Mexicaanse rijst met kidneybonen en meer lekkers

Lekker eten hoeft helemaal niet moeilijk te maken te zijn. Of duur. Met de simpelste producten, kun je van die gerechtjes maken waarvan je niet  kunt stoppen met eten. Dat had ik met deze Mexicaanse rijst met kidneybonen. Eigenlijk is het een bijgerecht, maar ik besloot er gewoon een maaltijd van te maken. Achteraf gezien zou ik er nog graag tortillachips bij gegeten, maar ja, ik ging geen boodschappen meer doen en moest het dus doen met wat ik allemaal in huis had. En stiekem ging ik dit deze week helemaal niet eten. Het was weer eens zo’n moment dat ik ineens wat anders wilde eten. Ik zou namelijk eigenlijk pompoensoep gaan maken. Die houden jullie dus nog tegoed van mij.

mexicaanse rijst met kidneybonen maaltijd

Dit recept ontstond eigenlijk omdat ik tegenwoordig even mijn rijst in een hapjespan moet koken vanwege een verbrand pannetje waar ik normaal standaard mijn rijst in kook. Ooit was ik bezig met een Spaans-achtige rijst te maken, maar die wilde steeds niet lukken. Die maak je door de rijst te bakken en te kruiden voordat je hem kookt. En die bereidingswijze leek mij ook bijzonder geschikt voor een Mexicaanse rijst. Na een rondje google bleek dat ik zo dom nog niet ben. Dat is inderdaad hoe Mexicaanse rijst gemaakt wordt. Wat er precies in gaat verschilt weer per oma of moeder die het hun kinderen geleerd hebben. Dus ik ging lekker zelf aan de slag met in mijn achterhoofd de kruiden die ik gebruik als ik chili maak.

Het resultaat was een heerlijk gekruide rijst met bonen. Een soort Mexicaanse nasi kun je wel zeggen (zie foto hieronder). Deze rijst kun je als bijgerecht gebruiken bij diverse Mexicaanse gerechten. Als je dit recept gebruikt om het als bijgerecht te gebruiken, heb je porties voor 4 personen die kost slechts 49 cent per persoon. Geen geld toch? Ik besloot om er gewoon een lekkere maaltijd van te maken door tomaat en verse koriander toe te voegen. O, en niet te vergeten mijn beste vriendje kaas. Die mocht hier echt niet missen.

mexicaanse rijst met kidneybonen bijgerecht

Recept Mexicaanse rijst met kidneybonen

Wat heb je nodig?
(3 porties)

Voor de rijst:

 • rijst, ca 200 gram, geen snelkookrijst (19 cent)
 • 1 ui, in stukjes (13 cent)
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt of door de knoflookpers (10 cent)
 • 1 theelepel komijnpoeder (5 cent)
 • 1 theelepel gedroogde oregano (10 cent)
 • 1/4 theelepel chilipoeder (5 cent)
 • 1 theelepel paprikapoeder (5 cent)
 • 1 klein blikje tomatenpuree (16 cent)
 • 1 blik kidneybonen (400 gram), afgespoeld en uitgelekt (95 cent)
 • water
 • 1 (kippen)bouillonblokje (6 cent)
 • 1 lenteui, in stukjes (12 cent)
 • olijfolie
 • zout en peper, naar smaak

Voor de topping:

 • 2 tomaten, in stukjes (28 cent)
 • handje koriander, fijngesneden (10 cent)
 • 4 eetlepels geraspte kaas (40 cent)
Kosten
Totaal: € 2,74                    (alleen de Mexicaanse rijst met kidneybonen: € 1,96)
Per persoon: € 0,91     (alleen de Mexicaanse rijst met kidneybonen: 49 cent)

Hoe maak je het?

Verwarm in een steelpannetje twee theeglazen of koffiebekers (25 cl) water samen met het bouillonblokje. Het is de bedoeling dat het bouillonblokje opgelost is voordat dit bij de rijst gaat.

Verhit in een scheut olijfolie in een hapjespan waarbij je ook een deksel hebt, op het grootste pitje. Fruit hierin de ui tot deze glazig ziet. Voeg dan de rijst toe en bak deze al roerende ca 2 minuutjes mee.

Voeg nu de specerijen en knoflook toe en bak kort mee. Doe daarna hetzelfde met de tomatenpuree. Schenk, als de zurige geur van de tomatenpuree verdwenen is, de bouillon erbij samen met de kidneybonen en roer dit goed door. Breng het geheel aan de kook, doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. Kook de Mexicaanse rijst met kidneybonen voor 20 minuten.

Snijd intussen de ingrediënten voor de toppings. Ik gebruikte tomaat, verse koriander en geraspte kaas. Je kunt hier natuurlijk aan toevoegen wat je wilt. Denk bijvoorbeeld aan avocado, tortillachips, jalapeño’s, mais of komkommer. Wat je maar lekker lijkt.

Als na 20 minuten de rijst gaar is, zet je het vuur uit en roer je alles door. Proef het geheel en kruid eventueel na met zout en peper en/of gemalen gedroogde chilipepers naar smaak. Roer er nu ook de lentui door. Serveer met de gekozen toppings. 

Eet smakelijk!

mexicaanse rijst met kidneybonen maaltijd_IMG_6044

Ook trek in Mexicaans lekkers? Probeer dan eens deze overheerlijke Enchiladas à la Sandra:

enchiladas

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

20 reacties

 1. Amanda schreef:

  Yummy, yummy, yummy! Ik krijg bij het zien van die foodfoto’s altijd trek. Dit gerecht klinkt makkelijk te maken en ook erg smakelijk. Misschien ga ik er zelf ook nog mee aan de slag. Een beetje van jou en een beetje van mezelf 😉

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Wat leuk dat dit recept eigenlijk toevallig tot stand kwam zeg. Het ziet er in ieder geval heel lekker uit.

 3. priscilla schreef:

  Oooh dit ziet er zo lekker uit! Dit ga ik binnenkort ook maken 🙂

 4. esther schreef:

  Wat een lekker recept, zou er bijna mee ontbijten nu ik nog niet gegeten heb 🙂

 5. Chantal schreef:

  Ziet er uit al weer een heerlijk gerecht. Het is echt lang geleden dat ik voor het laatst kidney bonen heb gegeten. Lijkt me best wel weer lekker.

 6. Fleur schreef:

  We eten graag Mexicaans! Heerlijk met tortillachips. Die kruimel ik er ook nog wel eens overheen, dan kaas er over en dan de oven in

  • Sandra schreef:

   Jaaa, dat doe ik ook graag Fleur. Dat is ook een beetje het plan de volgende keer. Een lekkere ovenschotel maken en dan tortillechips en kaas als dakje. Ik doe dat ook vaak met restjes chili. 😉

 7. Ana Rita schreef:

  Dit lijkt me echt een lekker gerecht! Ik lust alleen echt geen komijn, welke andere specerij raad jij aan om dit te vervangen?

 8. Blog & Beauty schreef:

  Dit lijkt me echt een lekker gerecht. Ik ben sowieso al gek op rijstgerechten.

 9. Madelon schreef:

  Dit lijkt me echt heel erg lekker. En ik weet zeker dat mijn man er ook dol op zou zijn. Ga het proberen! Bedankt

 10. sabine schreef:

  Zeer goed te betalen en nog lekker ook. Ik zou misschien nog een blikje mais toevoegen.

 11. Bianca schreef:

  Zo lekker! Ik maar dit regelmatig en dan hup gelijk voor 2 dagen 🙂 x

 12. Lorenzo schreef:

  Dit is echt iets voor mij! Hier maak je wel vrienden mee 😉
  Bedankt voor het recept, ik ga het zeker proberen!

 13. Tessa schreef:

  Hoezo niet met snelkookrijst? ?

  • Sandra schreef:

   Hoi Tessa,

   Omdat snelkookrijst al voorgekookt is en een kortere kooktijd nodig heeft. Ik weet ook eigenlijk niet of je snelkookrijst op de droogkookmethode kunt bereiden. En als dat wel zou kunnen dan zou je minder vocht nodig hebben en het korter moeten laten koken. Als je het dan op deze manier zou bereiden, krijg je pap. 😉

   Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

   Groetjes,
   Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.