‘Mexicaanse’ bonenrijstschotel

‘Mexicaanse’ bonenrijstschotel
12 votes

Soms heb je zin in makkelijk, of eigenlijk liever gezegd: in weinig afwas. Dan kun je natuurlijk een patatje halen, maar je kunt ook een eenpansgerecht maken. Ok, dan heb je nog steeds afwas, maar koken zonder afwas is echt onmogelijk. Dus toch een vieze pan, maar dan heb je wel deze heerlijke ‘Mexicaanse’ bonenrijstschotel.

bonenrijstschotel

Vandaag was het tijd om te experimenteren en ik moet zeggen dat het een erg geslaagd experiment was. Ik heb alleen een beetje veel over. Dat is dan weer het nadeel van eenpansgerechten, dat is meestal toch gelijk al voor een mannetje of 4. Maar goed, dan heb ik voorlopig weer even makkelijke maaltjes in de koelkast staan. Altijd handig, zeker als je weet dat je laat thuis gaat zijn vanwege werk.

Het experiment eindigde in een Mexicaans-achtige bonenrijstschotel met courgette, mais en tomaat. Let wel op dat je een pan met dikke bodem gebruikt omdat de rijst makkelijk aankoekt.

Recept ‘Mexicaanse’ bonenrijstschotel

Wat heb je nodig?
(4 personen)

– 375 gram bruine bonen, afgespoeld en uitgelekt
– 2 uien, in stukjes (of 1 grote ui)
– 140 gram maiskorrels, afgespoeld en uitgelekt
– 1 grote courgette, in blokjes
– 200 gram ongekookte rijst, geen snelkookrijst
– 1 blik tomatenblokjes
– 1 bouillonblokje
– 1/2 eetlepel gemalen komijn
– 1 eetlepel paprikapoeder
– 1 eetlepel gedroogde oregano
– 1 eetlepel gedroogde koriander
– 300 ml. water
– mespuntje chilipoeder
– peper en zout

Hoe maak je het?

Fruit de ui aan in ca. twee eetlepels verhitte olijfolie. Als de ui glazig ziet, voeg dan de courgette toe en bak even mee.

Strooi de komijn, paprikapoeder en chili in de pan en bak dit even mee.

Voeg de tomatenblokjes toe en breng weer aan de kook. Doe dan het bouillonblokje erbij en het water. Breng dit aan de kook.

Gooi de rijst erbij, roer het goed door en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het geheel ca 20 minuten zachtjes pruttelen. Vergeet niet regelmatig te roeren om te zorgen dat de rijst niet aankoekt. Check ook regelmatig de gaarheid van de rijst. Bij mij duurde het ongeveer 20 minuutjes tot de rijst gaar was. 

Als de rijst gaar is, roer er dan de bruine bonen en mais door en warm dit op. Roer er als laatste de koriander door. 

Eet smakelijk!

Tip: vervang door de gedroogde koriander door verse. Let dan wel op dat je er niet teveel van door heen doet

Tip: serveer het gerecht met tortillachips en/of geraspte kaas

Tip: Vervang de bruine bonen door kidneybonen voor meer ‘bite’

Heb je wat meer tijd? Probeer dan eens deze Enchiladas à la Sandra

enchiladas

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.