Pasta Bolognese

Pasta Bolognese
1 vote

Een echte Bolognesesaus is niet in een handomdraai klaar. Ondanks dat het niet moeilijk is om de saus te maken en zeker ook niet duur, moet je wel rekening houden met een bereidingstijd van minstens 4 uur. Maar dan heb je wel een overheerlijke Pasta Bolognese.

Pasta Bolognese

Elke keer als ik deze saus op tafel zet voor gasten, zijn ze lyrisch. Het liefst eten ze de pan leeg en ze willen daarna vooral ook zelf het recept hebben. Nu heeft iedereen het recept en je kunt deze saus natuurlijk ook in een lasagne gebruiken. Houd er trouwens rekening mee dat de saus zeer geconcentreerd is. Je hebt dus maar een kleine hoeveelheid nodig over/door je pasta.

Recept Pasta Bolognese

Wat heb je nodig?
( 6 flinke porties)

– 500 gr. gehakt (h.o.h. of runder. Ik vind rundergehakt lekkerder, maar h.o.h. is goedkoper)
– 150 gram ontbijtspek
– 150 gram rauwe ham (dit kun je ook weglaten, maar het is wel lekkerder)
– 1 grote ui
– 2 stengels bleekselderij
– 2 teentjes knoflook
– ca een halve winterwortel (of ongeveer dezelfde hoeveelheid bospeen)
– 150 ml wijn (wit of rood, kan allebei en het kan ook zonder)
– 2 kleine blikjes tomatenpuree, of 1 grote.
– 1 runderbouillonblokje
– 500 ml water
– zout en peper naar smaak

Aan de slag:

Snijd de ui, wortel en bleekselderij in grove stukken. Doe dit samen met de knoflook in een keukenmachine en snijd fijn. Zet dit apart. Doe vervolgens de ontbijtspek en eventueel rauwe ham in de machine, eerst schoonmaken is niet nodig, en snijd ook dit fijn.

Bak het gehakt rul. Doe het spek en eventueel de ham erbij en bak dit ca 3 min. Doe de fijngesneden groenten erbij en bak dit ook even aan. Doe dan de tomatenpuree erbij en bak dit mee tot de zurige geur eraf is. Blus af met de wijn en laat koken tot het vocht bijna weg is.

Doe er dan de 500 ml water en het bouillonblokje bij. Breng dit aan de kook en laat ca 3,5 uur op laag vuur pruttelen. Doe er dan peper en naar smaak zout bij. Let op want er zit al redelijk zout in. Ik doe er eigenlijk nooit zout bij.

Serveer met pasta naar keuze en geraspte parmezaanse kaas, of een andere kaas naar keuze.

Bon appetit!

Variaties:
–Β Je hebt dan een flinke pan saus en je hebt vrij weinig nodig per portie omdat het zeer geconcentreerd is van smaak. De saus wordt overigens lekkerder als hij al gestaan heeft. Je kunt hem makkelijk invriezen, maar er bijvoorbeeld ook lasagne van maken.
–Β Of je kunt er Shepherd’s pie van maken. Dan neem je de hoeveelheid die je nodig hebt, doet er doperwtjes en worcestershiresaus door. Doet dit in een ovenschaal en bedekt het met aardappelpuree met kaas. 175 graden, ca 25 Γ  30 minuten.

Print Friendly, PDF & Email

32 reacties

  1. Jack schreef:

    Beetje chilisaus, paprika- en (snufje) chilipoeder, blik bruine bonen (met vocht), een paar handjes gekookte rijst en vers gesneden prei erbij en je hebt een heerlijke chili con carne

  2. Carrieremamma schreef:

    Bleekselderij er door heen kende ik nog niet. Ga ik eens proberen!

  3. Elisabeth schreef:

    Je moet het ook eens proberen met draadjesvlees, dus rundsvlees.

  4. Het kost wat tijd, maar niks kan op tegen vers gemaakte saus! X

    • Sandra schreef:

      Zeker! Ik maak het altijd op een dag dat ik toch in huis aan het rommelen ben. Lekker vroeg aan en terwijl het pruttelt, ga ik andere dingen doen. Ik ben nog bezig dit recept aan te passen voor de slowcooker. Dan kan ik lekker de deur uit, terwijl de saus steeds lekkerder wordt. πŸ™‚

  5. Maikel schreef:

    Wat een heerlijk recept. Hier kan ik geen genoeg van krijgen

  6. Kim Phi Luong schreef:

    Dit klinkt lekker zeg!

  7. Miryam schreef:

    Oh heerlijk, versgemaakt is t lekkerst! Helaas vaak weinig tijd voor.

  8. MomMandy schreef:

    Dit klinkt echt enorm lekker! Jammer genoeg heb ik niet het geduld en de tijd om zoveel tijd aan het eten te besteden. Ik gebruik meestal saus uit een pot, snel en toch best lekker πŸ™‚

    • Sandra schreef:

      Op zich ben je dus helemaal niet lang met het koken bezig. Als het staat te pruttelen, kun je gewoon andere dingen gaan doen. Alleen af en toe, als je langsloopt, even roeren. Meer werk is het echt niet. En zoveeeel lekkerder. En goedkoper. πŸ™‚

  9. Cassandra schreef:

    Weer zo’n lekker pasta recept. Volgens mij ben jij net zo pasta verslaafd als ik haha!

    • Sandra schreef:

      Hahaha, ik ben betrapt! Ik kook inderdaad heel vaak met pasta! Het is ook zo makkelijk om er van alles mee te verzinnen. πŸ™‚

  10. Rosita schreef:

    Dat ziet er lekker uit! Maar ik heb toch een paar vraagjes. Waarom duurt het 4 uur? En kun je bolognese ook zonder rundvlees maken?

    • Sandra schreef:

      Dank je wel, Rosita! Het duurt 4 uur omdat het vocht wat er in zit moet verdampen. Door dit zo langzaam en op laag vuur te doen, worden dan ook de smaken intenser. Het maakt echt heel veel verschil. Je zou ook varkensgehakt kunnen gebruiken. Dat is wel iets vetter, dus dan zou ik na het rul bakken het overtollige vet verwijderen.

  11. Bianca Schrijft schreef:

    Het is zo makkelijk om te kiezen voor een pakje of een potje van de wel bekende merken. Dat is stom, want ik weet dat dit uiteindelijk veel lekkerder is.

    • Sandra schreef:

      En goedkoper. Ander voordeel: je maakt gelijk een flinke pan vol, dus je kunt de saus ook in porties invriezen. Tenzij ze heel veel eten bij jou thuis. Maar dan kun je natuurlijk een dubbele hoeveelheid maken. Als je toch bezig bent… πŸ˜‰

  12. Patricia schreef:

    Klinkt echt heel lekker. Ik ben dol op Bolognese. Deze variant ga ik zeker een keer proberen. Mijn kinderen zijn echte pasta eters het zal best goed in de smaak vallen?

  13. Judith schreef:

    Deze bolognese variant ken ik nog niet, klinkt weer super! Ik ga het ook eens met draadjesvlees proberen zoals iemand anders zei, ben ik heel nieuwsgierig naar

  14. Ziet er goed uit! Het mooie van zelf pastasaus maken is dat er werkelijk heel veel in kan en dat het bijna altijd lekker smaakt.

  15. Fleur schreef:

    Dit eten we bijna elke week, mijn kinderen zijn er dol op

  16. Claudia schreef:

    OMG wat ziet dit er lekker uit. We eten 1x per week spaghetti bolognese. We zijn er dol op. Goed trouwens dat je je eigen saus maakt dat is ook zoveel lekkerder. Aan het eind doe ik er nog altijd een scheutje chilisaus!

    • Sandra schreef:

      Dank je wel, Claudia! Ja, het is zoveel lekkerder, goedkoper Γ©n helemaal niet moeilijk om te maken. Je moet alleen een halve dag thuis zijn. Ik maak gelijk een flinke pan en vries de saus dan in porties in. En omdat hij zo geconcentreerd smaakt heb je per portie ongeveer een volle soeplepel nodig. Dus ik haal er minstens 6 porties uit. πŸ™‚

  17. Madelon schreef:

    Weer zo’n lekker recept! Heerlijk. Je kan zowat een kookboek publiceren;)

    • Sandra schreef:

      Hahaha, dank je wel! En misschien in de toekomst! Ik moet eerst nog de oude recepten die ooit geΓ―mporteerd zijn vanuit Blogger bewerken en nieuwe foto’s bij maken. Daar zie ik wel even tegenop, maar het is voor een goed doel zullen we maar zeggen. πŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.