet ik gewoon wat me lekker lijkt en dat is vaak ook gewoon zonder vlees. En dan mis ik het ook niet. Ook al heb ik al tijden zooo’n trek in een biefstukje, dus die moet ik toch maar weer eens gaan bakken als het even kan in het budget. 🙂

 16. Danella schreef:

  Ziet er weer lekker uit!

 17. Yova schreef:

  Deze eten ziet heel goed uit. Het lijkt mij erg lekker om te maken.

 18. Jolien schreef:

  Oh ziet er heerlijk uit! Ik ben dol op pasta!

 19. Ellen schreef:

  Wauw, ik krijg hier nu echt super trek in! Spaghetti is echt mijn favoriete eten; helemaal fijn dat hij ook nog eens vegetarisch is <3

  • Sandra schreef:

   Ja, en lekker ook! Ik ga hem nog eens maken en er dan ook nog bleekselderij en wortel bij doen. Eigenlijk wil ik het nu al maken, maar ik heb nog zoveel andere dingen liggen. Hahaha…

 20. Ana Rita schreef:

  Dit ziet er ook echt heerlijk uit! Ik heb zelf ook wel eens pasta gemaakt met tomatensaus en champions, maar vind dat toch minder lekker dan met gehakt.. Maar zal deze eens proberen 😀

 21. Armande schreef:

  Oh wat creatief, met linzen! Dat klinkt echt heel lekker. Dat vervangt het vlees zonder dat je van nepvlees nodig hebt.

 22. esther schreef:

  Heerlijk! Wij eten altijd glutenvrije pasta en zonder saus. Met olijfolie, wat pijnboompitten en Parmezaanse kaas maar dit lijkt mij ook heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.