Pasta met romige spekjessaus

Pasta met romige spekjessaus
4 vote[s]

Geheel toevallig kwam ik laatst op een Zuid-Afrikaanse website terecht van een magazine, waar naast allerlei andersoortige artikelen ook recepten op staan. Wel in het Afrikaans, dat dan weer wel. Maar met een beetje goede wil en kennis van basisingrediënten en wat fantasie, is het zeker wel te lezen. Stiekem heb ik een zwak voor het Afrikaans, vooral om het te horen. Het klinkt heel poëtisch in mijn oren en ik geniet ervan als ik het hoor. Maar goed, ik dwaal af. Ik word er helemaal dromerig van.

pasta met romige speksaus

Dusss, waar had ik het over? O ja, de Zuid-Afrikaanse website met recepten. Ik vond daar een heleboel lekkere recepten die ook nog eens goedkoop te maken zijn. Zo ook deze pasta met een romige saus met spekjes. Geen groenten? Nee, geen groenten. Die moet je er dus apart bij maken. Of naar eigen smaak doorheen doen. Denk dan bijvoorbeeld aan ringetjes prei, broccoliroosjes, courgettestukjes of erwtjes. Je kunt er natuurlijk ook een lekkere salade bij maken.

Het was in ieder geval super super super lekker! Denk aan een carbonara, maar dan zonder ei en iets gekruider. En ik had er mijn Grieks-Mexicaans-achtige salade bij, aangezien ik dat in huis had.

Wat heb je nodig?
(4 porties)

– 375 gram pasta, bijvoorbeeld schelpjes omdat hier de spekjes lekker in gaan zitten
– 125 gram spekreepjes
– 1 kleine ui, gesnipperd
– 250 ml. (kook)room
– 1 eetlepel rode pesto
– geraspte kaas, parmezaan of naar keuze
– verse basilicum
– zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

Zet een pan met gezouten water op en breng aan de kook voor het koken van de pasta.

Bak de spekreepjes. Voeg de ui toe en bak deze even mee. Schenk er nu de room bij en laat dit inkoken tot je een dikke saus hebt.

Kook de pasta intussen volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Roer de pesto door de spekreepjes. Kruid na met zout en peper naar smaak en eventueel extra pesto.

Voeg de gare pasta toe en roer goed door.

Serveer met geraspte kaas en verse basilicum en met een groene salade van bijvoorbeeld spinazie.

Eet smakelijk!

Tips:
– Je kunt natuurlijk ook groenten aan de saus toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan courgette en champignons. Of prei. Bak deze dan apart en roer die samen met de pesto door de spekreepjes.
– Voeg samen met de pesto een handjevol kerstomaatjes toe en laat deze doorwarmen. Je kunt zo ook door de helft snijden, maar als je ze heel houdt, krijg je heerlijke smaakbommetjes in het gerecht.

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

16 reacties

  1. Chantal schreef:

    Dit recept klinkt heel lekker! Ik heb toevallig net een nieuw kookboek wat gericht is op het ‘net even anders’ bereiden van je groente. Perfect om hier ‘on the side’ toe te passen.

  2. Beau Bewust schreef:

    Oh wat heerlijk, ik ben gek op dit soort pastagerechten! Zelf zou ik er inderdaad nog wat groenten aan toevoegen!

    • Sandra schreef:

      Ja, dat vind ik ook! Maar het is echt heel lekker en zo simpel! Een salade erbij, of gestoomde groenten als broccoli of een salade is er natuurlijk zo bij gemaakt. 😉

  3. Mirjam schreef:

    Oeh lekker! Wij maken (en eten) ook graag pasta met een lekkere zelfgemaakte saus. Vaak met wat extra groente erdoor – altijd handig met een peuter 😉

    • Sandra schreef:

      En dan de groenten zeker fijngesneden? 😉 Ik moest van mijn moeder, voor zover ik me kan herinneren, altijd alles eten. Zelfs tuinbonen en spruitjes. Het voordeel is dat ik nu alles eet. 🙂

  4. Debbie schreef:

    Dat klinkt lekker zeg! Ik ga een proberen of ik hier een vegan versie van kan maken; de spekjes vervangen voor speckjes van De Vegetarische slager, met haverroom ipv kookroom en een mengsel van gemalen cashewnoten en edelgist ipv kaas.

  5. Johanne schreef:

    Wat een leuke variatie op de carbonara. Deze ga ik zeker een keertje maken. Klinkt heel goed.

    • Sandra schreef:

      Leuk dat je het gaat proberen, Johanne. Ben heel benieuwd naar wat je ervan vindt! Laat je het weten? Een foto mag. 🙂

  6. LenaH schreef:

    Ziet er lekker uit. Helaas lust mij ‘hubby’ geen pasta, maar als ik alleen eet, dan ga ik helemaal los.

    • Sandra schreef:

      Jouw ‘hubby’ weet niet wat hij mist. Haha. Just kidding. Ik kan me zo goed voorstellen dat als hij er niet is, je vooral pasta eet! Probeer deze eens!

  7. Irina schreef:

    Hmm het ziet er heerlijk uit! Het is dat mijn vader geen ham mag hebben, maar anders had ik dit een keer geprobeerd!

    • Sandra schreef:

      Oh wat jammer. Je kunt de spekjes ook vervangen door geroosterde pijnboompitjes. Of geroosterde en gehakte walnoten. 🙂

  8. Miryam schreef:

    Lekker!! Ik maak ook wel s zoiets. Lekker makkelijk en kids houden hiervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.