Paprikazaadjes drogen

Het is een trend: groenten en fruit kweken in eigen tuin of op je balkon. Veel mensen hebben zelfs een echte moestuin. Al eerder hadden we het over groenten die je opnieuw kunt laten groeien. Maar wist je ook dat je zelf zaadjes uit groenten kunt halen? Neem bijvoorbeeld de paprika. De zaadjes die normaal rechtstreeks in het afval belanden, kun je heel goed drogen en daarna planten.

zaadlijsten paprika

Hoe droog je de paprikazaden?

Haal de zaden na het snijden en schoonmaken van de paprika uit de zaadlijsten.

Doe de zaden in een koffiefilter en laat deze een paar dagen, 4 à 5, open op een veilige plek staan. Zo voorkom je dat eventuele kleine restjes paprika de zaden doen schimmelen.

paprikazaden drogen

Vouw het filter goed dicht en bewaar deze op een donkere droge plek tot het tijd is om deze te planten. Dit doe je eind april (en tegen die tijd kun je op deze website de uitleg vinden over hoe je dat moet doen).

Tip: Schrijf op het filter wat je er in hebt gedaan.

Bekijk hier hoe je lente-ui opnieuw kunt laten aangroeien.

Print Friendly, PDF & Email

14 reacties

 1. Jody schreef:

  Wat een leuk idee! Ik woon nu zelf op 6 hoog, dus heb geen ruimte om paprikaplantjes te gaan zaaien, maar mocht er ooit een huis met een tuin bijkomen ga ik dit zeker onthouden!

  • Bianca schreef:

   Je hebt geen keuken of een balkon? Je kunt namelijk ook verticaal tuinieren zoals met flessen. Kijk voor meer info op internet.

   • Sandra schreef:

    Ik ken het verticaal tuinieren, Bianca. En ik vind het supergaaf. Helaas geen muur beschikbaar…. 🙁 Ik woon echt heel klein. Maar ik ga wel een oplossing vinden. Misschien voorstellen ze te planten op het dakterras van de buurman en de oogst delen… 😉

 2. Vlijtig Liesje schreef:

  Dit vind ik een leuke voor mijn man! Hij doet bij ons de groentetuin. Hij vindt het vast leuk om zelf paprika’s te kweken!

  • Sandra schreef:

   Leuk! Ik moet ze zelf nog steeds zaaien, maar ik heb echt geen groene vingers en heb ook niet echt een goed plekje om dat te doen. Misschien toch maar eens aan de slag met mijn balkonnetje.;)

 3. Maaike schreef:

  Leuk idee! Nu totaal niet het goede seizoen maar ik ga het volgend jaar doen met mijn zoons!

 4. Ik had toevallig gisteren een paprika voor het eten… De zaadjes liggen klaar!

 5. Fleur schreef:

  Leuk idee om te gaan doen met de kinderen, dan zien ze meteen waar paprika’s vandaan komen

 6. Winny schreef:

  Ik had ze Min bloempotten gedaan vorige en het begint te groeien maar nu ik zie dat het pas kan in April..gr Winny

 7. Lauren de Bruijn schreef:

  Bedankt voor het advies om paprikazaden in een koffiefilter te drogen. Ik heb altijd een eigen boerderij willen hebben, maar ik woonde in de stad en had een kantoorbaan. Vorig jaar ben ik eindelijk naar een dorp verhuisd, en tegenwoordig ben ik een boerderij aan het opstarten. Ik heb nog geen idee hoe ik zaden van verschillende planten en groenten moet bewaren, maar ik heb veel tijd om te leren.

  • Sandra schreef:

   Graag gedaan, Lauren! Ik wilde hier eigenlijk veel meer tips hebben, maar ik ben zelf niet zo goed in tuinieren en degene die de stukjes zou schrijven, heeft het af laten weten. Ik heb wel weer ergens gelezen dat je plakjes tomaat zo kunt planten voor de zaadjes. Dat je die dus niet hoeft te drogen. Je moet dan wel voor de biologische versies kiezen. 😉
   Veel succes en wat leuk dat je een boerderij aan het opstarten bent!

 8. Rian schreef:

  Ik heb gelezen dat je voorzichtig moet zijn met het steeds maar opkweken van zaden uit dezelfde planten. Sommige planten zijn giftig en de telers hebben dat eruit gefokt.
  In Duitsland is een man overleden door het eten van een courgette die hij uit de tuin van de buurvrouw had gekregen. De schil van een courgette is nl. van nature giftig.

  • William schreef:

   is dit nou waarheid of en populaire manier om mensen naar de supermarkt te sturen? Ik geloof er (kan het niet onderbouwen) eigenlijk niets van.

 9. Ronald schreef:

  Paprika zaadjes zaaien in februari in kleine plantenpotjes. Klein beetje vochtig houden en zet de potjes op een zonnige plek voor het raam. Halverwege mei, als de vorst weg is planten in een grotere pot, bak of in de volle grond en naar buiten, wederom op een zonnige plek. De planten zijn dan zo’n 15 cm hoog. Afhankelijk van hoeveel de plant kan wortelen wordt hij groter. Bij mij in een plantenbak van 1m bij 40cm bij 40 cm zijn ze 60 cm hoog en fors. Met 4 planten heb ik in augustus een oogst van zeker 25 paprika’s en er komt zeker nog eens die hoeveelheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.