Pasta Florentine voor 1 persoon

Pasta Florentine voor 1 persoon
8 votes

Pasta Florentine, wat is dat eigenlijk? Het is niet een gerecht dat wij hier op de Italiaanse menukaarten zien staan. Tenminste ik kan het me niet herinneren. Maar daarentegen kom ik het online dan weer wel heel vaak tegen. En het ziet er altijd zo smakelijk uit dat ik vond dat ik daar ook iets mee moet doen. Maar wat is nou Florentine?

Na wat googelen kwam ik erachter dat Florentine niks meer en niks minder betekent dan dat het qua smaak een recept is zoals je dat in Florence (Italië) zou kunnen vinden. Het bevat altijd spinazie, hoewel ik me dan weer niet kan voorstellen dat de Florentijn enkel spinazie eet. Dat is wel heel saai, vind je ook niet?

Pasta florentine

Maar goed iets met spinazie dus? Klinkt heel vaag, toch? Haha. Het meest voorkomende is de combinatie van gestoofde spinazie met een stukje vis, (wit) vlees of gepocheerd ei met daarover een Mornay saus, die vaak ook vervangen wordt door een Hollandaise saus. Dat is mij allemaal iets te sjiek. Overigens vind ik het een beetje typisch dat een Franse saus, de Mornay saus dus, bijna standaard schijnt te worden gebruikt in een gerecht a la Florentine, Italië dus. Snap jij het nog.

Soms kan ik dingen even niet loslaten en ook in dit geval wilde ik graag weten hoe het nu precies zat. Het antwoord bleek heel simpel:

Spinazie was de favoriete groente van Catherine de Medici, een historisch figuur in de 16e eeuw. Toen ze haar huis in Florence, Italië verliet om met de koning van Frankrijk te trouwen, bracht ze haar eigen koks mee. Deze koks konden spinazie voorbereiden zoals zij deze groente het lekkerst vond. Sinds die tijd worden gerechten die bereid worden op een bedje van spinazie aangeduid als “a la Florentine.” – (bron: http://www.optimalegezondheid.com/spinazie-is-goed-voor-je-ogen/)

Overigens nam ze ook spinaziezaadjes mee om zeker te weten dat ze in Frankrijk ook nog van deze heerlijke groente kon genieten. A la Florentine, toch iets met spinazie dus. Spinazie combineert natuurlijk uitstekend met room en champignons, dus de keuze werd vrij makkelijk. En toen had ik mijn eigen heerlijke Pasta Florentine.

Recept Pasta Florentine voor 1 persoon

Wat heb je nodig?
(1 portie)

  • 75 à 100 gram pasta, naar keuze
  • 150 gram champignons, in plakjes
  • 2 handjes verse spinazie, gewassen en in stukjes gesneden
  • klein scheutje room, kook- of slagroom
  • olijfolie of boter om de champignons in te bakken
  • zout en peper, naar smaak

Hoe maak je het?

Zet een flinke pan met gezouten water op voor de pasta.

Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan en bak hierin de champignons voor ca 10 minuten. Kruid ze met een beetje zout en peper. Kook intussen de pasta 1 minuutje korter dan volgens de aanwijzingen op de verpakking. De pasta gaart namelijk nog verder in de saus.

Voeg dan de spinazie toe bak deze kort mee. Schenk er een klein scheutje room bij als de spinazie is geslonken. Let op dat je er niet te veel bij doet, want dan wordt het meer soep dan saus. Ik denk dat ik 1,5 eetlepel heb toegevoegd. Kruid ook nu weer met een beetje zout en peper.

Giet de pasta af en doe deze bij de saus. Roer dit goed door en verwarm nog een minuutje. Proef het geheel en kruid eventueel bij met nog wat zout en peper naar smaak.

Serveer eventueel met geraspte kaas.

Eet smakelijk!

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

25 reacties

  1. Brent schreef:

    Lekker recept! Heb een beetje gevarieerd en er restje gehakt bij gedaan en iets minder champignons, die ik over had van een ander recept op deze site. Ook 3/4 lepel room en 3/4 lepel zuivelspread in plaats van de anderhalve lepel room. Heeft goed gesmaakt!

    • Sandra schreef:

      Wat leuk om te horen, Brent! En vooral heel leuk dat je er mee gevarieerd hebt. Het klinkt ook erg lekker zo met gehakt erbij. Ik had zelf inderdaad ook al aan zuivelspread gedacht in de tussentijd. Blij dat dat lekker is! Ga ik dus zeker ook proberen. 🙂
      Ik ben nog wel benieuwd van welk recept je ze over had.. 😉
      Groetjes en dank voor je reactie!

  2. Anne schreef:

    Wauw, wat een heerlijk makkelijk recept. Ik sla deze op voor aankomend weekend. Dankjewel!

  3. Chantal schreef:

    Dit recept ziet er heerlijk uit! Ik denk dat ik het woensdag gelijk maar eens ga maken. Dan eet ik toch alleen! Xxx

  4. Anne schreef:

    Lekker! Dat gaat het diner van vanavond worden! Simpel maar t lijkt me overheerlijk

  5. Sjira schreef:

    Ik ben dol op spinazie. Dit gerecht ken ik niet. Bedankt voor je recept, ik ga dit zeker eens uitproberen.

    • Sandra schreef:

      Leuk Sjira!
      Ik ben ook gek op spinazie. Ik maak daar ook vaak salade mee. Zoveel lekkerder dan met ‘gewone’ sla.;)
      Laat je weten hoe het gesmaakt heeft als je het hebt uitgeprobeerd?
      grtjs,
      Sandra

  6. Jeroen schreef:

    Hmm, klinkt lekker. Ik wist nog niet wat ik deze week ga eten, dus…

  7. Laura schreef:

    Dit lijkt me heerlijk! Leuk ook om te lezen hoe het nou eigenlijk is ontstaan!

    • Sandra schreef:

      Ja he, Laura? Ik vind dat altijd interessant. Laatst keek ik op 24 Kitchen de serie Jamie Oliver’s Britain en daaruit bleek dat eigenlijk alle ‘moderne’ gerechten al fushion zijn omdat veel kruiden die nu gebruikt worden van andere delen van de wereld komen. Dat vind ik echt zo leuk om te weten. 🙂

  8. Samanth schreef:

    Oh dit klinkt heerlijk! Deze ga ik in de planning voor woensdag zetten. Dankjewel voor het delen van je recept. Denk je dat ik de room met soya culinesse kan vervangen?

    • Sandra schreef:

      Hoi Samanth,
      Leuk dat je het gaat proberen. Ik denk dat je prima de room door soya culinesse kunt vervangen. Laat je weten hoe het gesmaakt heeft?
      Grtjs,
      Sandra

  9. Sofie schreef:

    Wat toevallig, dit heb ik gisteren nog gegeten. Echt heerlijk, gaan we zeker weten nog een keer maken!

  10. Amanda schreef:

    O dat ziet er heerlijk uit! Weer een fijn recept voor op mijn lijstje, als ik een keertje alleen eet!

  11. Bloggelientje schreef:

    Mijn oudste zoon is net het huis uitgegaan, en ideaal dus dat dit recept voor 1 persoon is! Ik ga het aan hem doorgeven. Hij kan wel wat inspiratie gebruiken denk ik.

  12. Cassandra schreef:

    Een paar cherry tomaten erdoor is ook heel erg lekker voor de variatie!

  13. Fleur schreef:

    Wij eten altijd graag pasta met spinazie. Meestal doe ik er dan Boursin Cuisin door heen. Meteen room en smaak erbij

  14. MC Kleuver schreef:

    De champignons zou ik vervangen door iets anders. Daar ben ik namelijk geen fan van. Mijn buik begint wel te knorren.

  15. Bianca schreef:

    Super lekker en makkelijk om te maken! Kijk zulke recepten daar heb ik wat aan, dit ga ik zeker eens maken x

  16. Astrid schreef:

    Het lijkt mij wel lekker, maar mijn kids houden absoluut niet van spinazie blaadjes (en ik kan ze niet echt ongelijk geven, met zo’n rare structuur)

  17. esther schreef:

    Lekker en makkelijk! Smaakt vast goed 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.