Pappardelle met Provençaalse kruiden en tomaat

“Het is nóg lekkerder omdat je weet dat je het zelf gemaakt hebt”, zei een deelnemer aan het BBC-programma Back in Time for Dinner, nadat ze zelf pasta had gemaakt. En dat klopt. Het ís lekkerder. Sinds enige tijd maak ook ik zelf pasta. Hoewel de vorm niet altijd tot wens is (ik heb geen pastamachine), is de smaak dat over het algemeen wel. En het meisje uit het BBC-programma had gelijk: omdat ik er zelf de nodige tijd in heb gestoken, waardeer ik de pasta ook meer. Mijn laatste variatie smaakte zó goed, dat ik die graag deel.

Parpadelle

Omdat ik graag experimenteer in de keuken zien deze pastaslierten er anders uit dan mijn vorige creaties. Geïnspireerd door een kandidaat uit dit seizoen van Masterchef Holland, besloot ik kruiden aan het deeg toe te voegen. En toen ik toch bezig was, heb ik er ook nog een tomaat in verwerkt. Het resultaat is een driekleurige pasta.

Ingrediënten voor 1 portie:

– 100 gram bloem

– 1 ei

– zout

– Provençaalse kruiden

– 1 tomaat

– warm water

– olijfolie

Hoe maak je de pasta?

Doe de bloem in een kom en voeg daar het ei, de in fijne stukjes gesneden tomaat, een handjevol Provençaalse kruiden, een scheutje water en een snufje zout aan toe. In de meeste recepten voor eierpasta wordt water niet genoemd als ingrediënt, maar ik gebruik het wel, omdat ik dan beter kan mengen en zo een mooier deeg krijg. Meng dit alles goed met één hand (zodat je één hand vrijhoudt voor het opendraaien van de kraan om je handen na afloop te wassen).

Bestrooi het werkblad met bloem en begin met kneden. Om echt een goed deeg te krijgen, moet je daar zeker tien à vijftien minuten voor uittrekken. Het deeg is goed als het niet meer plakt aan de ondergrond én – misschien nog wel belangrijker – als het niet meer scheurt als je het uitrekt. Maak er een mooie bol van, leg die in een schaal en dek die af met vershoudfolie. Laat het deeg in de schaal een uurtje rusten in de koelkast.

Haal na een uur (mag gerust ook langer) het deeg uit de koelkast en leg het op het ruim met bloem bestrooide werkblad, neem de deegroller ter hand en rol net zolang tot je een mooie paar millimeters dunne plak hebt. Als je een pastamachine hebt, gebruik je die natuurlijk in plaats van de deegroller. Snijd vervolgens met een scherp mes zo’n anderhalf centimeter brede repen. Je kunt de repen ook minder breed snijden, maar dan heet de pasta opeens tagliatelle.

Kook de repen drie minuten in ruim water met een snufje zout. Giet de pasta af en giet er dan een scheutje olie overheen. Dit voorkomt dat de pastaslierten aan elkaar gaan plakken.

Ik heb de pasta gegeten met een zelfgemaakte tomatensaus, maar je kunt natuurlijk ook voor een andere saus kiezen.

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.