Moussaka

Moussaka
6 votes

Zal ik jullie eens wat bekennen? Ik heb best wel vaak de ovenschotel Moussaka van Albert Heijn gekocht. En met veel plezier gegeten. Meestal ben ik niet zo van de kant-en-klaar maaltijden, maar die vond ik echt heel lekker. Een logisch gevolg daarvan is natuurlijk dat ik het ook een keer zelf moest gaan maken. Want hoe lekker zou dat dan wel niet worden? En nee, ik ben nog nooit in Griekenland of een Grieks restaurant geweest. Haha.

moussaka

Na een beetje googelen en veel plaatjes kijken, vond ik een recept dat mij erg geschikt leek voor de eerste poging. Nu weet ik natuurlijk niet hoe een moussaka smaakt als je dit van een echte Griekse kok zou krijgen, maar ik vond deze heerlijk! En voor herhaling vatbaar. Voor heel veel herhalingen!

Recept Moussaka

Wat heb je nodig?
(4 flinke porties, 6 bescheiden porties)

– 2 aubergines, in plakjes van ca 1 cm dik gesneden
– 500 gram aardappel in schijfjes, of gebruik voorgesneden aardappelschijfjes
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt of door de knoflookpers
– 2 uien
– 500 gram gehakt, ik heb lams/rundergehakt gebruikt omdat dit heel goedkoop was
– 1 klein blikje tomatenpuree
– 1 blik tomatenstukjes
– 1 eetlepel gedroogde oregano
– 1/2 theelepel kaneel
– 50 gram roomboter
– 50 gram bloem
– 500 ml. melk
– 1 ei
– nootmuskaat, optioneel
– 1 laurierblad, optioneel
– 100 gram geraspte kaas
– zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200°C.

We beginnen met de vleessaus, dan kan die lekker pruttelen terwijl de andere dingen voorbereid worden. Bak hiervoor het gehakt rul in een flinke hapjespan of een braadpan.

Voeg dan de ui toe en bak deze mee tot hij glazig ziet en zacht is. Bak de knoflook heel kort mee. Schep de tomatenpuree door het mengsel en bak deze mee tot de zurige geur van de tomatenpuree verdwenen is. Schenk de tomatenblokjes erbij samen met de kaneel en 1 eetlepel oregano en roer goed door. Laat de saus op zacht vuur pruttelen terwijl je verder gaat met de rest.

Smeer de plakken aubergine licht in met olijfolie, gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kwastje, en grill de plakken aan beiden kanten op een hete grillpan. Als je geen grillpan hebt, kun je hiervoor ook een koekenpan gebruiken. Laat de plakken rusten op keukenpapier.

Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpannetje. Voeg hieraan de bloem toe en meng goed met de boter. Laat dit goed bakken voor een ca 2 minuten. Dit is om de bloem te garen, anders ga je die in de saus proeven en dat is niet zo lekker.

Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en blijf goed roeren om klontjes te voorkomen. Voeg als alle melk erdoor zit, een snufje nootmuskaat toe en eventueel 1/2 theelepel oregano. Laat de saus op laag vuur een paar minuutjes (ongeveer 5) pruttelen. Voeg daarna ca 50 gram kaas toe en laat dit in de saus smelten.

Proef de saus en kruid eventueel na met zout en peper naar smaak. Kluts het ei en roer dit goed door de bechamelsaus. 

Vet nu een ovenschaal in met olie of boter. Ik gebruik zelf een klein scheutje olijfolie die ik met een keukenpapiertje uitwrijf over de hele schaal. We gaan nu de moussaka bouwen. 

Begin met een laagje aardappelschijfjes (kruid deze met weinig zout en een beetje peper), leg hierop een laagje van de aubergineplakken (kruid deze met weinig zout en een beetje peper) en schep hierover de helft van de vleessaus. Herhaal deze laagjes. Verdeel hierover dan de bechamelsaus en strooi de rest van de kaas over de bechamelsaus. 

Bak de moussaka in de oven voor ongeveer 1 uurtje. 

Serveer met een frisse groene salade. 

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

19 reacties

  1. Hillybillybeauty schreef:

    Klinkt zalig! Dit ga ik ook eens maken!

  2. Irina schreef:

    Hmm ik ben gek op Moussaka! Mijn ouders zijn gek van Griekenland en daardoor ga ik al mijn hele leven vrijwel jaarlijks daar naartoe op vakantie (alsmaar een andere plek). Moussake eet ik dan ook regelmatig, en wat is het heerlijk! Wel lastig om echt goed te maken vind ik.

    • Sandra schreef:

      Ik ben er ook gek op Irina. Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat ik nog nooit in Griekenland ben geweest en dus niet kan vergelijken. Maar zelf vind ik deze heel erg lekker.

  3. Beau Bewust schreef:

    Oh wat heerlijk, ik ben gek op Moussaka!

  4. Natascha schreef:

    Mmm ik koop moussaka ook altijd als kant en klaar maaltijd (whoops). Misschien toch ook maar eens zelf proberen!

  5. Jolanda schreef:

    Dit wil ik ook nog een keertje maken. Alleen denk ik dat mijn man dat niet eet haha

  6. Johanne schreef:

    Eens, ik vind die van de appie ook goed te pruimen! Ik koop alleen bijna nooit meer kant-en-klaar, dus nu misschien maar eens de échte proberen. Klinkt goed deze.

    • Sandra schreef:

      Ja, die is best lekker he? Gelukkig hebben ze hem bij het filiaal waar ik normaliter kom niet meer. Dan maar zelf maken. 🙂

  7. Margon schreef:

    Mmm.. Het is dat ik net boodschappen heb gedaan voor het avondeten, anders had ik dit meteen op het menu gezet. Als we in Griekenland op vakantie waren at ik graag moussaka, maar ik had nog niet echt een recept gevonden dat we aansprak. Deze wel!

  8. Judith schreef:

    Ik ben dol op aubergine, dit wil ik wel een keer proberen

  9. Wil ik zeker een keer proberen. Ziet er lekker uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.