Pasta alla Norma met geraspte kaas

Aubergines. Heerlijk vind ik ze, maar ik eet ze echt veel te weinig. Geen idee waarom eigenlijk. Ik bedoel ze zijn vaak heel goedkoop te krijgen en ze zien er zo mooi uit met die mooie rondingen en dieppaarse huid. Tijd voor een nieuw gerechtje met aubergine dus. Ik heb al heel vaak Pasta alla Norma voorbij zien komen, maar op de een of andere manier leek mij de combinatie aubergine met pasta niet zo lekker. Gekkie ben ik soms als het op eten aankomt. En misschien komt dat wel omdat mijn eerste ervaring met deze groente  een Gestoofde aubergine met kip en rijst was. Overheerlijk is die trouwens!

pasta alla norma

Het recept voor Pasta alla Norma komt uit Sicilië. Uit Catania om precies te zijn. Om de een of andere vage reden verwachtte ik een superlief verhaal dat zou vertellen hoe deze pasta aan zijn naam is gekomen. Het was geen romantisch eerbetoon en er zijn zelfs twee versies. Het eerste verhaal dat de ronde doet, is dat een kok geïnspireerd door de opera Norma van Bellini dit gerecht maakte. Volgens het tweede verhaal  was het toneelschrijver Nino Martaglio die het gerecht vergeleek met de opera Norma om ermee aan te duiden hoe heerlijk hij het vond. Nou ja, goed. Geen hartverscheurend liefdesverhaal dus.

Dat doet overigens niks af aan dit gerecht. Heerlijk is het zeker! Officieel hoor Pasta alla Norma te serveren met geraspte gerookte ricotta, maar dat is niet zo makkelijk te krijgen en vast ook niet heel goedkoop. Je kunt er voor kiezen er wat gewone ricotta doorheen te doen of te kiezen voor een andere geraspte kaas zoals pecorino of Parmezaanse kaas. Ik gebruikte de goedkope geraspte kaas van de Vomar want dat smaakt mij ook prima en het scheelt een boel geld.

Recept Pasta alla Norma

Wat heb je nodig?
(2 porties)

 • 1 aubergine (69 cent)
 • 1 blik gepelde tomaten (39 cent)
 • 1/2 ui, gesnipperd (10 cent)
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt of door de knoflookpers (10 cent)
 • verse basilicum (20 cent)
 • 150 – 200 gram pasta, naar keuze (30 cent)
 • zout en peper, naar smaak
 • olijfolie, om in te bakken
 • geraspte kaas (65 cent)
Kosten:
Totaal: € 2,43
Per persoon: € 1,22

Hoe maak je het?

Was de aubergine, droog hem en snijd in blokjes. Doe de blokjes in vergiet en bestrooi met flink zout. Roer dit goed door en laat ca een kwartiertje staan.

Zet een ruime pan met flink gezouten water op voor het koken van de pasta.

Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui tot deze glazig ziet. schenk hier de gepelde tomaten uit blik bij en stamp ze fijn met een vork of een aardappelstamper. Roer hier de knoflook en fijngesneden basilicum door. Ik gebruikte zo’n 10 blaadjes. Kruid de tomatensaus met een beetje zout en peper naar smaak en laat hem op laag vuur zachtjes pruttelen.

Spoel de aubergine af en dep deze droog met wat keukenpapier. De aubergine moet echt goed droog zijn omdat je deze nu in olie gaat bakken. Verhit in een ruime koekenpan een ruime scheut olijfolie en bak hierin de aubergine voor ca 10 minuten. Vergeet niet regelmatig te roeren.

Kook intussen de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Roer de gebakken auberginestukjes door de saus. Proef de saus en kruid met zout en peper naar smaak. Laat dit op zacht vuur zachtjes doorpruttelen tot de pasta klaar is. Vergeet niet de saus af en toe door te roeren.

Giet de pasta af als deze al dente is, maar laat hem niet uitlekken. Gooi de pasta met het aanhangende water in de saus en roer dit goed door zodat de saus goed verdeeld is. 

Serveer met geraspte kaas en wat fijngesneden verse basilicum.

Eet smakelijk!

Ook gek op aubergine? Probeer dan eens deze Gestoofde aubergine met kip en rijst:

Gestoofde aubergine met kip en rijst

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

48 reacties

 1. Anne schreef:

  Wat een heerlijk voordelig maaltje is dit zeg, ik denk dat dit er bij ons thuis ingaat als koek!

 2. Judith schreef:

  lekker zeg, makkelijk en goedkoop ook nog

 3. Fleur schreef:

  Dat ziet er heerlijk uit! Ik denk dat we vanavond ook pasta gaan eten

 4. Chantal schreef:

  Zelf ben ik niet zo’n aubergine fan maar wel een reuze pasta liefhebber. Misschien vind ik het in deze combi wel erg lekker. Bedankt voor de tip.

 5. Madelon schreef:

  Wat ziet het er weer lekker uit Sandra. Kun je niet eens hier komen haha?!!

 6. Nicole Orriëns schreef:

  Deze gaat echt op mijn ‘te koken’ lijstje! Het lijkt me lekker, en de ingrediëntenlijst vind ik goed te doen. En ik wil best eens iets koken met aubergine!

 7. Hinda schreef:

  Ik ben gek op aubergine vandaag nog een tapenade gemaakt ervan. Dit ziet er heerlijk uit en lekker budget.

 8. Jasmijn Dennink schreef:

  Lekker!! Ziet er goed uit!

 9. Sanne schreef:

  alle gerechten met aubergine zijn gewoon lekker. Vooral deze ziet er super lekker uit . En zo weinig geld uitgeven, ideaal.

 10. Bianca schreef:

  Ik eet eigenlijk nooit Aubergine, maar zo met dit recept gecombineerd met pasta lijkt het mij heerlijk x

 11. Janet schreef:

  Ik ben niet zo’n fan van aubergine, maar op de foto ziet de pasta er heerlijk uit (dat geldt ook voor de gestoofde aubergine trouwens 😉 )

  • Sandra schreef:

   Dank je wel, Janet! Die gestoofde aubergine smaakt amper nog naar aubergine. Misschien is dat iets voor je om het toch weer eens te proberen? 😉

 12. Lodi schreef:

  Lekker! Ik kook ook veel te weinig met aubergine terwijl ik het hartstikke lekker vind.

 13. Beau Bewust schreef:

  Klinkt lekker zeg en vooral die aubergine. Leuk om daar eens wat meer mee te doen!

 14. Ester schreef:

  Mmm die pasta ga ik zeker eens proberen. Ziet er heerlijk uit!

 15. Kirsten schreef:

  Ik ben niet zo van de aubergine.. Maar ik denk dat die ook prima te vervangen is door courgette? Want dan lijkt het me wél erg lekker!

  • Sandra schreef:

   Ik denk dat je zeker de aubergine kunt vervangen door courgette. Sla dan het zouten over en kook het een stuk korter. Courgette is veel sneller klaar en je wilt er geen prut van maken. 😉

 16. Wat weet je het weer heerlijk te fotograferen en te omschrijven. Aubergine is zeker een leuke mix met pasta, toch eens proberen

 17. Natalie schreef:

  Wat heerlijk dit en voor zo’n klein prijsje! Moet ik eens proberen!

 18. Mieke schreef:

  Dit ziet eruit als een heerlijk mediteraans recept om met een goede rode wijn van te genieten, Yum! X

 19. Manon schreef:

  Ik ben echt een pasta verslaafde dus dit ga ik wel een keer maken hoor het ziet er lekker uit

 20. Bouchra schreef:

  Ik ben echt een grote fan van aubergines en mijn kids op pasta. Dus dit gaan we snel uitproberen!

 21. Elke schreef:

  Omg, ik ben dol op pasta dus deze combinatie wil ik zeker eens maken! Lijkt me heerlijk!

 22. Maaike schreef:

  Het lijkt me heerlijk en lekker goedkoop. Ik ben nu wel benieuwd hoe gerookte ricotta smaakt moet ik zeggen!

 23. Liset schreef:

  Echt heerlijk! Ik ben dol op pasta en kaas. Ik eet het niet teveel omdat het vaak wat zwaar op mijn maag aanvoelt, maar lekker is het wel!

 24. Ziet er heerlijk uit. Met pasta kun je eindeloos variëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.