Pasta met prei à la crème en garnalen

Pasta met prei à la crème en garnalen
2 vote[s]

Het komt niet zo vaak voor dat ik thuis garnalen eet en/of bereid. Garnalen zijn namelijk niet direct het goedkoopste ingrediënt. Toch eet ik ze heel graag. Zo zat ik laatst te denken hoe ik het toch kon maken. En je kunt een gerecht met een wat luxer ingrediënt natuurlijk weer goedkoper maken door de rest van de producten goedkoop te houden. Zo ontstond het idee om een pasta met prei à la crème en garnalen te maken. En wat is er nou goedkoper dan prei? En prei geeft ook een lekker pittige smaak aan een gerecht. Daarom gebruik ik die ook altijd samen met kip om een heerlijke Pasta Gorgonzola te maken. Luxe eten zonder luxe geld uit te hoeven geven.

pasta met prei a la creme en garnalen

Ik ging dus iets met prei en garnalen en pasta maken. Oe, waarom niet een prei à la crème. Ik kende dit eigenlijk alleen uit die diepvriesdoosjes, maar ik zie die eigenlijk nergens meer. Jullie wel? Dus dan maar zelf maken. En daar staan genoeg recepten voor online. Het viel mij alleen op dat de prei steeds best wel lang gekookt werd en dat het merendeel van het kookwater in de afvoer verdween. Dat is echt zoooo zonde. In dat water zit namelijk alle smaak en ook de vitaminen. Dat ging ik dus even anders aanpakken. En ik moet zeggen dat het heerlijk werd. Ik ga nog veel meer doen met mijn eigen basisreceptje voor prei à la crème.

Omdat ik wil gaan proberen zoveel mogelijk aan te geven hoeveel een maaltje heeft gekost, heb ik dat dit keer even uitgerekend. Een doosje gepelde en gekookte garnalen van 100 gram koop je bijvoorbeeld voor € 2,19 bij de Albert Heijn. Ik heb nog niet bij andere winkels gekeken, maar ik vond dit een aanvaardbare prijs. Samen met de rest van de ingrediënten kwam ik uiteindelijk op een bedrag van € 1,49 per persoon. Ik heb de boter en zout en peper niet meegerekend omdat ik ervan uit ga dat je die in huis hebt én omdat dat amper uit te rekenen is. Maar zo zie je maar weer. Deze Pasta met prei à la crème en garnalen kun je dus hartstikke goedkoop maken. En dat smult ook een stuk lekkerder.

Recept Pasta met prei à la crème en garnalen

Wat heb je nodig?
(2 porties)

  • 150 à 200 gram pasta, ik gebruikte tagliatelle (20 cent)
  • 100 gram garnalen (€ 2,19)
  • 1 middelgrote prei, in halve ringetjes en goed gewassen (49 cent)
  • 1/2 groentenbouillonblokje (3 cent)
  • water, ik gebruikte een soeplepel vol
  • 1 eetlepel bloem (1 cent)
  • scheutje room, ca 4 eetlepels (5 cent)
  • klontje boter
  • zout en peper, naar smaak
Kosten:
Totaal: € 2.97

Per persoon: € 1,49

Hoe maak je het?

Zet een flinke pan ruime gezouten water op het vuur voor het koken van de pasta.

Verhit in een hapjespan een klontje boter. Bak hierin de prei tot deze zachter wordt. Dit duurt ca 2 à 3 minuutjes, Voeg dan het water toe en het halve bouillonblokje toe en roer dit goed door. Plet het bouillonblokje zodra deze zacht begint te worden zodat je hem beter door de prei kunt roeren. Kruid met een beetje zout en peper. Laat de prei nu zachtjes koken voor 10 minuutjes en roer het af en toe door.

Strooi de bloem over de prei en roer dit net zolang door tot je geen klontjes meer ziet. Het handigste is het om de bloem door een zeef over de prei te strooien. Als de bloem goed is opgelost, giet je er een scheutje room bij. Roer dit door en herhaal tot je de gewenste dikte hebt. Ik heb zo’n 4 à 5 eetlepels gebruikt. Kruid met zout en peper naar smaak en laat het geheel op het laagste vuur staan tot je pasta klaar is. Roer af en toe door.

Kook nu de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ongeveer een minuutje voor de pasta klaar is, roer je de garnalen door de prei à la crème. Ze zijn tenslotte al gaar en hoeven alleen nog maar verwarmd te worden en je wilt niet dat ze rubberig worden.

Giet de pasta af als deze klaar is, maar laat het niet uitlekken. Roer de pasta met het aanhangende water door de prei en garnalen.  Serveer direct. 

Eet smakelijk!

Tip: Voeg een beetje citroenrasp en -sap toe voor extra frisheid

Gek op garnalen? Maar zie je een combinatie van Pasta met prei à la crème en garnalen niet zo zitten? Probeer dan eens deze Pasta met zalm en garnalen:

Pasta met zalm en garnalen

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

8 reacties

  1. Ana Rita schreef:

    Wat een leuk idee! Ik ben gek op pasta met garnalen, zal deze zeker eens proberen 🙂

  2. Nicole Orriëns schreef:

    Ik vind de prijzen van deze gerechten echt helemaal geweldig zeg! Als ik eens een budgetweek wil doen, dan weet ik wat ik ga koken!

  3. Ester schreef:

    Mmm ik ben grote fan van scampis en deze pasta ziet er heerlijk uit!

  4. Carli schreef:

    Oh deze ziet er echt heerlijk uit! Ik ben echt een fan van pasta. Als ik kon, at ik het dagelijks! IK ga deze zeker eens een keertje proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.