Ovenschotel prei en gehakt

Rate this post

Ovenschotels. Ik ben er gek op. Het is vaak makkelijk te maken en je kunt ze voor weinig geld bereiden. Stiekem is de reden dat ik er zo dol op ben, het krokante laagje kaas die je er meestal bovenop vindt. Sorry, ik ben nu eenmaal een kaasjunk. En aangezien prei vaak in de aanbieding is, en zo lekker van smaak, werd het een Ovenschotel prei en gehakt.

Ovenschotel prei en gehakt

Al eerder plaatste ik een recept voor een Preischotel met gehakt en aardappel. Een recept met dezelfde basisingrediënten die door gebruik van andere specerijen en dergelijke toch weer heel anders smaakt. Dat vind ik nou het leuke aan koken. Je kunt er elke keer weer een nieuwe draai aangeven. Dit keer dus een ovenschotel prei en gehakt.

Recept Ovenschotel prei en gehakt

Wat heb je nodig?
(4 porties)

– 500 gram h.0.h.-gehakt
– 1 blik tomatenstukjes
– 1 (runder)bouillonblokje
– 2 grote preien, gewassen en in halve ringen
– 2 grote vastkokende aardappels
– 1/2 theelepel korianderpoeder
– 1 theelepel komijnpoeder
– 1/2 eetlepel kerrie, ik gebruik garam massala
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt of door de knoflookpers
– 250 ml slagroom
– 100 gram geraspte kaas
– zout en peper
– snufje chilipoeder of piri piri kruiden (optioneel)

Hoe maak je het?

Schil en was de aardappels en kook ze in hun geheel voor ca 15 à 2o minuten tot ze bijna gaar zijn. Giet ze af en laat ze afkoelen.

Bak het gehakt zonder boter of olie rul in een hapjespan. Kruid met een snufje zout en ruim zwarte peper. Voeg nu de knoflook, koriander- en komijnpoeder toe en laat dit kort meebakken. Schenk er nu de tomatenstukjes bij, verkruimel er het bouillonblokje over en roer goed door. Als je er chilipoeder of piri piri aan kruiden wilt toevoegen voor wat pittigheid, is dit het moment. Doe dit naar smaak.

Laat het gehaktmengsel 10 minuutjes zachtjes pruttelen. Proef het en kruid eventueel met zout en peper naar smaak. 

Vet een grote ovenschaal in en schenk hier het gehaktmengsel in. Veeg de hapjespan schoon met wat keukenpapier. Hierin ga je nu de prei bakken. 

Verwarm de oven vast voor op 200 graden Celcius. 

Smelt een kontje boter in de hapjespan en bak hierin de prei tot het net wat zachter is geworden. Voeg de kerrie toe en roer goed door. Laat de prei zachtjes stoven voor ongeveer 5 minuten. 

Verdeel nu de prei over het gehakt in de ovenschaal. 

Snijd de aardappels in dunne plakken van ca 1/2 cm. Verdeel ze dakpansgewijs over de prei. Meng de slagroom met de helft van de kaas en schenk dit over de schotel. Strooi de rest van de kaas over het geheel. Bak de ovenschotel nu 25 minuten af in de oven, of tot je een mooie goudbruine korst hebt.

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.