Ovenschotel met rijst

Een ovenschotel met rijst? Ja! Dat is toch raar? Misschien, maar wel lekker. Ooit at ik in een soort fushion restaurantje op de Amsterdamse Zeedijk een ovenschotel van rijst, kip, groenten en kaas. En dat vond ik zóóóóó lekker! Maar ik had werkelijk geen idee waar te beginnen.

Laatst had ik een kaassaus met veel groenten gemaakt voor over de pasta. Ik wist niet wat ik moest eten en kaas doet het  bij mij altijd goed. En pasta ook. Toch smaakte het me niet. Waarschijnlijk omdat ik dan toch liever een gorgonzolasaus heb. Dus toen had ik een flinke portie kaassaus met kip, prei en champignons over. Mmm, dacht ik toen, misschien een ovenschotel met rijst en de saus proberen?

ovenschotel rijst

Zo gezegd, zo gedaan. De saus was nog een portie voor ongeveer 2 personen, dus heb ik voor 2 twee personen rijst gekookt, De saus opgewarmd. Alles door elkaar geroerd, in een ovenschaal gegoten en er nog wat geraspte kaas over gestrooid. Na een half uurtje in de oven kon ik eigenlijk al niet meer wachten. Het rook zo lekker! En bij de eerste hap? Ja, dit is lekker. Eerlijk is eerlijk nog niet zo lekker als die bij dat restaurant, maar dat gaat me ook lukken. De volgende keer voeg ik in ieder geval wortel toe aan het recept.

Wat heb je nodig?
(2 personen)

– 1 kipfilet, ik had ongeveer 175 gram, in kleine stukjes
– 1 rode ui, gesnipperd
– 1 prei, in halve ringtjes (150 gram)
– 250 gram champignons, in plakjes
– 200 ml kookroom
– 150 gram geraspte kaas
– 2 eetlepels olijfolie, om in te bakken
– zout en peper
– 200 gram rijst

Hoe maak je het?

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking of zoals je het gewend bent. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Verhit de olie in een hapjespan. Fruit hierin de rode ui aan. Let op dat deze niet verbrandt. Dat doet de rode ui sneller dan de gewone ui.

Voeg de stukjes kipfilet toe en bak deze bruin. Kruidt de kip terwijl je hem bakt, vast met zout en veel peper.

Doe de prei bij de kip en bak ca 2 minuten mee. Voeg dan de champignons toe en bak het geheel ca 4 minuten,

Schenk de room bij het kip/groentenmengsel, verwarm dit en strooi er 100 gram kaas over. Roer goed door en laat de kaas smelten.  Proef het geheel en voeg eventueel naar smaak zout en peper toe.

Roer de rijst door het geheel en giet het dan over in een ovenschaal. Strooit de overgebleven geraspte kaas over de schotel.

Bak de schotel af in 30 minuten. Laat het geheel even afkoelen. En serveer dan eventueel samen met een groene salade.

Eet smakelijk!

Tip: geblancheerde plakjes wortel toevoegen tegelijk met de champignons is een heerlijke toevoeging!

Tip: het restaurant waar ik voor het eerst rijstovenschotel at, heet dus Eat Mode

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.